Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Συμμαχίας AUKUS - Θα παρουσιαστεί η συμφωνία ΗΠΑ - Αυστραλίας για τα πυρηνικά υποβρύχια

Σύνοδος Συμμαχίας AUKUS - Θα παρουσιαστεί η συμφωνία ΗΠΑ - Αυστραλίας για τα πυρηνικά υποβρύχια
Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας Rishi Sunak και Anthony Albanese θα συναντηθούν στις 13/3 στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο της συμμαχίας AUKUS, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί η συμφωνία για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας.
Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Sunak θα βρίσκεται την Δευτέρα 13/3 στις ΗΠΑ «για συνομιλίες με τον πρόεδρο Biden και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας».
Νωρίτερα, ο Albanese είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί «σύντομα» με τον Biden, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.
Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στο πλαίσιο αυτού που ο κ. Albanese έχει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων που έχει κάνει ποτέ η χώρα.
Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονταν παρασκηνιακά συνομιλίες σε βάθος ανάμεσα στην Καμπέρα, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απόκτηση από την Αυστραλία ευαίσθητων τεχνολογιών όσον αφορά την πυρηνική πρόωση.
Η Αυστραλία μέχρι σήμερα αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικές τεχνολογίες που συνδέονται με τα πυρηνικά υποβρύχια θα εξαχθούν από τα χρόνια του 1960, όταν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τη Βρετανία να κατασκευάσει δικά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης