Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κοινές αγορές φυσικού αερίου προχωρά η ΕΕ - Στόχος να ρίξει τις τιμές - Θέλει 24 δις κ.μ.

Σε κοινές αγορές φυσικού αερίου προχωρά η ΕΕ - Στόχος να ρίξει τις τιμές - Θέλει 24 δις κ.μ.
Προκήρυξη διαγωνισμού τον Απρίλιο
Σε κοινές αγορές φυσικού αερίου με απώτερο στόχο να μειώσει τις ενεργειακές τιμές σχεδιάζει να προχωρήσει η ΕΕ, η οποία αναμένεται τον ερχόμενο Απρίλιο να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό με στόχο να εξασφαλίσει μια ποσότητα της τάξης των 24 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων για τα επόμενα τρία χρόνια.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, οι πρώτες συμβάσεις με προμηθευτές από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική αναμένεται να υπογραφούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νέο εργαλείο

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου είναι ένα νέο εργαλείο που ανέπτυξε το ευρωπαϊκό μπλοκ για να περιορίσει το άλμα στις τιμές της ενέργειας κατόπιν των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία αλλά και για να περιορίσει την εκτόξευση του πληθωρισμού που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα νοικοκυριά.
«Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε την οικονομική τάση στην Ευρώπη.
Πιστεύω ότι δημιουργούμε ένα νέο σύστημα που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, θα φέρει νέους προμηθευτές και θα ρίξει τις τιμές.
Από τότε που αρχίσαμε αυτήν την «άσκηση», υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρουν από τους διεθνείς προμηθευτές» αναφέρει ο Sefcovic.
H EE υιοθέτησε μια σειρά από κανονισμούς έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του 2022 έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι αυτή η έκρηξη τιμών στην ενέργεια δεν θα επαναληφθεί.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχει ενδιαφέρον για κοινές αγορές αερίου από βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου σε τομείς, όπως είναι ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα κεραμικά, το γυαλί και η παραγωγή αυτοκινήτων.
Όπως αναφέρεται, η ΕΕ θα ανοίξει την εγγραφή στην ενεργειακή πλατφόρμα για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν φυσικό αέριο στις 15 Μαρτίου και λίγες μέρες αργότερα θα ξεκινήσει μια πρόσκληση για τους λεγόμενους κεντρικούς αγοραστές και αντιπροσώπους.
Οι πρώτοι θα συγκεντρώσουν τη ζήτηση, θα αναζητήσουν την καλύτερη δυνατή προσφορά από τους προμηθευτές και θα συνάψουν συμβάσεις με τους τελικούς καταναλωτές.
Οι αντιπρόσωποι θα συνδράμουν στη διαμεσολάβηση συμφωνιών μεταξύ προμηθευτών και τελικών καταναλωτών και θα προσφέρουν επίσης βοηθητικές υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές.

Από Απρίλιο

«Τον Απρίλιο, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε την πλατφόρμα όπου οι εταιρείες θα παρουσιάσουν επίσημα πόση ποσότητα φυσικού αερίου θα θέλουν να αγοράσουν μέσω του πρώτου διαγωνισμού», είπε ο Sefcovic.
«Αυτό που είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ανοίγουμε τη μεγάλη αγορά σε μικρές και μεσαίες εταιρείες, οι οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν μέρος του φορτίου LNG ή να έρθουν σε επαφή με μια μεγάλη εταιρεία ενέργειας» υποστήριξε ο Sefcovic.

Πάνω από 50 εταιρείες

Από την πλευρά της προσφοράς, περισσότερες από 50 εταιρείες από όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ευρώπη μέσω της ενεργειακής πλατφόρμας, σύμφωνα με τον Sefcovic.
Μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ΕΕ θα διοργανώνει περισσότερες κοινές αγορές σε τακτική βάση για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ έχει αρκετό φυσικό αέριο.
Ενώ ο αποθηκευτικός χώρος της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι περίπου 61% γεμάτος, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον ήπιο χειμώνα, η εστίαση έχει ήδη μετατοπιστεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές

«Είμαι ενάντια σε κάθε εφησυχασμό ή αίσθηση ότι οι δύσκολες στιγμές του περασμένου έτους έχουν τελειώσει, επειδή δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει αυτή η χρονιά», είπε ο Sefcovic.
«Αυτό που είναι όλο και πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις τιμές.
Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την οικονομία μας σε τόσο τεράστια διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης