Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρίτη θητεία Xi Jinping - Μετριοπαθείς οι στόχοι: Ανάπτυξη 5%, αύξηση αμυντικών δαπανών 7,2% για το 2023, επανένωση με Ταϊβάν

Τρίτη θητεία Xi Jinping - Μετριοπαθείς οι στόχοι: Ανάπτυξη 5%, αύξηση αμυντικών δαπανών 7,2% για το 2023, επανένωση με Ταϊβάν
Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός -ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από αυτόν των ΗΠΑ- θα αυξηθεί κατά 7,2% φέτος, στα 1.553,7 δισεκ. γιουάν (225 δισεκ. δολάρια), η μεγαλύτερη αύξησή του από το 2019.
Η Κίνα έθεσε ένα μέτριο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη φέτος γύρω στο 5%, καθώς ξεκίνησε σήμερα Κυριακή 5/3 η ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, αναμένεται επίσης να επικυρωθεί η τρίτη θητεία του Xi Jinping στην ηγεσία της χώρας, για ακόμα πέντε χρόνια.
Ενώπιον σχεδόν 3.000 μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) που συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Li Keqiang δήλωσε ότι «οι έξωθεν προσπάθειες περιορισμού ενισχύονται».
Ύστερα από τρία χρόνια επιβράδυνσης λόγω των περιορισμών για την Covid, η «κινεζική οικονομία σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη», τόνισε ο Li.

Ο στόχος που ορίστηκε για το 2023, «γύρω στο 5%» είναι, ωστόσο, ένας από τους χαμηλότερους εδώ και δεκαετίες.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός --ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από αυτόν των ΗΠΑ-- θα αυξηθεί κατά 7,2% φέτος, στα 1.553,7 δισεκ. γιουάν (225 δισεκ. δολάρια), η μεγαλύτερη αύξησή του από το 2019.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε μόλις κατά 3% το 2022, μια από τις χειρότερες επιδόσεις εδώ και δεκαετίες, λόγω των περιορισμών που ίσχυσαν για τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της COVID-19, της κρίσης στον κλάδο των ακινήτων, των σκληρότερων μέτρων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και την μείωση της ζήτησης για κινεζικές εξαγωγές.
Στον απολογισμό του έργου του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Li Keqiang τόνισε την ανάγκη για οικονομική σταθερότητα και επέκταση της κατανάλωσης, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία περίπου 12 εκατ. θέσεων εργασίας στα αστικά κέντρα φέτος, συγκριτικά με τον περυσινό στόχο για τουλάχιστον 11 εκατ. θέσεις.
«Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάκαμψη και την επέκταση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Li, που μίλησε για σχεδόν μία ώρα, ανοίγοντας τις εργασίες του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσουν έως τις 13 Μαρτίου.

«Απρόβλεπτοι παράγοντες»

Το 2022, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 3%, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, πανδημίας της Covid-19, lockdown και κρίσης στον κλάδο ακινήτων.
«Η οικονομική ανάπτυξης της Κίνας αντιμετώπισε πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως η επιδημία», ανέφερε σήμερα ο Li Keqiang.
Αλλά «υπό την ισχυρή ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, συντονίσαμε με επιτυχία την πρόληψη και τον έλεγχο επιδημιών και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που θα διαρκέσει εννέα ημέρες, θα επικυρωθεί η νέα, πενταετής θητεία του Xi Jinping στην ηγεσία της χώρας.

Ο 69χρονος ηγέτης είχε ήδη αναδειχθεί εκ νέου επικεφαλής του Κόμματος τον Οκτώβριο.
Όπως κάθε χρόνο, δεν αναμένονται εκπλήξεις σε αυτή την καλά ενορχηστρωμένη συνεδρίαση, κατά την οποία χιλιάδες αντιπρόσωποι, άνδρες και γυναίκες, φθάνουν από διάφορες επαρχίες στο Πεκίνο για να ψηφίσουν κείμενα που έχουν προεγκριθεί από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).
Ωστόσο ο Xi Jinping συνάντησε κάποιες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, με διαδηλώσεις στα τέλη Νοεμβρίου κατά της πολιτικής του για «μηδενική Covid» και στη συνέχεια με κύμα θανάτων μετά την εγκατάλειψη της υγειονομικής αυτής στρατηγικής.

Νέος πρωθυπουργός

Αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα πιθανόν να μην συζητηθούν κατά την τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου ο Li Keqiang, στενός σύμμαχος του Xi Jinping και πρώην επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σανγκάη, αναμένεται να οριστεί νέος πρωθυπουργός.
Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί αυτές τις τελευταίες ημέρες ενόψει της συνεδρίασης, με ελέγχους στην είσοδο της πρωτεύουσας και φρουρούς ασφαλείας στους δρόμους.

Παρά την υπόθεση της «μηδενικής Covid» που σκίασε την εικόνα του, ο Xi Jinping διατηρεί μια θέση «αρκετά ισχυρή» στην κορυφή του Κόμματος, κάτι που ουσιαστικά τον καθιστά αλώβητο, σημείωσε ο Alfred Muluan Wu, καθηγητής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Για τον Steeve Chang, από το ινστιτούτο SOAS China στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Xi Jinping έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτή της συνεδρίασης του κοινοβουλίου να περηφανευτεί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την λαϊκή δυσαρέσκεια στα τέλη Νοεμβρίου.

«Ενήργησε με αποφασιστικό τρόπο όταν, κατά τη διάρκεια της διαδηλώσεων, ακούγονταν φωνές υπέρ της αποχώρησής του ιδίου καθώς και του ΚΚΚ.
Τις κατέπνιξε και ακύρωσε το κίνητρο» για την οργή αυτή, δήλωσε στο ΓαλLiκό Πρακτορείο.
Έτσι «μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη, παρά ως κάποιον που πιέστηκε να αντιδράσει», δήλωσε ο ίδιος.
Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να συζητηθούν μια σειρά από οικονομικά και κοινωνικά θέματα, από την ενίσχυση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, έως την αύξηση των γεννήσεων και τον εκφοβισμό μέσω Διαδικτύου.

Li Κετσιάνγκ: Το Πεκίνο πρέπει να προωθήσει την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν

Ο κινέζος πρωθυπουργός Li Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία της «ειρηνικής επανένωσης» της χώρας, λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν.
Κατά την ομιλία του στην ετήσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, ο Li Keqiang επανέλαβε την αρχή της «μίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την ποLiτική του κόμματός μας για «την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν» και να λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να προωθήσει την επανένωση», είπε ο πρωθυπουργός στους περίπου 3.000 βουλευτές στο επιβλητικό Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στο νησί, ανταποκρινόμενη σε αυτό που αποκαλεί «συνωμοσία» της Ταϊπέι με την Ουάσινγκτον, του κύριου υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε μια επίδειξη ισχύος με αφορμή την επίσκεψη της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi στην Ταϊπέι.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Li Κετσιάνγκ τόνισε επίσης στη σημερινή ομιλία του ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα πρέπει να ενισχύσουν την πολεμική τους ετοιμότητα, εντείνοντας τη στρατιωτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο κινεζικός προϋπολογισμός προβλέπει φέτος αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2022 (όταν είχαν αυξηθεί κατά 7,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

Η χώρα θα προωθήσει την ανάπτυξη εμβολίων και την παραγωγή νέων φαρμάκων

Η Κίνα θα αποτρέπει και θα θέτει υπό έλεγχο υγειονομικές κρίσεις με πιο επιστημονικό, συγκεκριμένο και αποτελεσματικό τρόπο και θα αναβαθμίσει εμβόλια ενώ θα αναπτύξει νέα φάρμακα για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες για τους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Li Keqiang.
Η χώρα δέχθηκε πλήγμα από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 αφού εγκατέλειψε ξαφνικά την ποLiτική της ‘μηδενικής COVID’ στις αρχές Δεκεμβρίου, επιτρέποντας ουσιαστικά στον ιό να κυκλοφορεί ελεύθερα στον πληθυσμό του 1,4 δισεκ. κατοίκων.
Η κυβέρνηση έθεσε ως βασική προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της χώρας κήρυξαν «σημαντική νίκη» έναντι της COVID, επικαλούμενοι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο, αν και ειδικοί έχουν διατυπώσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στοιχείων που ανακοινώνει το Πεκίνο.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της κυβέρνησης κατά την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, ο Li δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον έλεγχο της επιδημίας και τη θεραπεία ηλικιωμένων, παιδιών και ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα συνεχίσει επίσης να αυξάνει το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, και να προωθεί την επέκταση και αναβάθμιση των υγειονομικών πόρων, σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).
Το Πεκίνο σε μεγάλο βαθμό αντιστεκόταν στα εμβόλια και τις θεραπείες της Δύσης και βασίστηκε σε σκευάσματα που είχαν παρασκευαστεί στη χώρα.
Κατά τη περυσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα επισπεύσει την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.
Σήμερα, η NDRC ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλίσει την παραγωγή, διανομή και παροχή βασικών ιατρικών προμηθειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης