Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομολογία αποτυχίας από Borrell: Η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο

Ομολογία αποτυχίας από Borrell: Η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο
Τα περιθώρια για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί, τόνισε ο Borrell
Σχετικά Άρθρα
Παραδοχή αποτυχίας από τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, o οποίος ομολόγησε πως οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, ήταν τελικά ένα όπλο το οποίο στράφηκε τελικά κατά της ίδιας της Ευρώπης.
Τα περιθώρια για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσε την Παρασκευή (10/3/2023) ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell σε αποκλειστική συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Euractiv.
«Δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από την άποψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία», είπε ο Borrell.
Η ΕΕ εφαρμόζει σταδιακά τις κυρώσεις, πρόσθεσε ο Ισπανός αξιωματούχος.
«Χρησιμοποιήσαμε τη διαδικασία βήμα προς βήμα και εφαρμόσαμε τις κυρώσεις σταδιακά - ίσως μερικές φορές πολύ σταδιακά», πρόσθεσε.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το 2022, η ΕΕ ενέκρινε 10 γύρους κυρώσεων κατά της Μόσχας με σκοπό να καταστήσουν τη χρηματοδότηση του πολέμου πιο δύσκολη και να οδηγήσουν τη Ρωσία σε οικονομική καταστροφή.
Στόχος ήταν η Ρωσία να μη μπορεί να προμηθευτεί τεχνολογικό εξοπλισμό και ανταλλακτικά για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ουκρανίας.

Φτάσαμε στο τέλος των κυρώσεων

«Αλλά πράγματι, ένα χρόνο μετά την εισβολή, φτάνουμε στο τέλος της κλίμακας», παραδέχτηκε ο Borrell όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα πιθανά βήματα που θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αντίθετα, η ΕΕ έχει αρχίσει να αναζητά τρόπους για να στοχεύσει τη λεηλασία των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και πώς να τα αξιοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Η απάντηση είναι πάντα η ίδια – να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία.
Η Ουκρανία χρειάζεται πολλά χρήματα μόνο και μόνο για να συνεχίσει να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, ένα κράτος σε πόλεμο έχει πολλές οικονομικές ανάγκες – αυτό θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας – επομένως οι κυρώσεις και η στρατιωτική υποστήριξη δεν είναι το παν», σημείωσε ο Borrell.
Παρατήρησε δε ότι οι επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης «εναπόκεινται στην Ουκρανία να αποφασίσει», αλλά η ευθύνη της Ευρώπης «είναι να τις υποστηρίξει, παρέχοντας επίσης όπλα και πυρομαχικά».
Η Ευρώπη, πρόσθεσε, έχει οικονομικές δυνατότητες που θα πρέπει να μετατραπούν σε στρατιωτικές και να φτάσουν στην πρώτη γραμμή, με την κατάλληλη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Πέρα από πυρομαχικά;

Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης για μια πιθανή εαρινή ρωσική επίθεση, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχήν την Τετάρτη (8 Μαρτίου) να προχωρήσουν στην επιτάχυνση της προμήθειας πυρομαχικών 155 χιλιοστών στην Ουκρανία. Ο Borrell είχε προτείνει ένα σχέδιο τριών σταδίων που θα χρησιμοποιούσε χρήματα που έχουν ήδη διατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), το οποίο έχει ήδη αφιερώσει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον οπλισμό της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο και πρόσφατα συμπληρώθηκε από επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023.
Το σχέδιο, εάν εγκριθεί, θα χρησιμοποιήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αποζημίωση των κρατών μελών που παρείχαν πυρομαχικά στην Ουκρανία και άλλο 1 δισ. για την υποβολή κοινών παραγγελιών προμηθειών.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συζητήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση της μαζικής κοινής προσπάθειας αγοράς πυρομαχικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης