Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στους Ουκρανούς, δεν μπορούν να καταρρίψουν τους υπερηχητικούς Kinzhal ούτε με Patriot και το ρωσικό σύστημα Penicillin

Πανικός στους Ουκρανούς, δεν μπορούν να καταρρίψουν τους υπερηχητικούς Kinzhal ούτε με Patriot και το ρωσικό σύστημα Penicillin
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στον Ουκρανικό στρατό ότι ούτε το σύστημα αεράμυνας Patriot θα μπορεί να καταρρίψει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal
(upd) Πανικός επικρατεί στον Ουκρανικό στρατό αφού διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να καταρρίψουν τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47 Kinzhal
Στην επίθεση στις 9 Μαρτίου 2023 η Ρωσία χρησιμοποίησε 81 πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων Kinzal.
Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα περιλαμβάνουν 13 κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, 28 πύραυλους κρουζ αέρος εκτόξευσης, 20 πυραύλους κρουζ εκτοξευόμενους από τη θάλασσα Kalibr, έξι πύραυλους κρουζ με εκτόξευση αέρος Kh-22, Kh-47 Kinzhal πύραυλοι κρουζ, οκτώ πύραυλοι κατευθυνόμενων αεροσκαφών (2 Kh-31P και 6 Kh-59).
Η ουκρανική αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε τέσσερα από τα οκτώ ιρανικά drones καμικάζι Shahed, επιπλέον των 34 από τους 48 πυραύλους κρουζ.
Ωστόσο, η Ουκρανία δεν μπορεί να καταρρίψει πυραύλους όπως οι Kh-22, Kh-47 Kinzhal και S-300, που αντιπροσωπεύουν το 30% όλων των πυραύλων που εκτόξευσε η Ρωσία σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι έξι από τους πυραύλους ήταν υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal.
Η επίθεση ήταν άνευ προηγουμένου, καθώς οι Ρώσοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τόσο πολλούς διαφορετικούς τύπους πυραύλων ταυτόχρονα.
Τόνισε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία εκτοξεύει ταυτόχρονα έξι βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal.
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στον Ουκρανικό στρατό ότι ούτε το σύστημα αεράμυνας Patriot θα μπορεί να καταρρίψει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal
Kinzallll.jpg

Σε 2 μήνες πιθανή μια αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ σχεδιάζουν σε δύο μήνες περίπου αρχές Μαΐου να πραγματοποιήσουν μια αντεπίθεση.
Ωστόσο η εφημερίδα Financial Times ανέφερε προηγουμένως ότι οι σημαντικές απώλειες που υπέστη η Ουκρανία στις μάχες για το Bakhmut θα μπορούσαν να μειώσουν τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να διεξάγουν μια αντεπίθεση την άνοιξη.
Ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, ισχυρίζεται ότι μια αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) είναι δυνατή σε δύο μήνες.
Οι δυνάμεις του Κιέβου «είναι επικεντρωμένες στην αντεπίθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο μήνες».
«Πρέπει να αυξήσουμε τα βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ..
Δεν βιαζόμαστε, ανάφερε στην εφημερίδα La Stampa .

Οι Financial Times, επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές, ανέφεραν ότι οι σημαντικές απώλειες της Ουκρανίας στις μάχες για το Artemovsk (ουκρανική ονομασία - Bakhmut) θα μπορούσαν να μειώσουν τη δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν μια αντεπίθεση την άνοιξη.
Ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στις μάχες για το Bakhmut είπε στους Financial Times ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να κρατήσουν την πόλη αφού ήδη ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το 57% της πόλης Bakhmut
Η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η κατάσταση γύρω από το Bakhmut προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
O αρχηγός των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επισήμανε την ανάγκη να υποχωρήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα από το Bakhmut.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είχε εντελώςδιαφορετική θέση σε αυτό το θέμα.
Ο Zelensky είπε ότι ο Zaluzhny και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Oleksandr Syrsky ήταν υπέρ της συνέχισης των μαχών στο Bakhmut…

Η καθοδηγούμενη βόμβα των ΗΠΑ JDAM στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για την πρώτη χρήση της καθοδηγούμενης βόμβας των ΗΠΑ JDAM από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας
Σύμφωνα με το Klymenko Time, η βόμβα χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Kurdyumovka κοντά στο Bakhmut.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η βόμβα χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή Kurdyumovka κοντά στο Artemovsk (ουκρανική ονομασία - Bakhmut) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Bloomberg ανέφερε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμήθευαν στην Ουκρανία τροποποιημένα κιτ JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition Extended Range) βασισμένα σε ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης που θα επέτρεπε τη μετατροπή των συμβατικών πυρομαχικών αεροπορίας σε κατευθυνόμενα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σχεδίαση καθοδηγούμενη από GPS είναι προσαρτημένη σε μια εναέρια βόμβα βάρους από 226 έως 907 κιλά και με τη βοήθεια φτερών της επιτρέπει να φθάσει στον στόχο σε απόσταση έως και 72 χιλιομέτρων.

Η Ρωσία θα διπλασιάσει τη «δόση» των ηχοθερμικών συστημάτων Penicillin ς για την εξουδετέρωση των δυτικών αεροσκαφών, MLRS

Μήνες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα ανέπτυξαν για πρώτη φορά την ηχοθερμική αναγνώριση «Penicillin» στην πρώτη γραμμή, αυτά τα συστήματα επρόκειτο να διπλασιαστούν για να κατασκοπεύσουν τις εχθρικές θέσεις και να αποτρέψουν τα εχθρικά πυρά.
«Μέχρι το τέλος του 2023, σχεδιάζεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των συμπλεγμάτων Penicillin που εμπλέκονται στην εμπόλεμη ζώνη.
Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της μάχης ειδικά απέναντι στο ουκρανικό πυροβολικό»,
Τα συγκροτήματα είχαν χρησιμοποιηθεί σχεδόν από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και είχαν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στη μάχη, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης και των ξένων οβίδων που χρησιμοποίησαν τα ουκρανικά στρατεύματα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός ήταν προσανατολισμένος να αναπτύξει το ολοκαίνουργιο σύστημα ηχοθερμικής αναγνώρισης Penicillin στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.

Εκείνη την εποχή, τα τοπικά μέσα σημείωσαν ότι το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργίες κατά των οπλικών συστημάτων που εκτοξεύουν πυραύλους.
Πολλές αναφορές ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του ενάντια στο πυροβολικό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Σύστημα αναγνώρισης Penicillin

Για παράδειγμα, στρατιωτικές πηγές ισχυρίστηκαν προηγουμένως ότι η Penicillin είχε καταστροφικό αντίκτυπο επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να στοχεύουν με ακρίβεια το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς από σημαντικές αποστάσεις.
Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το πυροβολικό της Ουκρανίας δέχθηκε πολλά πλήγματα από Ρώσους ενώ ταυτόχρονα είχαν να αντιμετωπίσουν και την κατάρρευση της Ουκρανικής αεροπορίας.

Η Ουκρανία ανεφοδιάζεται σταθερά από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ειδικά από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών για το HIMARS.

Με το διευρυνόμενο οπλοστάσιο της Ουκρανίας με οπλισμό που προμηθεύεται από το ΝΑΤΟ, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τα ρωσικά στρατεύματα να παρακολουθούν τις εχθρικές θέσεις από όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Ρωσικό σύστημα ακουστικής αναγνώρισης Penicillin

Το σύστημα Penicillin δημιουργήθηκε για να διεξάγει επιτήρηση των θέσεων πυροβολικού πυροβόλου και πυραύλων, αντιαεροπορικών και τακτικών πυραύλων.
Για το λόγο αυτό, έχει προβληθεί ως απάντηση της Ρωσίας στο προμηθευόμενο από τις ΗΠΑ HIMARS MLRS.
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο «Vector», που είναι μέρος του « Ruselectronics το ανέπτυξε. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το συγκρότημα λειτουργεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε θερμοκρασίες από -40 έως +50 βαθμούς.

Το σύστημα είναι εγκατεστημένο στο πλαίσιο KamAZ και η οπτοηλεκτρονική μονάδα αναγνώρισης είναι τοποθετημένη σε ανυψωτικό ιστό.

Η πραγματική εγκατάσταση της Penicillin αποτελείται από ένα τηλεσκοπικό σύστημα με ένα σετ αισθητήρα 1B75 συνδεδεμένο σε αυτό.
Ξεχωριστά, υπάρχουν αρκετοί διάσπαρτοι σεισμικοί και ακουστικοί δέκτες στο έδαφος.
Το σύστημα Penicillin μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς πλήρωμα σε εμβέλεια 40 χιλιομέτρων.

Το πιο σημαντικό, αυτό το νέο ρωσικό σύστημα αναγνώρισης όπλων που βασίζεται στην τεχνολογία συνδυάζει σεισμικούς ανιχνευτές, θερμική απεικόνιση και ακουστικούς αισθητήρες.

Για να σκιαγραφήσει χειροκίνητα και αυτόματα την ακριβή θέση του εχθρικού όπλου σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη, το συγκρότημα συλλέγει ακουστικά και θερμικά κύματα από πυροβολισμούς και εκρήξεις.
Ταυτόχρονα, δεν χρειάζονται περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα για να βρεθούν οι συντεταγμένες ενός μόνο στόχου πυρός, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του.

Το πλεονέκτημα της Penicillin είναι ότι δεν απαιτεί ραδιοκύματα στη λειτουργία της, σε αντίθεση με το αμερικανικό ραντάρ AN/TPQ-36 που αναπτύσσεται από τον ουκρανικό στρατό, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανιχνευθεί από ραδιοεξοπλισμό ή να κατασταλεί από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Δημιουργήθηκε το 2017, δοκιμάστηκε το 2018 και εντάχθηκε επίσημα στον ρωσικό στρατό το 2020.
Με την Ουκρανία να χτυπά πλέον ρωσικές θέσεις με εκτοξευτές πυραύλων που παρέχονται από το ΝΑΤΟ και τροποποιημένα drones, η Penicillin θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για τον ρωσικό στρατό.

foto22.jpg

Fvto1.webp
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την προμήθεια «θανατηφόρων» πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 στην Ουκρανία

Παρόλο που η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία δεν εξετάζεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να εξετάζουν εάν οι πύραυλοι αέρος-αέρος που τοποθετούνται συχνά στα F-16 Fighting Falcons θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στα πολεμικά αεροσκάφη της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής.

Σε μια πρόσφατη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό ξεπερασμένων πλατφορμών με σύγχρονες δυνατότητες, προετοιμάζοντας μια αιματηρή άνοιξη, ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει τη σκοπιμότητα της ενσωμάτωσης εξελιγμένων δυτικών πυραύλων αέρος-αέρος με τα μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας, ανέφερε το Politico .

Η έκθεση, η οποία επικαλείται δύο ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας και ένα άλλο άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη δυνατότητα τοποθέτησης προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120 στα υπάρχοντα MiG της Ουκρανίας.

Αυτές οι αναφορές έρχονται όταν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προτρέπουν τους αμερικανούς να στείλουν σύγχρονα, μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χειρίζεται παλαιά μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, τα οποία καταρρίφθηκαν μαζικά από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν επιθέσεις στάσης από τον εναέριο χώρο τους χρησιμοποιώντας πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Παρόλο που καμία πλευρά δεν έχει εδραιώσει αεροπορική υπεροχή, το Κίεβο χρειάζεται σύγχρονη αεροπορική ικανότητα για να αντιμετωπίσει τις προηγμένες και αριθμητικά ανώτερες Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS).
Εδώ έρχεται η ιδέα της ενσωμάτωσης αεριωθούμενων αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής με πυραύλους AIM-120. Εάν το έργο πετύχει, οι ΗΠΑ θα παράσχουν στα ουκρανικά αεροσκάφη την πρώτη τους ικανότητα να εκτοξεύουν αυτούς τους προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη λάβει AIM-120 για χρήση ως πύραυλοι εδάφους-αέρος και θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις γραμμές εφοδιασμού που υπάρχουν ήδη για αυτά τα όπλα.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης παραδώσει πυραύλους αέρος-εδάφους, όπως τον πύραυλο AGM-88B High-Speed Anti-Radiation Missile, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στα μαχητικά MiG της Ουκρανίας και να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων εδάφους, όπως ραντάρ και συστήματα αεράμυνας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο έχει επίσης προμηθεύσει το Joint Direct Attack Munition (JDAM), το οποίο μετατρέπει τα όπλα που εκτοξεύονται από αέρα σε έξυπνες βόμβες.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση των AIM-120 με MiG θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ διαθέτουν πυραύλους αέρος-αέρος για βολή από αεροσκάφη.

Επιπλέον, αξιωματούχοι της δυτικής και της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται ήδη για μια μαζική εαρινή επίθεση.
Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να είναι σε θέση να εξοπλίσουν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη με AIM-120, συχνά εξοπλισμένα με πολεμικά αεροσκάφη νεότερης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροσκάφους F-35 πέμπτης γενιάς.

Ένας αξιωματικός του Πενταγώνου και ένα άλλο άτομο με γνώση του έργου από πρώτο χέρι είπαν στο Politico ότι η διαδικασία ένταξης είναι περίπλοκη.
Οι πηγές ανέφεραν ότι ο πύραυλος δεν πρέπει μόνο να τοποθετηθεί φυσικά στο αεροσκάφος, αλλά πρέπει επίσης να επικοινωνεί με το ραντάρ του αεροσκάφους.

Ο πύραυλος καθοδηγείται μέχρι να πλησιάσει αρκετά στο στόχο πριν εκτοξευθεί από το ραντάρ του αεροσκάφους.
Το θεμελιώδες ζήτημα είναι ότι ο πύραυλος και το αεροσκάφος δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, καθώς το αμερικανικό και το σοβιετικό σύστημα διαφέρουν…

Η Ελβετία απορρίπτει την επανεξαγωγή όπλων στην Ουκρανία

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 10/3/2023 ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, η οποία απαγορεύει την μεταφορά όπλων ελβετικής κατασκευής σε τρίτες χώρες, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται από ευρωπαϊκές χώρες να τα εξάγει στην Ουκρανία.
Οι εκκλήσεις προς την Ελβετία να σπάσει την παράδοση αιώνων που έχει ως ουδέτερο κράτος αυξάνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία άρχισε την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
Τον Ιανουάριο 2023 δύο επιτροπές του κοινοβουλίου είχαν συστήσει τη χαλάρωση των κανόνων.
Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα μετά από συνεδρίασή του.
Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, η Ελβετία έλαβε αιτήματα από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ισπανία να επανεξάγει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά όλα αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν.
Πάντως υιοθέτησε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανειλημμένα έχει απευθύνει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ενέργεια που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.

Bakhmut_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης