Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ρωσία διστάζει να αποκτήσει φθηνούς πυραύλους από το Ιράν - Η Ουκρανία και τα αμερικανικά ATACMS

Γιατί η Ρωσία διστάζει να αποκτήσει φθηνούς πυραύλους από το Ιράν - Η Ουκρανία και τα αμερικανικά ATACMS
H Μόσχα ανησχυεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παράσχουν στο Κίεβο το πολυπόθητο πυραυλικό σύστημα ATACMS
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία δίστασε να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν επειδή ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξοπλίσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε αντίποινα, κυρίως με πυραυλικά συστήματα ATACMS, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δυτικούς διπλωμάτες.
Το Ιράν έχει παραδώσει εκατοντάδες στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε ζωτικές υποδομές στην Ουκρανία.
Τα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Shahed-136, προκάλεσαν χάος στην Ουκρανία, ωθώντας τη Δύση να επιβάλει νέες κυρώσεις σε ιρανικές εταιρείες.
Πολλοί γεωπολιτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να επεκτείνει τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Μόσχα.

Τί φοβούνται οι Ρώσοι

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι απέφυγαν να προβούν σε αγορές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στις προμήθειές τους.
Αυτοί οι ιρανικής κατασκευής πύραυλοι μπορούν να ταξιδέψουν ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου και είναι πολύ πιο οικονομικοί σε σύγκριση με τους ρωσικούς πυραύλους. Ωστόσο, η Μόσχα έχει ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να παράσχουν στο Κίεβο το πολυπόθητο πυραυλικό σύστημα ATACMS που μπορεί να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ο πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ATACMS έχει μια κεφαλή που ζυγίζει περίπου 375 κιλά και μπορεί να φτάσει σε στόχους 190 μίλια μακριά. Αυτό το όπλο θα τοποθετήσει πολλά ρωσικά στρατιωτικά φυλάκια μέσα στο πεδίο βολής του και πιθανώς θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις ρωσικές δυνάμεις.

ATACMSMay2006_cropped-1.jpg
Ανησυχεί η Δύση για το μέτωπο Ιράν - Ρωσίας

Σύμφωνα με το Eurasian Times, οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν πρόσφατα τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν.
Από την άλλη πλευρά, Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αναπτυσσόμενη συνεργασία.
Τέτοιες προειδοποιήσεις συνάδουν με ένα μοτίβο που έχει προκύψει μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου μοιράστηκαν έναν ασυνήθιστο όγκο ευαίσθητων πληροφοριών για να δυσφημίσουν και να αποτρέψουν τη Ρωσία και τους εταίρους της.
Για παράδειγμα, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκάλυψε πρόσφατα ότι είναι πιθανό η Ρωσία να υπόσχεται στο Ιράν βοήθεια με το προηγμένο πυραυλικό της πρόγραμμα σε αντάλλαγμα για στρατιωτική υποστήριξη στη σύγκρουσή της στην Ουκρανία.
Στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS, ο William Burns δήλωσε ότι το Ιράν παρείχε στη Ρωσία όπλα που αναπτύχθηκαν αργότερα εναντίον της Ουκρανίας.
Υποστήριξε ότι τα πράγματα μεταξύ τους φαίνονται τώρα να γίνονται πιο ισχυρά.
Ωστόσο, οι δυτικές αρχές αναγνωρίζουν ότι, καθώς η προμήθεια βομβών ακριβείας της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο σπάνια και η εγχώρια παραγωγή σβήνει, η Μόσχα μπορεί να προσαρμόσει τη θέση της σχετικά με τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Τεχεράνη έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή με ρωσική τεχνολογία που παραδόθηκε τη δεκαετία του 1990.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν ως "εξαιρετικά ακριβές" και "προηγμένο" το 2019.
Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το Ιράν αρνείται συνεχώς την παροχή όπλων στη Μόσχα.
Ο Hossein Amirabdollahian, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε πρόσφατα στο CNN ότι το Ιράν και η Ρωσία έχουν ιστορικό αμυντικής συνεργασίας και το Ιράν συνεχίζει αυτή τη συνεργασία, αλλά η Τεχεράνη δεν έχει στείλει στη Ρωσία όπλα για να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον απέκρουσε τις δηλώσεις της Τεχεράνης. Χωρίς να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Μόσχα θα προσφέρει στην Τεχεράνη σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και άλλα όπλα αιχμής σε αντάλλαγμα για πυροβολικό και πυρομαχικά αρμάτων.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Μόσχα φέρεται να ενδιαφέρεται για την "ικανότητα βαλλιστικών πυραύλων" του Ιράν.
Η Τεχεράνη και η Μόσχα συζήτησαν την ανταλλαγή σύγχρονων ρωσικών όπλων με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά οι συζητήσεις αυτές φέρεται να έχουν παγώσει εν μέρει λόγω των πιθανών συνεπειών μιας τέτοιας συμφωνίας.
Οι ρωσικές προμήθειες πυραύλων βρίσκονται επί του παρόντος σε χαμηλό σημείο και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Fateh-313 και Zulfiqar του Ιράν, με το αντίστοιχο βεληνεκές τους των 500 και 700 χιλιομέτρων, θα αναπλήρωναν αυτά τα αποθέματα.
Όμως, στρατιωτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι δεδομένων των σημαντικών κυρώσεων κατά του Ιράν, οι ηχηρές προειδοποιήσεις της Δύσης προς την Τεχεράνη θα έχουν μικρή επιρροή.
Η αναπτυσσόμενη σχέση της Ρωσίας με το Ιράν υπερβαίνει τη στρατιωτική συνεργασία, όπως φαίνεται από την πρόσφατη βιασύνη επισκέψεων ορισμένων από τους κορυφαίους στενότερους οικονομικούς συμβούλους του Putin.
Ιρανοί διπλωμάτες πρότειναν πρόσφατα ότι η διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, Elvira Nabiullina, θα ταξιδέψει σύντομα στο Ιράν.
Ο επικεφαλής του κρατικού ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου, της Gazprom, Alexei Miller, επισκέφθηκε πρόσφατα την Τεχεράνη.
Η Ρωσία έχει ζητήσει στήριξη από απομονωμένες χώρες καθώς αντιμετωπίζει την παγκόσμια καταδίκη και τις κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Εκτός από το Ιράν, η Βόρεια Κορέα φέρεται επίσης να προμηθεύει πυρομαχικά στη Μόσχα.
Επίσης, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι έχουν βρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Κίνα μπορεί να ετοιμάζεται να στείλει όπλα στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης