Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χρονικό της σοβούσας τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ - Έρχεται καταιγίδα για τη Fed, άρχισε με Silicon Valley Bank και Silvergate

Το χρονικό της σοβούσας τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ - Έρχεται καταιγίδα για τη Fed, άρχισε με Silicon Valley Bank και Silvergate
Οι οξείες προκλήσεις σε δύο τράπεζες έφεραν στην επιφάνεια ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει πλέον η Fed του Powell
Σχετικά Άρθρα
Τον τελευταίο χρόνο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να επιτύχει έναν στόχο, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο: τη μείωση του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων.
Το αποτέλεσμα ήταν τα επιτόκια αναφοράς να αυξηθούν κατά 4,5% μέσα σε ένα χρόνο και ο γενικός πληθωρισμός να μειωθεί από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο σε 6,4% τον Ιανουάριο.
Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στην κατάθεσή του στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να πετύχει η Fed τον στόχο της.
Αλλά την τελευταία εβδομάδα, οι οξείες προκλήσεις σε δύο τράπεζες έφεραν στην επιφάνεια ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει πλέον η Fed του Powell.
Και αυτό είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
1_88.JPG
Η κορυφή του προβλήματος

Στις 8 Μαρτίου 2023 η Silvergate Capital, η οποία είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς συνεργάτες της βιομηχανίας κρυπτογράφησης, ανακοίνωσε ότι θα ρευστοποιήσει και θα τερματίσει τις δραστηριότητές της, αφού υπέστη σημαντικές εκροές καταθέσεων από τους πελάτες της με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Την ίδια ημέρα, η Silicon Valley Bank, ο προτιμώμενος τραπεζικός εταίρος του κόσμου των venture και των startups, ανακοίνωσε ότι θα υποστεί ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα ρευστοποιήσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο βραχυπρόθεσμων τίτλων της και θα αντλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια νέα κεφάλαια.
Σε επιστολή του προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Greg Becker διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η τράπεζα διαθέτει "άφθονη ρευστότητα" και δήλωσε ότι προέβη σε αυτές τις ενέργειες "επειδή αναμένουμε συνεχή αύξηση των επιτοκίων, πίεση στις δημόσιες και ιδιωτικές αγορές και αυξημένα επίπεδα ταμειακών ροών από τους πελάτες μας καθώς επενδύουν στις επιχειρήσεις τους".
Η The Information ανέφερε το απόγευμα της 9ης Μαρτίου 2023 ότι ο Becker είπε στους επενδυτές σε μια κλήση: "Θα ήθελα να ζητήσω από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μας υποστηρίξουν όπως ακριβώς σας υποστηρίξαμε κατά τη διάρκεια των δύσκολων περιόδων".
Λίγες δηλώσεις έχουν πιο δύσκολο ακροατήριο από το να λένε στους επενδυτές να παραμείνουν ήρεμοι σε περιόδους πίεσης της αγοράς.
Την ίδια μέρα όμως, οι αμερικανικές μετοχές συντρίφτηκαν κατά τη διάρκεια ενός σταθερού, αδυσώπητου ξεπουλήματος που επικεντρώθηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι περιφερειακές τράπεζες υπέστησαν σφυροκόπημα.
Οι μεγάλες τράπεζες υπέστησαν σφυροκόπημα.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,8%. Το Bitcoin έπεσε 7%.
2_70.JPG
Η νέα πρόκληση για τον Powell

Η πρόκληση για τον Powell, ωστόσο, είναι ότι μέρος της πίεσης που αντιμετωπίζει η Silicon Valley Bank προκλήθηκε από τις ενέργειες της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Και ο φόβος είναι ότι μπορεί να μην είναι η μόνη.
Με απλά λόγια, η Silicon Valley Bank δέχθηκε πλήγμα σχεδόν 2 δισ. δολαρίων πουλώντας ομόλογα με ζημία για να αγοράσει διαφορετικά ομόλογα που προσφέρουν υψηλότερη απόδοση.
Η τελευταία ετήσια έκθεση της έδειξε ότι η τράπεζα κατείχε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους του Δημοσίου με μέση διάρκεια μεταξύ 1-5 ετών.
Σήμερα, τα 1-ετή έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου έχουν απόδοση 5,25%
Η πτώση μιας ημέρας στο χρηματιστήριο, φυσικά, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ακόμη και η ρευστοποίηση μιας τράπεζας και οι έντονες ανησυχίες των επενδυτών για μια άλλη δεν χρειάζεται να συνιστούν ανησυχία σε επίπεδο Fed για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.
Αλλά οι κινήσεις αυτές χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι, ενώ ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας στην αύξηση ή τη μείωση των επιτοκίων έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών την τελευταία δεκαετία, η Fed εξυπηρετεί επίσης τον κεντρικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αγορών και στην καταστολή των φόβων των επενδυτών σε αβέβαιες στιγμές όπως η σημερινή.

Μνήμες Μαρτίου 2020

Σχεδόν ακριβώς πριν από τρία χρόνια, ο Powell πραγματοποίησε έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020 για να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούσαν στη στήριξη της οικονομίας, καθώς η πανδημία έκλεινε γρήγορα τις παγκόσμιες επιχειρήσεις.
Σε εκείνη την κλήση, ο Powell υπενθύμισε στον συγκεντρωμένο Τύπο: "[Ότι] οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάστηκαν αρχικά για να... παρέχουν ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά συστήματα που βρίσκονται σε πίεση, οπότε παίρνουμε αυτή τη δουλειά πολύ σοβαρά.
Είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που κάνουμε τώρα είναι αυτό".
Η αυξανόμενη ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι κυματισμοί από την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων το 2022 και το πάγωμα μιας ισχυρής αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών ωχριούν μπροστά στη χρηματοπιστωτική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπισε η Fed πριν από τρία χρόνια.
Αλλά οι ενέργειές τους τότε ήταν μια υπενθύμιση της δύναμης της κεντρικής τράπεζας και, πράγματι, της κεντρικής της θέσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όταν το πρωί της Παρασκευής, 10 Μαρτίου 2023, θα δημοσιευθεί η έκθεση για την απασχόληση του Φεβρουαρίου, οι επενδυτές θα μελετήσουν τα στοιχεία για να αποκρυπτογραφήσουν αν είναι πιθανό να δικαιολογηθεί μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% ή 0,50% από τη Fed στις 22 Μαρτίου.
Αυτή είναι η στιγμή προς την οποία οι αγορές χτίζουν εδώ και εβδομάδες.
Αλλά η απρόβλεπτη πίεση που διοχετεύεται τώρα στο τραπεζικό σύστημα καθιστά την Παρασκευή και τις επόμενες ημέρες αξιοσημείωτες για τη Fed με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Αυτό αποτελεί για τον Powell μια ακόμη πτυχή στην πρόκληση της προσπάθειας να βάλει τάξη σε μια οικονομία που κατέρρευσε και άνθισε μέσα σε λίγους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης