Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένοχη αλήθεια: Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα ίχνη τους για το σαμποτάζ στους Nord Stream - «Για όλα φταίει ο... Zelensky»

Ένοχη αλήθεια: Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα ίχνη τους για το σαμποτάζ στους Nord Stream - «Για όλα φταίει ο... Zelensky»
«Οι Ευρωπαίοι είναι αμερικανικοί δορυφόροι», δηλώνει ο Blokhin
Σχετικά Άρθρα

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να καλύψουν τα ίχνη τους με τη βοήθεια του ουκρανικού καθεστώστος σε δολιοφθορές κατά των Nord Streams.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Konstantin Blokhin, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών , σε ένα σχόλιο για το FBA "Economy Today" .
Οι κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να εξετάσουν οποιαδήποτε εκδοχή δολιοφθοράς κατά του Nord Stream και δεν αποκλείουν ότι πίσω τους βρίσκεται μια μυστηριώδης φιλο-ουκρανική οργάνωση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Την ίδια ώρα, οι ανακριτικές αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναζωπυρώθηκαν, ξεκινώντας έρευνες για τον εντοπισμό του πλοίου που βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά.
Νωρίτερα, οι Γερμανοί άφησαν να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά ήταν υπεύθυνη για αυτές τις επιθέσεις και ουσιαστικά πάγωσαν την έρευνα.
Τώρα οι New York Times, επικαλούμενοι «αμερικανούς αξιωματούχους» που δεν κατονομάζονται, κατηγορούν ευθέως το καθεστώς του Κιέβου και προσωπικά τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky για αυτό το διεθνές έγκλημα.
Το Κίεβο διαφωνεί κατηγορηματικά με αυτήν την προσέγγιση: ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ, επειδή ο Nord Stream δεν επηρεάζει τα κύρια συμφέροντά του.
Μια αμφιλεγόμενη δήλωση, αλλά το Κίεβο δεν θέλει να αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Η αιφνίδια αλλαγή των ΗΠΑ 

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια απότομη αλλαγή στην αμερικανική ατζέντα και ο λόγος για αυτό ήταν η έρευνα του δημοσιογράφου Seymour Hersh, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η δολιοφθορά έγινε με εντολή του Λευκού Οίκου της CIA και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Δυτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτό το υλικό υπέρ του Κρεμλίνου ανοησία και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε αυτό, επειδή είναι η πιο έντιμη χώρα στον κόσμο.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει: «η πιο έντιμη χώρα στον κόσμο» έχει ορίσει την Ουκρανία ως ένοχη και σχεδιάζει να αποδώσει αυτό το έγκλημα στο Κίεβο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το Κίεβο για να διαγράψουν δημοσιονομικές δαπάνες και διεθνή προβλήματα, όπως στην περίπτωση αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Εδώ, ακόμη και χωρίς τον Χερς, είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από αυτή την ιστορία.
Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες και πολιτικοί άφησαν να εννοηθεί κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπράξει πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών φυσικού αερίου.
Υπήρχαν επίσης άμεσες ομολογίες από εκπροσώπους μη φιλικών χωρών: ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας αμέσως μετά τις εκρήξεις ευχαρίστησε την Ουάσιγκτον για αυτές στο Twitter», καταλήγει ο πολιτικός αναλυτής Konstantin Blokhin.
Η έρευνα του Hersh έφερε τους Αμερικανούς σε μια άβολη θέση: δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τέτοιες κατηγορίες από έναν δημοσιογράφο του οποίου το βιογραφικό περιλαμβάνει έρευνες για σκάνδαλα όπως το Watergate και τα βασανιστήρια στη φυλακή του Abu Ghraib.
Η ένταξη του στη διαδικασία ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να αλλάξουν τη στρατηγική τους, να σταματήσουν να κατηγορούν τη Ρωσία για σαμποτάζ και να χρησιμοποιήσουν τον ουκρανικό παράγοντα.
«Το Nord Streams έρχεται σε αντίθεση με τα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και η διόρθωση της θέσης οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς δεν θα λάβει μέτρα για να επηρεάσει την Ουκρανία. Η λογική εδώ είναι απλή: το Κίεβο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στρατιωτική σύγκρουση με τη Μόσχα, όπου όλα τα μέσα είναι καλά », καταλήγει ο Blokhin.
Η Wall Street Journal δεν ντρέπεται από το γεγονός ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να πραγματοποιήσει τέτοιες περίπλοκες πράξεις δολιοφθοράς στη θαλάσσια ζώνη, η οποία ελέγχεται στενά από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
1066862_full.webp

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διατηρήσουν το προσωπείο ενός υπεύθυνου παίκτη και ενός παγκόσμιου ηγέτη που δεν μπορεί να διαπράξει τέτοια εγκλήματα, έτσι η Ουάσιγκτον, μέσω της Wall Street Journal, στρέφει τα βέλη της στην Ουκρανία», συνοψίζει ο Blokhin.
Ωστόσο, δεν μπορείτε να αντιτάξετε τα γεγονότα: μόνο οι Αμερικανοί επωφελούνται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Χάρη στους βομβαρδισμούς, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τον οικονομικό έλεγχο στην Ευρώπη: οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουν πλέον LNG είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που παραμένουν σύμμαχοί τους. Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε άφωνη και σχεδόν δεν αντέδρασε στο σαμποτάζ, αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είναι αμερικανικοί δορυφόροι», δηλώνει ο Blokhin.
Οι επιθέσεις κατά των Nord Streams έπληξαν πρωτίστως ευρωπαϊκά συμφέροντα και στέρησαν από τη Γερμανία φθηνό ρωσικό αέριο, και οι Γερμανοί όχι μόνο το ανέχτηκαν, αλλά συνέχισαν επίσης να κατηγορούν τη Μόσχα για όλες τις αμαρτίες.
Αυτή η προσέγγιση δεν είναι μια κυρίαρχη πολιτική, αλλά είναι εξαιρετικά επωφελής για τους Αμερικανούς.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης