Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book (Fed): Ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας, ανθεκτική η αγορά εργασίας – Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις

tags :
Beige Book (Fed): Ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας, ανθεκτική η αγορά εργασίας – Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις
Η συνολική οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά στις αρχές του 2023, λέει η Federal Reserve...
Βραδέως σπεύδει αλλά ανακάμπτει η οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής… σύμφωνα με όσα αναφέρει το Beige Book της Federal Reserves, προσθέτοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και, ως εκ τούτου, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν…
Ειδικότερα, η συνολική οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά στις αρχές του 2023.
Έξι περιφέρειες ανέφεραν μικρή ή καθόλου αλλαγή στην οικονομική δραστηριότητα από την τελευταία έκθεση, ενώ έξι ανέφεραν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό.
Συνολικά, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας συνέχισαν να αμβλύνονται.
Οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν γενικά σταθερές, αν και μερικές περιφέρειες ανέφεραν μέτρια έως ισχυρή αύξηση στις λιανικές πωλήσεις.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων άλλαξαν ελάχιστα, συνολικά, αν και τα επίπεδα αποθεμάτων συνέχισαν να βελτιώνονται.
Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν ότι ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια συνέχισαν να μειώνουν το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την αύξηση του χρέους των πιστωτικών καρτών.
Η ταξιδιωτική και τουριστική δραστηριότητα παρέμεινε αρκετά ισχυρή στις περισσότερες Περιφέρειες.
Η μεταποιητική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε, μετά από μια περίοδο συρρίκνωσης.
Ενώ οι αγορές κατοικιών παρέμειναν υποτονικές, παρατηρήθηκε μια απροσδόκητη άνοδος της δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές κατά μήκος της ανατολικής ακτής.
Η δραστηριότητα των εμπορικών ακινήτων ήταν σταθερή, με κάποια ανάπτυξη στη βιομηχανική αγορά αλλά συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά γραφείων.
Η ζήτηση για μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ήταν γενικά σταθερή, αλλά αυξήθηκε σε μερικές Περιφέρειες.
Συνολικά, η ζήτηση δανείων μειώθηκε, τα πιστωτικά πρότυπα έγιναν αυστηρότερα και τα ποσοστά καθυστερήσεων αυξήθηκαν.
Η ενεργειακή δραστηριότητα ήταν σταθερή προς ελαφρά και οι γεωργικές συνθήκες ήταν μικτές.
Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας, οι επαφές δεν περίμεναν να βελτιωθούν πολύ οι οικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες.

Αγορά εργασίας

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν σταθερές.
Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται με μέτριο έως μέτριο ρυθμό στις περισσότερες Επαρχίες, παρά το πάγωμα των προσλήψεων από ορισμένες εταιρείες και τις διάσπαρτες αναφορές για απολύσεις.
Η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού βελτιώθηκε ελαφρώς, αν και η εύρεση εργαζομένων με επιθυμητές δεξιότητες ή εμπειρία παρέμεινε δύσκολη.
Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν ότι η έλλειψη διαθέσιμης παιδικής φροντίδας συνέχιζε να εμποδίζει τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
Ενώ οι αγορές εργασίας παρέμεναν γενικά σφιχτές, μερικές Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις γίνονται λιγότερο ευέλικτες με τους εργαζομένους και αρχίζουν να μειώνουν τις επιλογές εργασίας εξ αποστάσεως.
Οι μισθοί γενικά αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό, αν και ορισμένες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι μισθολογικές πιέσεις είχαν ελαφρύνει κάπως.
Οι μισθολογικές αυξήσεις αναμένεται να μετριαστούν περαιτέρω το επόμενο έτος.

Πληθωρισμός

Οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ευρέως διαδεδομένες, αν και οι αυξήσεις των τιμών μετριάστηκαν σε πολλές Επαρχίες.
Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν ότι το κόστος των εισροών αυξήθηκε, ιδιαίτερα για την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, αν και αναφέρθηκε κάποια ελάφρυνση για τα έξοδα μεταφοράς και αποστολής.
Ορισμένες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι εταιρείες δυσκολεύονταν περισσότερο να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους στους καταναλωτές τους.
Οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν μέτρια στις περισσότερες Επαρχίες, με αρκετές Επαρχίες να σημειώνουν επιβράδυνση.
Οι τιμές των κατοικιών ήταν γενικά σταθερές ή ελαφρώς μειωμένες, ενώ τα ενοίκια αναφέρθηκαν σταθερά ή υψηλότερα.
Ωστόσο, οι τιμές των κατοικιών και τα ενοίκια παρέμειναν υψηλά, συμβάλλοντας στις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών.
Όσον αφορά το μέλλον, οι επαφές ανέμεναν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχίσουν να μετριάζονται κατά τη διάρκεια του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης