Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή ρωσική παρέμβαση: Στην Κούβα ο επικεφαλής της Rosneft – Προσωπικό ενδιαφέρον Putin για τις ελλείψεις καυσίμων στη xώρα

Ηχηρή ρωσική παρέμβαση: Στην Κούβα ο επικεφαλής της Rosneft – Προσωπικό ενδιαφέρον Putin για τις ελλείψεις καυσίμων στη xώρα
Ο επικεφαλής της Rosneft Igor Sechin πρόκειται να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για τη δέκατη επέτειο του θανάτου του πρώην προέδρου της νοτιοαμερικανικής χώρας Hugo Chavez, στενού συμμάχου τόσο της Κούβας όσο και της Ρωσίας
Κάθε άλλο από απομονωμένη είναι η Ρωσία που πραγματοποιεί σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών για την σύσφιξη των σχέσεων της με τις χώρες της Λατινικής Αμερική, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης και εντατικοποίησης της συνεργασίας του παγκόσμιου Νότου.
Σε αυτό το πλαίσιο με τον πρόεδρο της Κούβας Miguel Diaz-Canel συναντήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Igor Sechin, καθώς η νησιωτική χώρα αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη καυσίμων που έχει οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο πρατηρίων και πολύωρες ουρές αναμονής για ανεφοδιασμό με βενζίνη.
Ο Sechin επισήμανε στον Diaz-Canel ότι όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Κούβα, «ο (Vladimir) Putin τα εποπτεύει άμεσα και προσωπικά», ανέφερε το γραφείο του Κουβανού ηγέτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω Twitter.
Πολλά tweets στον λογαριασμό της Προεδρίας της Κούβας τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν διευκρίνισαν τον λόγο της επίσκεψης του επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Στη Βενεζουέλα

Ο Sechin πρόκειται επίσης να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα για τη δέκατη επέτειο του θανάτου του πρώην προέδρου της νοτιοαμερικανικής χώρας Hugo Chavez, στενού συμμάχου τόσο της Κούβας όσο και της Ρωσίας.
Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Raul Castro βρίσκεται επίσης στο Καράκας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Κρίση

Η Κούβα παλεύει με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την παραγωγή της να πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού και τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, οι πολύωρες ουρές για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα συνέβαλαν στη μαζική έξοδο των Κουβανών τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους οποίους κατευθύνθηκαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

H στήριξη από τη Ρωσία

Η Ρωσία παρέδωσε τον Φεβρουάριο στην Κούβα μια επείγουσα δωρεά 25.000 τόνων σιταριού για την καταπολέμηση των ελλείψεων στο νησί, το δεύτερο τέτοιο δώρο μέσα σε ένα χρόνο που ερμηνεύεται ως σημάδι της εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ των δύο μακροχρόνιων συμμάχων.
Η Μόσχα, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες που αντιτίθενται στην αμερικανική ηγεμονία.
Σημειώνεται ότι η Κούβα τελεί υπό αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο από το 1962, μετά την επανάσταση υπό την ηγεσία του Fidel Castro..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης