Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί συμφέρει την Κίνα η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία - Η απόφαση Xi που φοβούνται ΗΠΑ - Ευρώπη

Γιατί συμφέρει την Κίνα η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία - Η απόφαση Xi που φοβούνται ΗΠΑ - Ευρώπη
Η Κίνα μπορεί να επιλέξει να βοηθήσει τη Ρωσία με θανατηφόρα όπλα πριν ανοίξει το μέτωπο πολέμου για την Ταϊβάν, για καθαρά αμυντικούς λόγους - H απόφαση του Xi Jinping θα είναι καθοριστική για την έκβαση του πολέμου
Η Κίνα προετοιμάζεται για έναν πόλεμο για την Ταϊβάν, ο οποίος μπορεί να μην περιοριστεί στο έδαφος του νησιού και υπό τις παρούσες συνθήκες, στα δυτικά της αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα: παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία, το Πεκίνο θα μπορέσει να δοκιμάσει τα τελευταία του όπλα σε συνθήκες μάχης, να καθορίσει τις καλύτερες τακτικές για στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποδυναμώσει εν τέλει τη Δύση, από κάθε άποψη.
Θα το κάνει;
Θα εμπλακεί περισσότερο, διασφαλίζοντας μια ρωσική υπεροπλία και νίκη;
Αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την νεόκοπη κυβέρνηση του προέδρου Xi Jinping το ερχόμενο διάστημα.
Γεγονός είναι πως η απόφαση για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού --του δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο μετά από αυτόν των ΗΠΑ-- έχει ληφθεί και προβλέπει αύξηση κατά 7,2% φέτος, στα 1.553,7 δισεκ. γιουάν (225 δισεκ. δολάρια), για το 2023, ποσοστό που συνιστά την μεγαλύτερη αύξησή του από το 2019, όπως ανανκοινώθηκε στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσουν έως τις 13 Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για αυστηρές κυρώσεις

Πριν από λίγες ημέρες, η Κίνα πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον σνόμπαρε το Πεκίνο αμέσως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News την Παρασκευή ότι εάν το κινεζικό σχέδιο γινόταν αποδεκτό, κανείς δεν θα κέρδιζε εκτός από τη Ρωσία.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι η ιδέα ότι η Κίνα είναι ο μεσολαβητής στη σύγκρουση δεν ήταν καθόλου λογική.
Την ίδια μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε μια σειρά κινεζικών εταιρειών που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.
Ο κατάλογος των οργανισμών για τον έλεγχο των εξαγωγών επεκτάθηκε σε πέντε εταιρείες με έδρα την Κίνα, καθώς και τρεις θυγατρικές κινεζικών εταιρειών στην Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι συνεισφέρει σημαντικά στη ρωσική αμυντική βιομηχανία γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η ιστορία της υποτιθέμενης εμπλοκής της Κίνας στη διαρροή εργαστηρίου του ιού Covid-19 εμφανίστηκε ξανά, η οποία είναι γεμάτη με αξιώσεις αποζημιώσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου ότι η θανατηφόρα βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία θα είχε πραγματικό κόστος.
Την ίδια μέρα, ο διευθυντής της CIA William Burns είπε στο CBS ότι οι Κινέζοι ηγέτες εξετάζουν μια ευκαιρία να παράσχουν φονικά όπλα στη Ρωσία.

Η Κίνα πρέπει να κάνει μια επιλογή προς το συμφέρον της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται περισσότερο τη θανατηφόρα βοήθεια της Κίνας και οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Κίνας με αυτό το πρόσχημα.
Το Πεκίνο πρέπει να κάνει μια σαφή επιλογή με βάση τα δικά του συμφέροντα.
Η έναρξη ενός πιθανού πολέμου στην Ασία για την Ταϊβάν θα μπορούσε να μειωθεί σε τέσσερα χρόνια, προβλέπουν Αμερικανοί αναλυτές.
Το Πεκίνο πρέπει να είναι προετοιμασμένο γι' αυτό και η στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία φαίνεται να είναι μια ευκαιρία να κρατήσει τον σωστό σύμμαχο μέχρι μια τέτοια στιγμή, να δοκιμάσει τα τελευταία όπλα, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων, σε συνθήκες μάχης και να αποδυναμώσει τη Δύση εξαντλώντας το οπλοστάσιό της, την οικονομία και το ηθικό της.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν το δικαίωμα να δώσουν οδηγίες στην Κίνα για το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις.

Ποια όπλα θα μπορούσε να προμηθεύσει η Κίνα στη Ρωσία

Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή:
- συστημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς,
- πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων υψηλής ακρίβειας,
- αντιαρματικών πυραύλων και πυραύλων εδάφους-εδάφους,
- μικρών τακτικών drones και loitering βλημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ενεργά στο ουκρανικό πεδίο μάχης, καθώς και,
- εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Η Κίνα μπορεί να μην χρειαστεί να προμηθεύσει άμεσα θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία και με την προβλεπόμενη άνοδο 7% στον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών για το 2023 να υπερεξοπλιστεί για να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.
Οι παραδόσεις θα μπορούσαν να διευθετηθούν μέσω Λευκορωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko ταξιδεύει στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα.
Η Λευκορωσία παράγει το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Polonaise, το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, χρησιμοποιεί τροποποιημένους πυραύλους κινεζικής κατασκευής.
Θα μπορούσε να παραδοθεί στη Ρωσία, αλλά πρέπει πρώτα να λάβει κανείς άδεια εξαγωγής από το Πεκίνο.

Η Κίνα προετοιμάζει το έδαφος, διπλωματικά

Αυτόν τον μήνα, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping φιλοξένησε τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi.
Ο Xi διαβεβαίωσε τον Ιρανό ηγέτη ότι η Κίνα ήταν αντίθετη στην εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και στις προσπάθειες υπονόμευσης της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ιράν.
Δεν αποκλείεται η Κίνα να βοηθά ήδη τη Ρωσία παρέχοντας δεδομένα δορυφορικών πληροφοριών, στις προμήθειες ημιαγωγών και άλλα βασικά εξαρτήματα για την ταχεία παραγωγή όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ταυτόχρονα, οι άμεσες προμήθειες φονικών όπλων φαίνονται πιο συμφέρουσες.
Τα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα είναι τεράστια, ο εμπορικός τζίρος με τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές είναι τεράστιος.
Επομένως, η συγκάλυψη των προμηθειών φονικών όπλων είναι παιχνιδάκι.

Στις ΗΠΑ ο Scholz - Τι φοβούνται ΗΠΑ - Γερμανία

Το θέμα που μονοπώλησε την συζήτηση μεταξύ των ηγετών Joe Biden και Olaf Scholz ήταν η Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων που είχαν ο καθένας πρόσφατα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος πιέζει τη Δύση για ισχυρότερα όπλα καθώς προετοιμάζεται για μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.
«Ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να μπορέσουν να συντονιστούν ειδικά στο θέμα της Ουκρανίας», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη.
Συζήτησαν επίσης, τις πρόσφατες πληροφορίες που θέλουν την Κίνα να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παράσχει στη Ρωσία θανατηφόρα οπλική βοήθεια, ένα βήμα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση.
Aν συνβεί θα πρέπει ΗΠΑ - ΕΕ να εμφανιστούν σε ένα κοινό μέτωπο, καθώς σύμφωνα με επικριτές ο Scholz απέτυχε να καταλάβει έναν ενοποιητικό ρόλο στην Ευρώπη παρόμοιο με της Merkel, προτιμώντας να λειτουργεί μονομερώς αντί να συνεργάζεται με άλλους ηγέτες όπως ο Emmanuel Macron της Γαλλίας.
Και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Γερμανία παραμένει υπερβολικά επιφυλακτική σε σύγκριση με άλλους δυτικούς συμμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης