Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daly (Fed): Ανίκητος ο πληθωρισμός, χρειάζονται ακόμη υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα - Τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος

Daly (Fed): Ανίκητος ο πληθωρισμός, χρειάζονται ακόμη υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα - Τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος
Ποιοι είναι οι τέσσερις παράγοντες που ενδέχεται να διατηρήσουν υψηλά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly
Σχετικά Άρθρα
Η αβέβαιη πρόοδος όσον αφορά μείωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 η πρόεδρος της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει πέσει από το υψηλό στο οποίο βρέθηκε περασμένο καλοκαίρι, αλλά «ο στόχος απέχει πολύ από το να έχει επιτευχθεί», είπε η Daly, σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν «ανώμαλα» και ο πιο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο της Fed, έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα βρέθηκε υψηλότερα τον Ιανουάριο, σημείωσε ο Daly.
«Συγκεντρώνοντας τα όλα αυτά τα στοιχεία, είναι σαφές ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει.
Προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας αυτό το επεισόδιο υψηλού πληθωρισμού, πιθανότατα θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, που θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε η Daly.
Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο δεν τοποθετήθηκε όσον αφορά το ύψος των επιτοκίων ή πόσο καιρό πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά.
Inflation Came in Hot, But Consumers Remain Hotter | Recruitonomics
Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε το επιτόκιο για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 4,5%-4,75%.
Τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν επιτόκιο 5%-5,25% ως την πιθανή κορυφή της ανόδου.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell πρόκειται να καταθέσει για δύο ημέρες ενώπιον του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα ανοίξει την πόρτα για νέα.
Η Daly εστίασε τις παρατηρήσεις της ότι μακροπρόθεσμα  ότι η οικονομία των ΗΠΑ ενδέχεται να μην επιστρέψει στην οικονομία χαμηλών επιτοκίων που επικρατούσε από την οικονομική κρίση το 2008 έως ότου ξεκίνησε η πανδημία του COVID το 2020.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Fed για να φτάσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%
Ένα πλεονέκτημα που είχαν στα χέρια του η διαμορφωτές της πολιτικής  ήταν ότι η οικονομία μπόρεσε να θερμανθεί, μειώνοντας την ανεργία, χωρίς να αναζωπυρώσει ταυτόχρονα τις πληθωριστικές πιέσεις.
Τα χαμηλά επιτόκια αύξησαν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την αγορά κατοικιών.
Inflation in the US: Does 2023 have any nasty surprises in store for  markets? - Bond Vigilantes
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης