Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Γεωργία, στήνουν νέα Ουκρανία; - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις για τους … ξένους πράκτορες

Χάος στη Γεωργία, στήνουν νέα Ουκρανία; - Διαδηλώσεις και συγκρούσεις για τους … ξένους πράκτορες
Έντονη διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Προέδρου της Γεωργίας, η οποία κάνει λόγο για ρωσικό νόμο
Σχετικά Άρθρα
Χαοτική είναι η κατάσταση στη Γεωργία, όπου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους διαδηλωτές, οι οποίοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που ενέκρινε στην πρώτη ανάγνωση της (με 76 ψήφους υπέρ και 13 κατά) η Βουλή.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για «απολυταρχικό νόμο» που ως απώτερο στόχο έχει να καταπνίξει κάθε μορφή διαμαρτυρίας και κάθε αντίθετη, ανεξάρτητη φωνή ενώ και η Πρόεδρος της Γεωργίας υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει «υπαγορευθεί από τη Μόσχα».
Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν και πάλι μπροστά από το Κοινοβούλιο με τους πολίτες να πετούν πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και με αντλίες νερού για να «σπάσουν» τη διαδήλωση.
32_3.jpg
Ρωσική νομοθεσία

Ήδη η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 66 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, αριθμός που κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες σε νέες διαδηλώσεις για αργότερα εντός της ημέρας.
Οι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ρωσίας, κάνουν λόγο για «ρωσική νομοθεσία» με τους επικριτές του να λένε ότι θυμίζει νόμο που εφαρμόστηκε στη Ρωσία από το 2012 και που έκτοτε χρησιμοποιείται για την καταστολή κάθε μορφής διαμαρτυρίας.
Ο νόμος προβλέπει πως οποιεσδήποτε οργανώσεις λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησης τους από το εξωτερικό να «εγγραφούν» ως «ξένοι πράκτορες», διαφορετικά θα είναι αντιμέτωπες με υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Επιπλέον, οι οργανώσεις αυτές θα τεθούν υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
31_2.jpg
33_1.jpg

Διαφωνία κυβέρνησης – προέδρου

Το νόμο στηρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός «Γεωργιακό όνειρο», με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως οι διατάξεις του νόμου είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια πρότυπα.
«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών» είπε ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Irakli Garibashvili, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεση του να μπει η Γεωργία στην ΕΕ.
Αντίθετη ωστόσο, είναι η Πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, η οποία έχει διαμηνύσει πως είναι με το πλευρό των διαδηλωτών, αναφέροντας πως από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα φτάσει στο γραφείο της, θα ασκήσει βέτο.
«Εκφράζετε την ελεύθερη Γεωργία, μια Γεωργία που βλέπει το μέλλον της στη Δύση και δεν θα αφήσετε κανέναν να σας πάρει αυτό το μέλλον» υποστήριξε η Zourabichvili σε μήνυμα της από τις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται.
«Κανείς δεν χρειάζεται αυτό το νόμο.
Όποιος βουλευτής έχει ψηφίσει υπέρ αυτού του νόμου, έχει παραβιάσει το Σύνταγμα» είπε η Πρόεδρος, αν και το Κοινοβούλιο έχει τη δύναμη να παρακάμψει το βέτο της.

ΕΕ: Μη συμβατό

Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο αυτό εξέφρασε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος υποστήριξε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι συμβατό με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ.
«Αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργιανών πολιτών.
Η οριστική του υιοθέτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας» υποστήριξε ο Borrell, ο οποίος τόνισε ότι «η ΕΕ προτρέπει τη Γεωργία να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθυμίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης