Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθημερινός ο φόβος της στιγμής Lehman για την Credit Suisse - Έφυγε και ο πιο πιστός επενδυτής της

Καθημερινός ο φόβος της στιγμής Lehman για την Credit Suisse - Έφυγε και ο πιο πιστός επενδυτής της
Η Credit Suisse έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Έχοντας βαρεθεί μια ατελείωτη σειρά άσχημων πρωτοσέλιδων και κακών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, ο πιο σταθερός επενδυτής της Credit Suisse τις τελευταίες δύο δεκαετίες εγκατέλειψε την τράπεζα που μαστίζεται από σκάνδαλα.
Ο David Herro της Harris Associates, ο οποίος κατείχε το ένα δέκατο του χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου με έδρα τη Ζυρίχη μόλις πέρυσι, αποκάλυψε στις 5 Μαρτίου 2023 ότι άρχισε να μειώνει τις μετοχές του τον Οκτώβριο, προτού τελικά ρευστοποιήσει τα πάντα αφού εξαντλήθηκε η υπομονή του.
Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής των επενδύσεων της εταιρείας εξήγησε με ωμούς όρους την ελάχιστη εμπιστοσύνη που του είχε απομείνει ακόμη στη διοίκηση της τράπεζας.
"Υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το μέλλον της τράπεζας", δήλωσε ο Herro, αναφερόμενος στα περιουσιακά στοιχεία ύψους 111 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που αποστραγγίστηκαν από το τμήμα διαχείρισης πλούτου, την "αγελάδα μετρητών" της τράπεζας, κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων τείνουν να μην έχουν πολύ μακρύ επενδυτικό ορίζοντα, γεγονός που καθιστά τον Herro σπάνιο στον κλάδο.
Με μια σύντομη εξαίρεση μεταξύ 2008 και 2009, έμεινε δίπλα στην τράπεζα στα δύσκολα από τότε που πήρε για πρώτη φορά μια μεγάλη θέση πριν από δύο δεκαετίες.

Αυτοπυροβολείται η Credit Suiise

Ωστόσο, η Credit Suisse έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς μετά από πολλούς... αυτοτραυματισμούς.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η έκθεση 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο υπό κατάρρευση hedge fund Archegos και η πώληση ενός επενδυτικού κεφαλαίου γεμάτου με περιουσιακά στοιχεία που προέκυψαν και συσκευάστηκαν από την χρεοκοπημένη εταιρεία Greensill Capital, τα οποία θα μπορούσαν να κοστίσουν στους πελάτες περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες κατά την τελευταία καταμέτρηση.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται σήμερα στο τρίτο "ζεύγος" διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος, ο Ulrich Körner, προστέθηκε στις τάξεις των προκατόχων του όταν παρουσίασε ένα ακόμη στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι οι ετήσιες καθαρές ζημίες της τράπεζας που αναλογούν στους μετόχους έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, εκτινάσσοντας το ποσό σε 7,3 δισεκατομμύρια φράγκα από ζημίες 1,7 δισεκατομμυρίων φράγκων το προηγούμενο έτος.
Έτσι, ο Herro δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει "πολλές άλλες επιλογές" για την επένδυση των κεφαλαίων των πελατών της, τώρα που τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους τους.
"Γιατί να πάμε σε κάτι που καίει κεφάλαια όταν ο υπόλοιπος τομέας τα παράγει τώρα", συνέχισε, αναφέροντας άλλες επενδύσεις σε ομοειδείς εταιρείες όπως η ιταλική Intesa Sanpaolo ή η γαλλική BNP Paribas, μεταξύ άλλων.

Bank run

Ενώ η Credit Suisse χτυπήθηκε από φήμες στις αρχές Οκτωβρίου ότι αντιμετώπιζε μια "στιγμή Lehman" -καταλύτης για την έξοδο των κεφαλαίων των πελατών στην οποία αναφέρθηκε ο Herro- άλλες τράπεζες ανέκαμπταν από προηγούμενα προβλήματα.
Τον περασμένο μήνα, ο προβληματικός γερμανικός τραπεζικός γίγαντας Commerzbank κατέγραψε τα υψηλότερα ετήσια καθαρά κέρδη του από το 2007 χάρη στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.
Ο Herro επέκρινε επίσης τους κατά την άποψή του δυσμενείς όρους με την απόσχιση του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής, Credit Suisse First Boston, και την πώληση της επιχείρησης τιτλοποιημένων προϊόντων σε έναν όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων.
"Θεωρούμε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επενδυτικής τράπεζας, αν και ευγενής σκοπός, είναι δυσκίνητο και πολύ πιο δαπανηρό όσον αφορά την καύση μετρητών από ό,τι περιμέναμε", δήλωσε ο Herro.
"Επίσης, δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με αυτά που λαμβάναμε από την άποψη των εσόδων... από την πώληση των τιτλοποιημένων προϊόντων".
Όταν επικοινώνησε με το Fortune, η Credit Suisse υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ως ακολουθώντας "σαφείς στρατηγικούς στόχους" και υποστήριξε ότι το τελευταίο σχέδιό της εφαρμόστηκε ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
"Είμαστε επικεντρωμένοι σταθερά στην επιτυχή εκτέλεση του σχεδίου μας και στην πρόοδο προς τους στόχους μας για να διασφαλίσουμε ότι η νέα Credit Suisse θα προσφέρει βιώσιμη αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους", ανέφερε σε γραπτή δήλωση τη Δευτέρα.
Τα αποτελέσματα της Credit Suisse, αν και φτωχά, δεν αποθάρρυναν άλλους επενδυτές αξίας που εικάζουν ότι η πρόσφατη βουτιά της μετοχής προσέφερε ένα ελκυστικό σημείο εισόδου από άποψη απόδοσης κινδύνου.
Η Saudi National Bank, για παράδειγμα, απέκτησε μερίδιο 10% του μετοχικού κεφαλαίου του δανειστή της Ζυρίχης έναντι περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων φράγκων προς τα τέλη του περασμένου έτους.
Μαζί με μια έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων φράγκων το τέταρτο τρίμηνο, η τράπεζα μπόρεσε να καλύψει μια τρύπα στον ισολογισμό του που άνοιξε διάπλατα μετά την καταγραφή μιας επιβάρυνσης ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων φράγκων για την απομείωση της αξίας των φορολογικών ζημιών που κάποτε επεδίωκε να μεταφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης