Τελευταία Νέα
Διεθνή

O καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία ήταν φυσικό φαινόμενο ή Τεχνική Περιβαλλοντική Τροποποίηση (ENMOD) – Ποια η αλήθεια;

O καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία ήταν φυσικό φαινόμενο ή Τεχνική Περιβαλλοντική Τροποποίηση (ENMOD) – Ποια η αλήθεια;
Οι τεχνικές τροποποίησης του περιβάλλοντος εφαρμόζονται από τον αμερικανικό στρατό για περισσότερο από μισό αιώνα
Ενώ αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά πλέον τους 50.000, οι τραυματίες ανέρχονται σε 500.000 και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, αμέτρητα ερωτήματα εγείρονται για τις συνθήκες της τραγωδίας.
Ο πρώτος και ο δεύτερος σεισμός στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στην επαρχία Καχραμανμάρας στη Νότια Τουρκία ήταν μεγέθους 7,6 και 7,8 Ρίχτερ αντίστοιχα.
Τρίτος σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ καταγράφηκε επίσης στις 20 Φεβρουαρίου.
Στην Τουρκία, περίπου 530.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή της καταστροφής.
Η Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι «173.000 κτίρια έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί με πλήρη κατάρρευση ή έχοντας σοβαρές ζημιές, με περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν καταφύγει σε προσωρινά καταφύγια ή ξενοδοχεία και δημόσιες εγκαταστάσεις».
Σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου Erdogan: «Ζούμε τις πιο οδυνηρές μέρες στην ιστορία μας».
Στη Συρία, οι σεισμοί έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τις πόλεις Χαλέπι, Λαττάκεια και Χάμα που βρίσκονται κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Ο τελευταίος απολογισμός νεκρών στη Συρία ήταν 5.914 άνθρωποι, με 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται.

Η ιστορία των σεισμών

Αυτό που είναι σημαντικό όσον αφορά την καταστροφή του σεισμού Τουρκίας-Συρίας είναι ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1977 περιέχει διατάξεις για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με «καταστροφή, ζημιά ή τραυματισμό» που προκλήθηκαν υπό την αιγίδα μιας «Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του ΟΗΕ.
Υπάρχουν επίσης διατάξεις στη Σύμβαση για παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για λογαριασμό των «Κρατών Μερών».

Ιστορία της σεισμικής δραστηριότητας στην Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία, η γεωλογική ανάλυση αναφέρει τα εξής:
«Οι σεισμικές δραστηριότητες εμφανίζονται κυρίως «στην πλάκα της Ανατολίας, μια μικρή σφηνοειδής τεκτονική πλάκα που συμπιέζεται προς τα δυτικά καθώς η αραβική πλάκα στα ανατολικά χτυπά στην ευρασιατική πλάκα».
Αυτό που χαρακτηρίζει τη σεισμική δραστηριότητα της Τουρκίας είναι «μια ακολουθία κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που ξεκίνησε το 1939, προκαλώντας μεγάλους σεισμούς που μετακινήθηκαν προοδευτικά από την ανατολή προς τη δύση σε μια περίοδο 60 ετών»

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου 2023 με επίκεντρα το Pazarcik (7,8) και το Ekinozu (7,5) αντίστοιχα κοντά στο Gaziantep και το Kahramanmaraş είναι οι μεγαλύτεροι «μεγάλοι σεισμοί» στην πρόσφατη ιστορία.

Πρόσφατοι «μεγάλοι σεισμοί»

Ιστορικά, οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Τουρκία έχουν επίκεντρα στη Βόρεια Δυτική Ανατολία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, τη Δυτική Ανατολία καθώς και στη βορειοανατολική περιοχή.

Υπήρχαν επτά μεγάλοι σεισμοί (MS) 7,0 κατά την περίοδο από το 1939 έως το 1999 κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.
Αυτοί οι σεισμοί έχουν διαρρήξει το ρήγμα προοδευτικά από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Ακολουθούν στοιχεία για τους επτά μεγάλους σεισμούς που προοδευτικά έσπασαν το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας:
- 1939 26 Δεκεμβρίου. Μέγεθος (MS) 7,9 – 8,0. 30.000 θάνατοι. Μήκος ρήγματος περίπου 360 km. Ξεκίνησε τη μετανάστευση προς τα ανατολικά σημαντικών σεισμών στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας.
- 1942 20 Δεκεμβρίου. Μέγεθος (MS) 7.1. Μήκος ρήγματος περίπου 50 χλμ.
- 1943 26 Νοεμβρίου. Μέγεθος (MS) 7,6. Μήκος ρήγματος περίπου 280 χλμ.
- 1944 Φεβρουαρίου 01. Μέγεθος (MS) 7.3. Μήκος ρήγματος περίπου 165 χλμ.
- 1957 26 Μαΐου. Μέγεθος (MS) περίπου 7. Μήκος ρήγματος περίπου 30 χλμ.
- 1967 22 Ιουλίου. Μέγεθος (MS) 7.1. Μήκος ρήγματος περίπου 80 χλμ.
- 1999 17 Αυγούστου. Ismit. Μέγεθος (MS) 7,8; MW 7,4-7,5) Βορειοδυτική Ανατολία

Σεισμοί της Νότιας Τουρκίας

Το Reuters έχει κατηγοριοποιήσει τον αρχικό μεγάλο σεισμό (6 Φεβρουαρίου 2023) «ως τον ισχυρότερο στην περιοχή τουλάχιστον έναν αιώνα».
Αυτό είναι μια υποτίμηση.
Όσον αφορά τη Νότια Ανατολία, είναι ο μεγαλύτερος σεισμός εδώ και περισσότερους από επτά αιώνες.
Καταγράφεται στη Νότια Τουρκία ο σεισμός Τζεϊχάν-Άδανα στις 27 Ιουνίου 1998, μεγέθους 6,3 βαθμών, που έπληξε τις πόλεις Τζεϊχάν και Άδανα, με 146 νεκρούς.
Ο σεισμός του Ceyan, ωστόσο, δεν χαρακτηρίζεται ως «μεγάλος σεισμός».
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

«Πρόβλεψη σεισμού»

Η πρόβλεψη σεισμών είναι ρουτίνα.
Ένας σεισμός μπορεί να προβλεφθεί έως και μήνες πριν.
Ο Ολλανδός σεισμολόγος Frank Hoogerbeets, ο οποίος εργάζεται για το Solar System Geometry Survey (SSGS) στην Ολλανδία, προέβλεψε τον σεισμό στην Τουρκία στις 3 Φεβρουαρίου 2023, τρεις ημέρες πριν από την εμφάνισή του.

Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τρομοκρατική επίθεση

Αν και μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπάρχουν σε αυτό το στάδιο αδιάσειστα στοιχεία ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.
Με βάση πληροφορίες στον δημόσιο τομέα (σε αντίθεση με διαβαθμισμένες πληροφορίες), δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν «τεχνικές περιβαλλοντικών τροποποιήσεων» κατά της Τουρκίας και της Συρίας.
Σημαντική, ωστόσο, υπήρξε μια ανεπίσημη δήλωση (δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί) από τον Serdar Hussein, επικεφαλής της Τουρκικής Διαστημικής Υπηρεσίας σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.
Αναφέρθηκε σε ράβδους από σκληρό κράμα τιτανίου που στέλνουν ισχυρές δέσμες ενέργειας στη γη, βαθιά στο έδαφος.

Τι μπορεί να "ελεγχθεί"

Υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία σχετικά με τις τεχνικές τροποποίησης του καιρού για στρατιωτική χρήση, μεγάλο μέρος της οποίας είναι ταξινομημένο.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχει καταγραφεί ότι διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες ENMOD.
Ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να ελέγξει τον καιρό.
Αυτό επιβεβαιώνεται από έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με τίτλο «Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025»
Η αείμνηστη παγκοσμίου φήμης επιστήμονας Dr. Rosalie Bertell επιβεβαίωσε ότι «οι στρατιωτικοί επιστήμονες των ΗΠΑ… εργάζονται σε συστήματα καιρού ως ένα πιθανό όπλο.
Ήδη στη δεκαετία του 1970, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Zbigniew Brzezinski είχε προβλέψει στο βιβλίο του «Between Two Ages» ότι:
«Η τεχνολογία θα καταστήσει διαθέσιμες, στους ηγέτες των μεγάλων εθνών, τεχνικές για τη διεξαγωγή μυστικού πολέμου, από τις οποίες μόνο το ελάχιστο των δυνάμεων ασφαλείας χρειάζεται να εκτιμηθεί…»
Ο επιστήμονας Dr. Nicholas Begich που συμμετείχε ενεργά στη δημόσια εκστρατεία κατά του HAARP– περιέγραψε το HAARP ως:
«Μια υπερισχυρή τεχνολογία ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων που ανυψώνει περιοχές της ιονόσφαιρας [ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας] εστιάζοντας μια δέσμη και θερμαίνοντας αυτές τις περιοχές.

Στη συνέχεια, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα αναπηδούν πίσω στη γη και διαπερνούν τα πάντα - ζωντανούς και νεκρούς».
Ο Marc Filterman , ένας πρώην Γάλλος στρατιωτικός, περιγράφει διάφορους τύπους «μη συμβατικών όπλων» που χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες.
Αναφέρεται στον «καιρικό πόλεμο», υποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν ήδη «την τεχνογνωσία που απαιτείται για την απελευθέρωση ξαφνικών κλιματικών αλλαγών (τυφώνες, ξηρασία) στις αρχές της δεκαετίας του 1980».

Το HAARP

«Όπως σπάνια αναγνωρίζεται στη συζήτηση για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, ο καιρός στον κόσμο μπορεί τώρα να τροποποιηθεί ως μέρος μιας νέας γενιάς εξελιγμένων ηλεκτρομαγνητικών όπλων.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αναπτύξει δυνατότητες χειραγώγησης του κλίματος για στρατιωτική χρήση.
Οι τεχνικές τροποποίησης του περιβάλλοντος εφαρμόζονται από τον αμερικανικό στρατό για περισσότερο από μισό αιώνα.
Ο αμερικανός μαθηματικός John von Neumann , σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ξεκίνησε την έρευνά του σχετικά με την τροποποίηση του καιρού στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και προέβλεψε «μορφές κλιματικού πολέμου που δεν είχαν ακόμη φανταστεί».
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές σποράς σύννεφων, ξεκινώντας το 1967 στο πλαίσιο του Project Popeye, στόχος του οποίου ήταν η παράταση της εποχής των μουσώνων και ο αποκλεισμός των οδών ανεφοδιασμού του εχθρού κατά μήκος του μονοπατιού Χο Τσι Μινχ.
Ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει προηγμένες δυνατότητες που του επιτρέπουν να αλλάζει επιλεκτικά τα καιρικά μοτίβα.
Η τεχνολογία, η οποία τελειοποιείται στο πλαίσιο του High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) [που έκλεισε το 2014, μεταφέρθηκε επίσημα στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας] είναι ένα παράρτημα της Στρατηγικής Αμυντικής Πρωτοβουλίας – «Star Wars».
Από στρατιωτική άποψη, το HAARP είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής, που λειτουργεί από την εξωτερική ατμόσφαιρα και είναι ικανό να αποσταθεροποιήσει τα γεωργικά και οικολογικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.
Το HAARP, που ιδρύθηκε το 1992, με έδρα το Gokona της Αλάσκας, είναι μια σειρά κεραιών υψηλής ισχύος που μεταδίδουν, μέσω ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας, τεράστιες ποσότητες ενέργειας στην ιονόσφαιρα (το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας).
Η κατασκευή τους χρηματοδοτήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA).
Το HAARP, το οποίο λειτουργεί από κοινού από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας και το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας, αποτελεί ένα σύστημα ισχυρών κεραιών ικανών να δημιουργούν «ελεγχόμενες τοπικές τροποποιήσεις της ιονόσφαιρας».

Το ντοκιμαντέρ CBC για το HAARP

Σημαντική, μια αναφορά του CBC TV (1996) αναγνώρισε ότι η εγκατάσταση HAARP στην Αλάσκα υπό την αιγίδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είχε την ικανότητα να πυροδοτεί τυφώνες, σεισμούς, πλημμύρες και ξηρασίες:
«Η κατευθυνόμενη ενέργεια είναι μια τόσο ισχυρή τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση της ιονόσφαιρας για να μετατρέψει τον καιρό σε πολεμικό όπλο.
Φανταστείτε να χρησιμοποιείτε μια πλημμύρα για να καταστρέψετε μια πόλη ή ανεμοστρόβιλους για να αποδεκατίσετε έναν στρατό που πλησιάζει στην έρημο.
Ο στρατός έχει αφιερώσει τεράστιο χρόνο στην τροποποίηση του καιρού ως ιδέα για περιβάλλοντα μάχης.
Αν ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός έπεφτε πάνω από μια πόλη, βασικά όλα τα ηλεκτρονικά πράγματα στο σπίτι σας θα έκλειναν το μάτι και θα σβήνανε και θα καταστρέφονταν οριστικά».

Η εμπλοκή της CIA στις Τεχνολογίες ENMOD

Τον Ιούλιο του 2013, τα νέα του MSN ανέφεραν ότι η CIA συμμετείχε στη χρηματοδότηση ενός έργου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) που εστιάζει στη γεωμηχανική και τη χειραγώγηση του κλίματος.
Η έκθεση όχι μόνο αναγνώρισε αυτές τις τεχνολογίες, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εμπλέκονται συστηματικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής χειραγώγησης:
«Ο στόχος της μελέτης NAS που υποστηρίζεται από τη CIA είναι να διεξαχθεί μια «τεχνική αξιολόγηση ενός περιορισμένου αριθμού προτεινόμενων τεχνικών γεωμηχανικής», σύμφωνα με τον ιστότοπο της NAS.
Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν ποιες τεχνικές γεωμηχανικής είναι εφικτές και θα προσπαθήσουν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους καθεμιάς (συμπεριλαμβανομένων των «ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια»).»
«Η CIA βοηθά στη χρηματοδότηση της έρευνας επειδή η NAS σχεδιάζει επίσης να αξιολογήσει «τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια (που θα μπορούσαν να σχετίζονται) με τις τεχνολογίες γεωμηχανικής που αναπτύσσονται κάπου στον κόσμο», είπε ο Κέρνεϊ.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ του 1977 σχετικά με τη χρήση τεχνικών τροποποίησης του περιβάλλοντος

Το 1977, μια διεθνής Σύμβαση επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η οποία απαγόρευε « τη στρατιωτική ή άλλη εχθρική χρήση τεχνικών τροποποίησης του περιβάλλοντος με εκτεταμένες, μακροχρόνιες ή σοβαρές επιπτώσεις».
Οι τεχνικές ENMOD ισχύουν επίσης για σεισμούς:
Όρισε τις «τεχνικές περιβαλλοντικής τροποποίησης» ως «κάθε τεχνική για την αλλαγή – μέσω της σκόπιμης χειραγώγησης φυσικών διεργασιών – της δυναμικής, της σύνθεσης ή της δομής της γης, συμπεριλαμβανομένης της βιότης, της λιθόσφαιρας , της υδρόσφαιρας και της ατμόσφαιράς της ή του διαστήματος».
Η ιστορική Σύμβαση του 1977 που επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την απαγόρευση «στρατιωτικής ή άλλης εχθρικής χρήσης τεχνικών τροποποίησης του περιβάλλοντος με εκτεταμένες, μακροχρόνιες ή σοβαρές επιπτώσεις».

Ο κατάλογος των χωρών που έχουν επικυρώσει ή υπογράψει τη Συνθήκη

Από το 2022, 78 χώρες έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσει στη συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράκ, του Ιράν, των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το Ισραήλ δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 1998, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε δημόσιες ακροάσεις στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα HAARP.
Η «πρόταση ψηφίσματος» της Επιτροπής που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
«Θεωρεί ότι το HAARP… λόγω των εκτεταμένων επιπτώσεών του στο περιβάλλον αποτελεί παγκόσμια ανησυχία και ζητεί να εξεταστούν οι νομικές, οικολογικές και ηθικές του επιπτώσεις από έναν διεθνή ανεξάρτητο φορέα…· [η Επιτροπή] εκφράζει τη λύπη της για την επανειλημμένη άρνηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών… να δώσει στοιχεία στη δημόσια ακρόαση… για τους περιβαλλοντικούς και δημόσιους κινδύνους [του] προγράμματος HAARP».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης