Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά στο τέλος οι αγωγοί Nord Stream - Η Gazprom και οι μέτοχοι θα κρίνουν το μέλλον τους

Κοντά στο τέλος οι αγωγοί Nord Stream - Η Gazprom και οι μέτοχοι θα κρίνουν το μέλλον τους
Δεν θα υπάρξουν συστάσεις από το Κρεμλίνο υποστήριξε ο Dmitry Peskov
Σχετικά Άρθρα
Την θέση πως η Gazprom και οι μέτοχοι θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν και θα κρίνουν το ποιο θα είναι το μέλλον των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφέροντας πως το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να κάνει καμία σύσταση ως προς αυτό το θέμα.
Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μέλλον των αγωγών Nord Stream, οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές κατά την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Peskov παρέπεμψε για απαντήσεις στην Gazprom, η οποία – όπως είπε – είναι μέτοχος «σε αυτό το διεθνές έργο».
«Προφανώς, αυτή θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά από όλους τους μετόχους.
Είναι ένα διεθνές έργο» υποστήριξε ο Peskov, αναφέροντας πως το Κρεμλίνο δεν προτίθεται να κάνει καμία σύσταση προς την εταιρεία για το τι να πράξει.
Πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, αναφέρουν πως οι αγωγοί Nord Stream πρόκειται να σφραγιστούν καθώς δεν υπάρχουν σχέδια που να προβλέπουν την επιδιόρθωση ή την επαναλειτουργία τους.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Nord Stream AG ανέφερε μια άνευ προηγουμένου ζημιά που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρα σε τρεις σειρές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις στις διαδρομές του αγωγού.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας άσκησε ποινική υπόθεση με κατηγορίες για διεθνή τρομοκρατία.

Αποκαλύψεις

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh δημοσίευσε ένα άρθρο, το οποίο ανέφερε, επικαλούμενος πηγές, ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπό την κάλυψη της άσκησης BALTOPS τον Ιούνιο του 2022 και ότι οι Νορβηγοί ενεργοποίησαν τις βόμβες τρεις μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, την απόφαση για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έλαβε προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, μετά από εννέα μήνες συζητήσεων με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς ως παντελώς ψευδείς.

Αίτημα για έρευνα

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov υποστήριξε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει μια άμεση και αμερόληπτη έρευνα για δολιοφθορές που έγιναν στους αγωγούς φυσικού αερίου, επιμένοντας να συμμετάσχει σε αυτήν την έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης