Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερατλαντικό πλήγμα για Zelensky – Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ουκρανία

Υπερατλαντικό πλήγμα για Zelensky – Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ουκρανία
O επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πάρει πληροφορίες
Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Kevin McCarthy αγνόησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, αφού ο τελευταίος του απηύθυνε προσωπική πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουκρανία προκειμένου να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτό συμβαίνει και ενώ η υποστήριξη του ρεπουμπλικανικού κόμματος – στο οποίο ανήκει ο McCarthy - προς την Ουκρανία μειώνεται ραγδαία.
«Κύριε McCarthy πρέπει να έρθετε εδώ για να δει πώς δουλεύουμε, τι συμβαίνει εδώ, τι μας προκάλεσε ο πόλεμος, ποιοι άνθρωποι πολεμούν τώρα. Και μετά, αναρωτηθείτε», είπε ο Zelensky σε συνέντευξή του στο CNN.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος McCarthy δεν επισκέφτηκε ποτέ το Κίεβο ή την Ουκρανία και νομίζω ότι αυτό θα τον βοηθούσε στη θέση που κατέχει», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να πάρει πληροφορίες, λέγοντας: «Θα συνεχίσω να λαμβάνω τις ενημερώσεις μου και άλλες, αλλά δεν χρειάζεται να πάω στην Ουκρανία ή το Κίεβο για να το δω.

Καμία λευκή επιταγή

Εξάλλου στο ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αυξηθεί οι αντιρρήσεις για την πολιτική απλόχερης βοήθειας προς το καθεστώς Zelensky που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
H δυσαρέσκεια αυξάνεται τόσο στα μέλη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, όσο και στην εκλογική βάση ενώ ο McCarthy με την απόρριψη αυτή ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή» στην αμερικανική διοίκηση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Η απόρριψη της πρόσκλησης του Ουκρανού προέδρου από τον McCarthy περιλαμβάνει μια σταθερή επανάληψη της θέσης του για την άνευ προηγουμένου ξένη βοήθεια: «Ας είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό που είπα: όχι λευκές επιταγές, εντάξει; Επομένως, από αυτή την άποψη, δεν χρειάζεται να πάω στην Ουκρανία για να καταλάβω πού πάει η λευκή επιταγή ή όχι", είπε ο McCarthy στο CNN.
«Θα συνεχίσω να λαμβάνω τις ενημερώσεις μου και άλλες, αλλά δεν χρειάζεται να πάω στην Ουκρανία ή στο Κίεβο για να το δω. Και η άποψή μου είναι πάντα ότι δεν θα δίνω λευκή επιταγή για τίποτα», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως σημειώνει επίσης το Reuters, «η πρόσκληση ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και την προοπτική πιθανώς να ξεπεράσουν το όριο χρέους τους, τους επόμενους μήνες».

Ουκρανικά λόμπι

Το Κίεβο πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αλλά προφανώς ο McCarthy έχει πλήρη επίγνωση της προσπάθειας ουκρανικών λόμπι με συναισθηματικές σκηνές να του αλλάξουν γνώμη.
Ο αριθμός των Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων που πραγματοποίησαν το ταξίδι, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Biden πρόσφατα, ήταν άνευ προηγουμένου αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απέχουν πόρρω από έναν τέτοιο σχεδιασμό, έχοντας κατά νου τις δημοσκοπήσεις.


Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν διακοπή της βοήθειας

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε βοήθεια 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο αλλά οι ΗΠΑ έστειλαν σαφές μήνυμα στον Zelensky να μην επιμείνει τόσο πολύ στην πόλη Bakhmut.
Μια δημοσκόπηση της Pew Research που διεξήχθη τον Ιανουάριο έδειξε ότι το 40% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος στέλνει υπερβολική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 9% σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα το 2022.
Μεταξύ των Δημοκρατικών, μόνο το 15% πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον στέλνει πάρα πολλά όπλα σε σύγκριση με το 23% που θέλει ο πρόεδρος Joe Biden να στείλει περισσότερα.
Μια δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου που διεξήχθη από την Gallup ανέφερε μεγαλύτερο χάσμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Gallup, σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι ο Λευκός Οίκος παρέχει υπερβολική υποστήριξη στο Κίεβο, ενώ το 90% των Δημοκρατικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση Biden έστελνε τη σωστή ποσότητα ή όχι αρκετά όπλα.
Η Gallup ανέφερε επιπλέον ότι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι είναι στη συντριπτική τους διάθεση υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας σε έναν παρατεταμένο πόλεμο και δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Κίεβο να παραχωρεί εδάφη στη Μόσχα.
Η ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει έναν παρατεταμένο πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης