Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Έριδες στην αντιπολίτευση: Οι «5» αναζητούν αντίπαλο του Erdogan ως 6/3 - Η Aksener και τα σενάρια

Τουρκία - Έριδες στην αντιπολίτευση: Οι «5» αναζητούν αντίπαλο του Erdogan ως 6/3 - Η Aksener και τα σενάρια
ΤΑ 5 κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία "παραμένουν πιστά στις αρχές και τους στόχους τους" ανακοίνωσαν οι ηγέτες τους έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση
Οι πέντε ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης μετά την οργισμένη αποχώρηση του εθνικιστικού Καλού Κόμματος της Meral Aksener, ανανέωσαν τη δέσμευσή τους στις αρχές που είχαν υιοθετήσει εν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου και συσκέπτονται προκειμένου να επιλέξουν τον ιδανικό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο Erdogan, σε ένα τοπίο που θολώνει όλο και περισσότερο.
«Η συμμαχία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και στόχους της», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα κόμματα, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών τους.
Η Aksener ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα της (IYI) αποχωρεί από τη συμμαχία, διαφωνώντας με την πρόταση των υπολοίπων να επιλεγεί ως υποψήφιός τους για την προεδρία ο Kemal Kilicdaroglu, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Κατηγόρησε τους άλλους ηγέτες ότι ασκούν πιέσεις στο κόμμα της και αψηφούν τη λαϊκή βούληση.

Oι υποψήφιοι

Η ίδια πρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, Mansur Yavas και Ekrem Imamoglu.

Και οι δύο προέρχονται από το CHP.
Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό σκηνικό και ευνοώντας αναμφισβήτητα τον πρόεδρο που είδε την δημοτικότητά του να καταρρέει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Ο Kemal Kılıçdaroğlu ενόψει των εξελίξεων κάνει διαβουλεύσεις με το κομματικό του επιτελείο και επιμένει να είναι αυτός υποψήφιος.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι ποια πορεία θα ακολουθήσει η Aksener.

Θα βάλει η ίδια υποψηφιότητα ή θα ορίσει κάποιον άλλον;
Εάν δεν βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ Aksener και Kılıçdaroğlu, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε σενάριο περισσότερων υποψηφίων.
Eάν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο, φαίνεται απίθανο να καταφέρει ο Erdogan να εξασφαλίσει το 50% στον πρώτο γύρο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα τερματίσει πρώτος.
Αλλά θα πρέπει να επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο.

Η αβεβαιότητα μπορεί να ωφελήσει τον Erdogan δημοσκοπικά

Αχαρτογράφητο δηλαδή τοπίο και για τους δημοσκόπους φαίνεται πάντως πως ο Erdogan δικαιώνεται και διότι υπάρχει πλέον ρήξη όπως ο ίδιος είχε προβλέψει στο μέτωπο της αντιπολίτευσης και από την άλλη, η επιλογή του να σπεύσει όσο πιο γρήγορα να κάνει εκλογές στις 14 Μαΐου περιορίζει τα περιθώρια διαβουλεύσεων.
Με αυτά τα δεδομένα οι εκλογές φαίνεται ότι θα προκηρυχθούν το πολύ σε μία εβδομάδα.
Η αβεβαιότητα μπορεί να ωφελήσει τον Erdogan δημοσκοπικά.
Οι τρεις και περισσότεροι υποψήφιοι να του στερήσουν μία νίκη στον πρώτο γύρο αλλά ακόμη και να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο είναι δεδομένο πλέον πως οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε μία δυσμενέστερη για το κόμμα του Erdogan ισορροπία μέσα στην Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση της Aksener βάζει φωτιά στο τοπίο όσο και να διίστανται οι απόψεις για το ποιος τελικά θα ωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις στην κάλπη.
Μια οριστική ρήξη στο μέτωπο της αντιπολίτευσης θα ενισχύσει με βεβαιότητα τον Tayyip Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης