Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει «όνομα» το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Εμιράτων και «ξαναπωλείται» στη Δύση

Αλλάζει «όνομα» το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Εμιράτων και «ξαναπωλείται» στη Δύση
Η Ρωσία πωλεί τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα σε μειωμένες τιμές στα Εμιράτα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δέχονται περισσότερα φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και εμπορικές πηγές, σε ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προσαρμόσει τις παραδοσιακές ροές του ενεργειακού εμπορίου.
Η Ρωσία πωλεί τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα σε μειωμένες τιμές, αφού οι διεθνείς κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", την άφησαν με λιγότερους αγοραστές.
Η εξέλιξη αναδεικνύει επίσης την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για να συμβάλουν στην απομόνωση της Ρωσίας και να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να βοηθήσουν στην αντικατάσταση της ρωσικής προσφοράς, αφού αυτή τέθηκε υπό δυτικές κυρώσεις.
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς άρχισαν τα ΗΑΕ να εισάγουν ρωσικό αργό, αλλά τα στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι οι όγκοι αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού έχουν πάει στα ΗΑΕ - ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαιοπαραγωγά κράτη στον κόσμο - από τον Νοέμβριο του 2022, με τις ποσότητες είτε να ξεκινούν είτε να κινούνται υψηλότερα από τις αρχές του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Kpler, η πρώτη αποστολή ρωσικού αργού στα ΗΑΕ έγινε το 2019, αλλά οι αποστολές αυξήθηκαν μετά τον Απρίλιο του 2022, με μια παύση μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2022.
Τα δεδομένα της Refinitiv Eikon δείχνουν ότι η πρώτη αποστολή ρωσικού αργού στη χώρα έγινε το 2022, με μια αιχμή στις ποσότητες τον Απρίλιο του 2022.

Αυξανόμενη συνεργασία

Η Σαουδική Αραβία εισάγει σημαντική ποσότητα ρωσικού μαζούτ για να το καίει στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της, ενώ απελευθερώνει περισσότερο αργό για εξαγωγές.
Στο παρελθόν έχει αναφερθεί μόνο μία αποστολή ρωσικού αργού στα ΗΑΕ.
Η Κίνα, η Ινδία και πολλά αφρικανικά και άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής έχουν επίσης αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και προϊόντων, ενώ πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει ή αποθαρρύνει τέτοιες αγορές.
Τα ΗΑΕ έχουν επίσης διατηρήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στη συμμαχία των παγκόσμιων παραγωγών, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του.
Δεδομένα που έχει στην κατοχή του το Reuters από την παρακολούθηση πλοίων της Eikon έδειξαν ότι ένα φορτίο ρωσικού αργού έφτασε στο διυλιστήριο Ruwais των ΗΑΕ τον Νοέμβριο του 2022.
Ένα άλλο φορτίο, ρωσικού αργού πετρελαίου Urals, εμφανίζεται να έχει φθάσει στον πετρελαϊκό κόμβο της Φουτζέιρα νωρίτερα αυτό το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης