Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια του κραχ οι μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ - Χάθηκαν 52,4 δισ. σε μία ημέρα

Στα όρια του κραχ οι μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ - Χάθηκαν 52,4 δισ. σε μία ημέρα
Το sell off της JPMorgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από τις δυσκολίες της Silicon Valley Bank, μιας μικρής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία
Οι επενδυτές έχασαν 52,4 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών βάσει ενεργητικού την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, εν μέσω μιας εκτεταμένης πώλησης χρηματοπιστωτικών μετοχών που οι αναλυτές συνέδεσαν με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων του κλάδου.
Το sell off της JPMorgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo φάνηκε να πυροδοτήθηκε από τις δυσκολίες της Silicon Valley Bank, μιας μικρής τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία.
Αργά την Τετάρτη (9/3), η SVB αποκάλυψε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεφορτώθηκε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών της.
Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.
Οι απότομες απώλειες από την πώληση των τίτλων της SVB έστρεψαν την προσοχή των επενδυτών στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατείχαν άλλες αμερικανικές τράπεζες, πολλές από τις οποίες επένδυσαν την εισροή καταθέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε τίτλους μακράς διάρκειας, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Η αξία αυτών των χαρτοφυλακίων έχει μειωθεί απότομα σε τιμές κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν ραγδαία.

Μνήμες 2020

Ο τραπεζικός δείκτης KBW Bank σημείωσε πτώση άνω του 7%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, όταν οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές των τραπεζών εξαιτίας των φόβων για οικονομικό σοκ κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του Covid-19.
Η First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, μια τράπεζα για πλούσιους πελάτες και μέλος του τραπεζικού δείκτη, σημείωσε πτώση άνω του 16%.
Ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo, περιέγραψε το ξεπούλημα ως "SIVB Moment" του τραπεζικού κλάδου, αναφερόμενος στο ticker της SVB στον Nasdaq.
Είπε ότι η αδυναμία της τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία δεν είναι ενδεικτική ενός προβλήματος σε ολόκληρο τον κλάδο, αλλά επηρεάζει ωστόσο το κλίμα των επενδυτών.
Το sell off της Πέμπτης ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων, μιας τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής, που έδειξαν ότι οι αμερικανικοί δανειστές κάθονται σε περίπου 620 δισ. δολάρια συνδυασμένων μη πραγματοποιημένων ζημιών στα χαρτοφυλάκια τίτλων τους.
Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα συνολικά ίδια κεφάλαια του κλάδου ύψους 2,2 δισ. δολαρίων στο τέλος του 2022.
Οι συνολικές πραγματοποιηθείσες ζημίες πέρυσι ήταν 31 δισ.

Η συμπίεση των κερδών της Silicon Valley Bank προσελκύει short sellers

Ωστόσο, οι αυξανόμενες απώλειες σε τίτλους συνέπεσαν με την πτώση των καταθέσεων στις τράπεζες, καθώς οι αποταμιευτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.
Το χειρότερο σενάριο για τις τράπεζες θα ήταν να αναγκαστούν να ακολουθήσουν την SVB, πουλώντας κάποια από τα χρεόγραφά τους με ζημία για να καλύψουν τις αναλήψεις καταθέσεων.
Ο Christopher Whalen της Whalen Global Advisors δήλωσε ότι οι κινήσεις της SVB εστίασαν την προσοχή στο ζήτημα των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αν οι τράπεζες έπρεπε να πραγματοποιήσουν τις ζημίες, αυτό δεν θα επηρέαζε τη φερεγγυότητα των περισσότερων.
"Οι τράπεζες με μεγάλη έκθεση στο Δημόσιο έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κοιμήθηκαν στον ύπνο.
Κανείς δεν περίμενε αυτόν τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό", είπε.
"Τα επιτόκια δεν αυξάνονται σήμερα.
Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουν.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να παραμείνουν εκεί που είναι - οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τεράστιες απώλειες.
Όλοι εξετάζουν αυτές τις ζημίες και τις αποτιμούν στην αγορά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης