Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο των ημιαγωγών: Ισχυρό πλήγμα στον τεχνολογικό κλάδο από τις κυρώσεις κατά τις Κίνας

Οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο των ημιαγωγών: Ισχυρό πλήγμα στον τεχνολογικό κλάδο από τις κυρώσεις κατά τις Κίνας
Σημαντικές απώλειες για τον τεχνολογικό κλάδο της Wall Street
Η αυστηροποίηση των αμερικανικών περιορισμών προς την κινεζική Huawei ανατρέπει τα σχέδια πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας
Τα σχέδια της αμερικανικής κατασκευάστριας μικροτσίπ Nvidia να πουλήσει τεχνολογία στην κινεζική Huawei θα ματαιωθούν εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει σε επέκταση των περιορισμών μεταφοράς τεχνολογίας προς εταιρείες που βρίσκονται στη σχετική «μαύρη λίστα», σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023.
Η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα είδη που εξουσιοδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες να αποστέλλουν στον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies, ο οποίος προστέθηκε στη μαύρη λίστα εμπορίου των ΗΠΑ το 2019, αλλά συνεχίζει να λαμβάνει αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου που εφάρμοσε ο κυβέρνηση Trump.
«Η προτεινόμενη τροποποίηση της αδειοδότησης (του υπουργείου Εμπορίου) για το 2023 θα έχει πιθανότατα υψηλό οικονομικό αντίκτυπο στη Nvidia», σύμφωνα με αποσπάσματα του προσχεδίου σχετικής έκθεσης στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το Reuters.

«Ευκαιρία η αγορά της Κίνας, αλλά…»

Εκπρόσωπος της Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, σημειώνοντας ότι «η αγορά της Κίνας παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για τη βιομηχανία ημιαγωγών των ΗΠΑ.
Αν και δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τα εκκρεμή αιτήματα αδειών χρήσης τεχνολογιών, συνεργαζόμαστε με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας ώστε να συμμορφωθούμε με τους ελέγχους εξαγωγών και συγχρόνως να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς».
Ανώτερος αξιωματούχος του State Department είπε ότι το έγγραφο ήταν ένα προσχέδιο που εκπονήθηκε από έναν ανάδοχο και το υπουργείο «δεν θα ενέκρινε την έκθεση στην τρέχουσα μορφή της».
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση «έχει συντάξει πολλές εκθέσεις για αυτό το θέμα, με βάση διαφορετικά ενδεχόμενα, τα οποία καταλήγουν σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα».

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα ενώ το ίδιο έπραξε και η Huawei.

Ο αντίκτυπος

Το έγγραφο δείχνει ότι η κυβέρνηση Biden επιδιώκει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που θα υπάρξει στις αμερικανικές εταιρείες από τις προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική έναντι της Huawei προτού επιβάλει νέους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προβλεπόμενες ροές εσόδων σε μια περίοδο που η βιομηχανία τεχνολογίας έχει ήδη κλονιστεί. Παρέχει επίσης ασυνήθιστη εικόνα για το πολιτικά ευαίσθητο ερώτημα σχετικά με το ποιες αμερικανικές εταιρείες αναζητούν επιχειρηματικούς δεσμούς με την Huawei, μια από τις πιο… τιμωρημένες κινεζικές εταιρείες από την Ουάσιγκτον.
Chips, TikTok Make Gina Raimondo Vital to Biden China Policy - Bloomberg
Ο αντίκτυπος

Η έκθεση έδειξε ότι και η Qualcomm πιθανότατα θα υποστεί «μέτριο οικονομικό αντίκτυπο» από την αλλαγή της πολιτικής απέναντι στην. Πράγματι, η απώλεια πρόσβασης στα μόντεμ της Qualcomm θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Huawei, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η Huawei «στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μόντεμ της Qualcomm για να υποστηρίξει την διάθεση έξυπνων τηλεφώνων».
Το Reuters σημειώνει στο δημοσίευμά του ότι το 2021 αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει αιτήσεις αδειών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την Huawei για να αγοράσει ημιαγωγούς για τον αναπτυσσόμενο τομέα εξαρτημάτων αυτοκινήτων της, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων οχημάτων όπως οθόνες βίντεο και αισθητήρες.
U.S. Wants Allies to Squeeze China on Chips. Progress Is Slow. | Barron's
Qualcomm, Android phone makers developing satellite messaging feature | The  Star
Η «entity list»


Η Huawei τοποθετήθηκε στη «entity list» το 2019 εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να κατασκοπεύει μέσω των συσκευών της Αμερικανούς και ισχυρισμών ότι έκλεβε πνευματική ιδιοκτησία. Οι ΗΠΑ απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες να ζητούν ειδική άδεια που συνήθως απορρίπτεται όταν πωλούν προϊόντα τους σε εταιρείες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Trump θέσπισε μια πιο επιεική πολιτική απέναντι στην Huawei, εμποδίζοντας μεν την πρόσβασή της σε τσιπ 5G, αλλά επιτρέποντας άλλα στοιχεία όπως τα τσιπ 4G να αποστέλλονται στην εταιρεία.
US fears China will create supersoldiers with South Korean chips, imposes  sanctions

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης