Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η Credit Suisse - Ανησυχούν οι επενδυτές μετά τη συντριβή των εσόδων από trading

Καταρρέει η Credit Suisse - Ανησυχούν οι επενδυτές μετά τη συντριβή των εσόδων από trading
Δεν πείθει τους επενδυτές το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Στο μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο Fontainebleau Miami Beach, η Credit Suisse φιλοξένησε τους κορυφαίους πελάτες της τον Οκτώβριο, εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών ότι εξακολουθούσε να παραμένει στο παιχνίδι του trading μετά από μια σειρά από γκάφες υψηλού προφίλ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από την BlackRock έως την CBOE Global Markets, οι επενδυτές και οι εταιρείες διαπραγμάτευσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με καλεσμένους όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush,  να δικτυωθούν δίπλα στις πολυτελείς πισίνες του ξενοδοχείου στην παραλία και να γευματίσουν εκλεκτά.

Δεν κράτησε το καλό κλίμα...

Όμως δεν άργησε η διάθεση να χαλάσει, σύμφωνα με στέλεχος του τριήμερου συνεδρίου.
Καθώς ο ήλιος ανέτειλε στη Φλόριντα τη δεύτερη ημέρα, πίσω στο Λονδίνο, οι διευθυντές της ελβετικής τράπεζας παρουσίαζαν τα τελευταία σχέδια αναδιάρθρωσης - και η παγκόσμια επιχείρηση διαπραγμάτευσης τίτλων που παρουσιάστηκε στο Μαϊάμι ήταν στο στόχαστρο.
Σημαδεμένη από το πλήγμα των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εξάρθρωση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos το 2021, την υποχώρηση από τις δραστηριότητες των hedge funds και τις πρωτοφανείς εκροές πελατών, η Credit Suisse δήλωσε ότι χρειάζεται δισεκατομμύρια κεφάλαια και σχεδίαζε να αποσχίσει το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής της τράπεζας, στέλνοντας τις μετοχές της σε πτώση.
Στο ξενοδοχείο Fontainebleau, οι τραπεζίτες της Credit Suisse ήταν προβληματισμένοι από τις ανακοινώσεις και ανησυχούσαν για το αν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας τους, δήλωσε το στέλεχος, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Τις επόμενες εβδομάδες, ορισμένοι από αυτούς τους τραπεζίτες απολύθηκαν, ενώ άλλοι, όπως ο Doug Crofton, τότε επικεφαλής των παγκόσμιων μετοχών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έφυγαν για να ενταχθούν σε ανταγωνιστές.
Και ακολούθησε μια θεαματική πτώση για αυτό που κάποτε αποτελούσε βασική πηγή εσόδων για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, καθώς ορισμένοι πελάτες και επενδυτές αποσύρθηκαν, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.
Έκτοτε, η Credit Suisse αγωνίζεται να πείσει τους επενδυτές ότι η αναμόρφωση της θα θέσει την τράπεζα σε σταθερότερη βάση - και ο τρόπος με τον οποίο θα αναδιοργανώσει τις συναλλαγές τίτλων αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ.
"Καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη όταν τα έσοδά της εξαφανίζονται και τα έξοδα συνεχίζονται", δήλωσε ο Peter Hahn, ομότιμος καθηγητής τραπεζικής και χρηματοοικονομικής στο London Institute of Banking & Finance.
"Η περικοπή του κόστους και η αποτελεσματικότητα μπορούν να βελτιώσουν την κερδοφορία μιας κορυφαίας ή ακόμη και οριακής επιχείρησης, αλλά όχι μιας αποτυχημένης επιχείρησης".
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters για το άρθρο αυτό, εκπρόσωπος της Credit Suisse στο Λονδίνο δήλωσε: "Ποτέ δεν σχολιάζουμε φήμες ή εικασίες".

Ανησυχούν οι επενδυτές - Κατέρρευσαν τα έσοδα από trading

Σε μια ένδειξη της ανησυχίας των επενδυτών, η Harris Associates, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Credit Suisse τα τελευταία χρόνια, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι πούλησε τη συμμετοχή της.
Ο επικεφαλής των επενδύσεών της, David Herro, δήλωσε στους Financial Times ότι έχασε την υπομονή του με τη στρατηγική της τράπεζας για την αναχαίτιση των συνεχιζόμενων ζημιών και την αποχώρηση των πελατών.
Σύμφωνα με την αναμόρφωση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner τον Οκτώβριο, οι συναλλαγές θα εξυπηρετούσαν στο μέλλον τις ανάγκες των πελατών πλούτου της τράπεζας - που είναι η κύρια εστίασή της - και θα συνεργάζονταν επίσης με την CS First Boston (CSFB), τη νεοσύστατη επενδυτική της τράπεζα.
Το trading, το οποίο αντιπροσώπευε το 26% των εσόδων της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, θα αποτελεί περίπου το 15% των πωλήσεων στη νέα, εξορθολογισμένη μορφή του στην ανανεωμένη Credit Suisse μέχρι το 2025, όπως αναφέρεται.
Τα τελευταία αποτελέσματα της Credit Suisse έδειξαν, ωστόσο, ότι τα έσοδα από την αγορά και πώληση μετοχών και ομολόγων υποχώρησαν κατά 88% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η πτώση στις συναλλαγές μετοχών ήταν ιδιαίτερα βίαιη.
Το τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο, τα έσοδα υποχώρησαν κατά 95% στα 18 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (19 εκατομμύρια δολάρια).
Ο Koerner δήλωσε στους αναλυτές τον Φεβρουάριο ότι ορισμένες από τις απώλειες στην επενδυτική τράπεζα σχετίζονταν με την "σκόπιμη μείωση του ρίσκου", χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η τράπεζα έχει δημιουργήσει μια μονάδα μη κύριων δραστηριοτήτων όπου θα σταθμεύσει ορισμένες ανεπιθύμητες δραστηριότητες για να τις εκκαθαρίσει ή να τις πουλήσει, αλλά παραμένει ασαφές ποια περιουσιακά στοιχεία ή χαρτοφυλάκια θα μετακινηθούν.
Αλλά η διατήρηση της δραστηριότητας μετοχών στην εξορθολογισμένη μορφή της δεν ήταν η μόνη επιλογή που έχει εξετάσει η τράπεζα, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος και μια τρίτη πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Καθώς η Credit Suisse επεξεργαζόταν το σχέδιο εξυγίανσής της το περασμένο φθινόπωρο, τα στελέχη της εξέτασαν ανεπίσημα το ενδεχόμενο πώλησης ορισμένων τμημάτων της επιχείρησης μετοχών, αν και η επιλογή αυτή δεν εξετάστηκε επίσημα από το διοικητικό συμβούλιο, δήλωσαν οι δύο άνθρωποι.
Η επιλογή δεν ακολουθήθηκε εν μέρει επειδή τα στελέχη πίστευαν ότι θα ήταν δύσκολο να βρεθούν αγοραστές, είπαν.
Η πολυπλοκότητα της απόσπασης των τεχνολογικών πλατφορμών που επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση μετοχών και στη συνέχεια η ενσωμάτωσή τους σε άλλη τράπεζα ήταν ένας άλλος παράγοντας στην απόφαση της Credit Suisse να αναβάλει.
Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters.
Πλέον, η ύφεση του τέταρτου τριμήνου θα καταστήσει πιο δύσκολο να πειστούν οι επενδυτές ότι η τράπεζα πρέπει να παραμείνει στο trading, δήλωσε ο Hahn στο London Institute of Banking & Finance.
Συγκριτικά, τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση μετοχών σε πέντε μεγάλες τράπεζες της Wall Street μειώθηκαν μόνο κατά 10% κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο.


cs.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης