Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ… εγκαταλείπουν την Κριμαία – Δεν στηρίζουν την ανακατάληψη της από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ… εγκαταλείπουν την Κριμαία – Δεν στηρίζουν την ανακατάληψη της από την Ουκρανία
Μια επίθεση στην Κριμαία θα απαιτούσε βαριά όπλα, όπως αεροσκάφη, τανκ και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
(upd) Το σενάριο ανακατάληψης της Κριμαίας από την Ουκρανία φαίνεται πως εγκαταλείπουν οι ΗΠΑ καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden δεν είναι πλέον διατεθειμένη να υποστηρίξει απερίφραστα τα σχέδια του Κιέβου για μια επίθεση κατά της Κριμαίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Hill, οι ΗΠΑ αποφεύγουν να εκφράσουν δημόσια και ανοιχτά την θέση τους για το μέλλον της Κριμαίας, καθώς στελέχη της κυβέρνησης Biden παραμένουν αβέβαια για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της αμερικανικής πλευράς.
Στελέχη της κυβέρνησης «αποφεύγουν» επανειλημμένα το ερώτημα εάν η Ουάσινγκτον θα υποστήριζε τις προσπάθειες του Κιέβου να καταλάβει την Κριμαία, αναβάλλοντας για «αργότερα» την απάντηση της.

Επιφυλάξεις

«Παρόλο που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει την Ουκρανία όσο χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο, δεν είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν πλήρως τις φιλοδοξίες του Κιέβου στην Κριμαία.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι για μια επιτυχημένη επιθετική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου της Κριμαίας πιθανότατα θα απαιτούνταν βαριά όπλα: πυραύλοι μεγάλου βεληνεκούς, τανκ, αεροσκάφη» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει, παρά τις ερωτήσεις Αμερικάνων βουλευτών προς την κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσει τη θέση της» για την Κριμαία, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν επιλέξει μια «στρατηγική αβεβαιότητας», έτσι ώστε να διατηρούν και την πίεση στη Μόσχα.

Στρατηγική πίεσης

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πιθανότατα οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι επιλέγουν αυτή τη στρατηγική διότι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο διατηρούν την απειλή μιας επίθεσης προς την Κριμαία, κάτι που συνεπάγεται μια ακόμα πίεση προς τη Ρωσία προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Είναι πιθανό αυτό να καθορίζει την πολιτική τους.
Ακόμα και αν δεν θεωρούν πραγματικά πιθανό ότι η Κριμαία θα επιστραφεί στην Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα» αναφέρει στην The Hill ο Chris Chivvis, διευθυντής του προγράμματος εξωτερικής πολιτικής στο Carnegie Endowment.

Σαφές μήνυμα Ρωσίας

Πρόσφατα μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να στείλει μήνυμα τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση πως η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν πλήρως οι στόχοι της αποστρατιωτικοποίησης και της «αποναζιστικοποίησης» στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι η Δύση προετοιμάζει το Κίεβο για έναν πόλεμο διαρκείας.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί οποιαδήποτε απειλή προέρχεται από την Ουκρανία, διαμηνύοντας πως τα σχέδια ανακατάληψης της Κριμαίας και των τεσσάρων νέων ρωσικών επαρχιών - Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia - θα αποτύχουν παταγωδώς.

Θέλουν Κριμαία

Μάλιστα, επισημαίνεται πως το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να σχεδιάζει να καταλάβει στρατιωτικά την Κριμαία, υπογραμμίζοντας πως η αμερικανική διοίκηση προσδοκά αυτήν την εξέλιξη προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
«Σήμερα το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να σχεδιάζει στρατιωτικά χτυπήματα και την κατάληψη της Κριμαίας, χωρίς να το ενδιαφέρουν οι ζωές των Ρώσων πολιτών.
Τις προάλλες, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland είπε σε ομιλία της στο Carnegie ότι οι ρωσικές στρατιωτικές υποδομές στην Κριμαία είναι «νόμιμοι στόχοι» για την Ουκρανία.
Φαίνεται ότι η Ουάσινγκτον αναμένεται κάποιους έξτρα πόντους από την «εκστρατεία στην Κριμαία» ενόψει των επικείμενων εκλογών» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Επιθέσεις και στις νέες επαρχίες

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η Δύση απαιτεί από το Κίεβο να συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες και στις τέσσερις επαρχίες που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσική Ομοσπονδία.
«Όλα αυτά τα χρόνια η Δύση, η οποία εξέθρεψε το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, το μετέτρεψε σε ένα υπάκουο όργανο, μέσω του οποίου προσπαθεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας.
Σήμερα τα δυτικά κράτη απαιτούν από το Κίεβο να συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες κατά του εδάφους των νέων επαρχιών της Ρωσίας, αν και γνωρίζουν πως τέτοια σχέδια είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.
Τους είναι αδιάφορο το γεγονός ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις θα στοιχίσουν τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων» υποστήριζε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης