Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη σκιά της νομισματικής σύσφιξης – Στο +0,14% ο S&P 500, ο Dow -0,18%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη σκιά της νομισματικής σύσφιξης – Στο +0,14% ο S&P 500, ο Dow -0,18%
Οι επενδυτές στάθμισαν τα νέα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική...
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 8 Μαρτίου, μετά το sell off της προηγούμενης συνεδρίασης, το οποίο πυροδοτήθηκε από την επιθετική ρητορική, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμού και την τιθάσευσή του, του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell…
Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση -0,18%, στις 32.798 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,14%, στις 3.992 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο  +0,4%, στις 11.576 μονάδες
δσσδσ.JPG
Θέλοντας να τονίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, η BlackRock τη συνέκρινε με την πολυουρεθάνη, ένα ανθεκτικό υλικό που περιγράφεται από το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας ως «εύκαμπτος αφρός».
«Πρόσφατα παρομοιάσαμε την οικονομία των ΗΠΑ με την πολυουρεθάνη, η οποία είναι ένα αξιόλογο υλικό που επιδεικνύει ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αλλά και ανθεκτικότητα και αντοχή» έγραψε ο αναλυτής της BlackRock.
«Η ικανότητα του υλικού να τεντώνεται, να λυγίζει, να καταπονείται και να λυγίζει χωρίς να σπάει, ενώ στην πραγματικότητα επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση είναι αυτό που το κάνει τόσο χημικά μοναδικό», είπε. Στην τελευταία έκθεσή τους, οι ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση 517.000 μη γεωργικών μισθολογίων τον Ιανουάριο, υπερβαίνοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1969.
Η επόμενη έκθεση αναμένεται την Παρασκευή και είναι πιθανό να συνεχίσει να δείχνει μια ανθεκτική αγορά εργασίας παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. «Γι’ αυτό, μάλλον, η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει το κόστος του χρήματος, δηλαδη τα επιτόκια, στο 6%».
Στα μάκρο, οι μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά περίπου 242.000 τον μήνα έως τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έρευνα του φορέα επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Πρόκειται για 40.000 - ή 20% - πάνω από τις προσδοκίες και υπερδιπλάσιο του ρυθμού του Ιανουαρίου (119.000) (αριθμός που αναθεωρήθηκε επίσης υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις).
Οι αριθμοί αποτελούν περαιτέρω στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία απέχει ακόμη πολύ από την ύφεση που πολλοί αναμένουν, παρά τις διαδοχικές απότομες αυξήσεις των επιτοκίων πέρυσι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι αριθμοί προστίθενται σε ένα σύνολο στοιχείων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία έχουν όλα βγει ισχυρότερα από ό,τι φαινόταν πιθανό στο τέλος του περασμένου έτους.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,98% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,05%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,2% στα 76,66 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.818 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0545 δολ.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της Fed, Jerome Powell, με τις αγορές να προεξοφλούν νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο από Fed και ΕΚΤ, κατά 50 μονάδες βάσης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,46%, στις 15.631 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,13%, στις 7.929 μονάδες.
Στις 7.324 μονάδες με πτώση -0,2% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,54% στις 27.911 μονάδες.
σδ_2.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αύξηση σημαντικά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο, καθώς αυξήθηκε κατά 3,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές είχαν επισημάνει αύξηση 1,4% για τον μήνα.
Η θετική εξέλιξη οφείλεται ιδίως στην ισχυρή ανάπτυξη στην κατασκευή ηλεκτρονικού εξοπλισμού ... και χημικών προϊόντων, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis.
Πρόσθεσε ότι η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και εξαρτημάτων οχημάτων, καθώς και η κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, είχαν παρουσιάσει έντονη αρνητική τάση.
Επίσης, την Τετάρτη, η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιανουάριο κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, σταθερό παρέμεινε το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και μειώθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.
Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
Για το σύνολο του 2022, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, μετά από +5,3% και +5,4% αντίστοιχα το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης