Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για την προμήθεια στη Ρωσία οπλισμού από την Κίνα – «Υποθετικό» το ζήτημα των κυρώσεων

ΕΕ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για την προμήθεια στη Ρωσία οπλισμού από την Κίνα – «Υποθετικό» το ζήτημα των κυρώσεων
Τι δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στοιχεία για την πρόθεση της Κίνας να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσική Ομοσπονδία, δήλωσε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2023 η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε αποδείξεις γι' αυτό (σ.σ. για την προμήθεια όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία), αλλά είναι απαραίτητο να το παρατηρούμε καθημερινά», επισήμανε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
Η von der Leyen χαρακτήρισε «υποθετικό» το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Κίνας σε περίπτωση προμήθειας όπλων, κάτι που μπορεί να απαντηθεί όταν αυτό γίνει πραγματικότητα.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συμμαχία ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.

Olaf Scholz: Θα υπάρξουν συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλούν την Κίνα να μην προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία και προειδοποιούν για «συνέπειες» εάν το αίτημα δεν εισακούεται, δήλωσε ο  Scholz σε συνέντευξή του στο CNN .
«Τους ζητήσαμε να μην προμηθεύουν όπλα στη Ρωσία. Τους λέμε διμερώς, αλλά και δημόσια, ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει» είπε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι η Κίνα παρέχει περιστασιακά «μη θανατηφόρα» βοήθεια στη Ρωσία στην ειδική της επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων και πυρομαχικών.
Για να το αποτρέψουν αυτό, οι Αμερικανοί απειλούν δημόσια τους Κινέζους με απώλεια δυτικών επενδύσεων και αποχώρηση δυτικών εταιρειών.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Κίνας, ο Scholz επισήμανε:
«Πιστεύω ότι αυτό θα έχει συνέπειες.
Τώρα όμως βρισκόμαστε στο στάδιο που ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν πρέπει να είναι.
Ο καγκελάριος πρόσθεσε ότι είναι «σχετικά αισιόδοξος ότι σε αυτή την περίπτωση τα αιτήματά μας θα έχουν αποτέλεσμα».

Τι υποστηρίζουν Αμερικανοί και ΝΑΤΟ

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Michael McCaul, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ , επικαλούμενος στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, ισχυρίστηκε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. 
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin έχει δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι η Κίνα, προμηθεύουν συνεχώς όπλα στο πεδίο της μάχης της ουκρανικής σύγκρουσης και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σταματήσει να διαδίδει παραπληροφόρηση και να μεταθέτει την ευθύνη σε άλλους.
Την ίδια στιγμή, ο Wang Yi, επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κατηγόρησε τη Δύση για διπλά μέτρα και σταθμά στο θέμα των προμηθειών όπλων της Κίνας στη Ρωσία, καθώς η ίδια η Δύση εξοπλίζει Ουκρανία.
Germanys Scholz to meet EUs Von der Leyen on Ukraine in Berlin
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης