Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκορωσία: Παρακολουθούμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες της Κίνας για ειρήνευση στην Ουκρανία

Λευκορωσία: Παρακολουθούμε προσεκτικά τις πρωτοβουλίες της Κίνας για ειρήνευση στην Ουκρανία
Τι δήλωσε ο Πρεσβευτής της Λευκορωσίας στην Κίνα Yuri Senko στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko στο Πεκίνο - Τι περιλαμβάνει η κοινή δήλωση Χi - Lukashenko
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko συζήτησε με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για την ένταση των προσπαθειών για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Λευκορωσίας στην Κίνα Yuri Senko.
«Αυτή η συνομιλία έγινε επίσης μεταξύ των ηγετών μας.
Οι ηγέτες τόνισαν ότι είναι απαραίτητο να ενωθούν οι προσπάθειες, να συνεχιστεί η εργασία για να επηρεαστεί αυτή η σύγκρουση με τέτοιο τρόπο ώστε τα μέρη να προχωρήσουν σε μια ειρηνική συζήτηση των θεμάτων, στην αναζήτηση λύσεων ευνοϊκών για σε όλους και, μάλιστα, σε όλο τον κόσμο», είπε ο Λευκορώσος διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Belarus 1, απαντώντας στο ερώτημα εάν το θέμα της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία τέθηκε από τους ηγέτες της Λευκορωσίας και της Κίνας.

Η φωνή της Κίνας 

Ο Senko υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του κράτους της Λευκορωσίας είχε τονίσει στο παρελθόν ότι «η Λευκορωσία παρακολουθεί και ακούει πολύ προσεκτικά τις πρωτοβουλίες της Κίνας».
«Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον αρχηγό του κράτους, ειπώθηκε ότι το να ακούσουν τη φωνή της Κίνας προς αυτή την κατεύθυνση (για το θέμα της διευθέτησης στην Ουκρανία) συνιστάται σε όλους - τόσο στους συμμετέχοντες στη σύγκρουση όσο και σε όλες τις χώρες που έχουν σήμερα δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως την έκταση του προβλήματος και τις συνέπειες που θα επηρεάσει σε όλο τον κόσμο», είπε.
Ο Lukashenko πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στην Κίνα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Μετά από επίσημες συνομιλίες στο Πεκίνο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping ενέκριναν κοινή δήλωση σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη υποδειγματικών σχέσεων παντός καιρού και συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Λευκορωσίας και Κίνας σε μια νέα εποχή.

Ανησυχία

Όπως ανέφερε η Belta, η δήλωση, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη της ένοπλης σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή περιοχή και ακραίο ενδιαφέρον για την ταχύτερη εγκαθίδρυση ειρήνης στην Ουκρανία.
Το κείμενο τονίζει ότι «η Λευκορωσία και η Κίνα ενδιαφέρονται να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κρίσης και είναι έτοιμες να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της περιφερειακής ειρήνης και τάξης».
Με τη σειρά της, η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών αντάλλαξαν απόψεις για την ουκρανική κρίση κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο, συμφώνησαν στην ανάγκη για πολιτική διευθέτηση, προωθώντας την ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης