Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη και η Κίνα δεν είναι «συστημικοί αντίπαλοι», όχι στη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου που επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Η Ευρώπη και η Κίνα δεν είναι «συστημικοί αντίπαλοι», όχι στη ρητορική του Ψυχρού Πολέμου που επιβάλλουν οι ΗΠΑ
Η ρητορική ότι «η Κίνα και η Ευρώπη είναι συστημικοί αντίπαλοι» καθοδηγείται από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις, επισήμανε ο Wang Chao, εκπρόσωπος της συνόδου του 14ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC)
Σχετικά Άρθρα
Διπλωματικό «άνοιγμα» στην Ευρώπη πραγματοποιεί η Κίνα, θέλοντας να αποσοβήσει το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στον «αφανή» εμπορικό πόλεμο που διεξάγει με τις ΗΠΑ αλλά και να διατηρήσει ερείσματα για τις επόμενες κινήσεις της στην σκακιέρα, όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του Ουκρανικού μετά την πρόταση 12 σημείων για την ειρήνευση στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο εκπρόσωπος του ανώτατου κοινοβουλίου της Κίνας το Σάββατο 4 Μαρτίου αντέκρουσε την πεπλανημένη άποψη η οποία καλλιεργείται από τις ΗΠΑ ότι «η Κίνα και η Ευρώπη είναι συστημικοί αντίπαλοι», καλώντας τις δύο πλευρές να διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να εισφέρουν από κοινού στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη, καθώς οι παρατεταμένες γεωπολιτικές συγκρούσεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times.

Ρητορική του Ψυχρού Πολέμου και ιδεολογικές προκαταλήψεις

Η ρητορική ότι «η Κίνα και η Ευρώπη είναι συστημικοί αντίπαλοι» καθοδηγείται από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Δεν είναι συμβατή με τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Wang Chao, εκπρόσωπος της συνόδου του 14ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023.
Παραδεχόμενος ότι η Κίνα και η ΕΕ έχουν αποκλίνουσες απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, ο Wang σημείωσε ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδεις στρατηγικές διαφωνίες ή συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Έχουν κοινά ενδιαφέροντα και βάση συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ευρώπης, να απορρίψουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και να εμποδίσουν την αντιπαράθεση και την οικονομική αποσύνδεση των δύο οικονομικών, δήλωσε ο Wang, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ, προστατεύοντας τη διεθνή οικονομική τάξη και τους κανόνες του πολυμερούς εμπορίου.
Το 2022, παρά τους αντίθετους ανέμους, το εμπόριο Κίνας-ΕΕ αυξήθηκε κατά 5,6% και οι επενδύσεις της ΕΕ στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 96,6% σε ατησια βάση, επισήμανε.
Η Κίνα πάντα έβλεπε την Ευρώπη ως έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό εταίρο.
Υποστηρίζει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη και τον εποικοδομητικό ρόλο της ΕΕ στις διεθνείς υποθέσεις, σύμφωνα με τον Wang.
Ευελπιστεί ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα συνεργασθεί με την Κίνα για να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων ώστε να συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη, επισήμανε ο Wang.
Με την Κίνα να αναδύεται από τη σκιά του COVID-19, η αμοιβαία επωφελής οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΕΕ θα επιταχυνθεί με ταχείς ρυθμούς στη μετα-COVID οικονομική ανάκαμψη, η οποία σίγουρα θα κυοφορήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ελπίδα για παγκόσμια σταθερότητα και ευημερία, δήλωσε τη Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Mao Ning

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης