Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα «μετόπισθεν» της Wall Street οι τράπεζες

Στα «μετόπισθεν» της Wall Street οι τράπεζες
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αναλυτές το γεγονός ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος της Wall Street «έμεινε πίσω» το τρίτο τρίμηνο που έληξε πριν από μερικές ημέρες, χάνοντας έτσι την πρωτοκαθεδρία του. Συνήθως ο κλάδος ήταν αυτός που οδηγούσε ολόκληρη την αγορά, είτε με την πτώση του είτε με την άνοδο του.

Η απόκλιση της πορείας των αμερικανικών τραπεζών ήταν γεγονός το τρίμηνο που μας πέρασε, θέτοντας το δίλημμα σε πολλούς αναλυτές κατά πόσο πλέον ο κλάδος έχει την παρελθούσα βαρύνουσα σημασία. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ο δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδισε 10,7%, ενώ ο δείκτης της Keefe, Bruyette & Woods Bank με τις 24 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχε μηδαμινής σημασίας διακύμανση. Και αυτό γιατί η Bank of America το γʼ 3μηνο έχασε 8,8% της αξίας της και η Wells Fargo το 1,9% της αξίας της. Αντιθέτως οι Citigroup, J.P. Morgan και Morgan Stanley είδαν κέρδη 4-6%, χάνοντας μεγάλο μέρος από την ώρα που ανακοινώθηκαν οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας από την Επιτροπή της Βασιλείας. Στο μεταξύ, ο τραπεζικός κλάδος του δείκτη S&P 500 από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010 (23/4), κέρδισε 131% σε αντίθεση με το δείκτη που κέρδισε 61%.
Την Τετάρτη ανακοινώνει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η J.P. Morgan, γεγονός που θα καθορίσει την επενδυτική δραστηριότητα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Υπενθυμίζεται ότι όταν το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η Goldman Sachs είχε ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ της τάξεως των 3,44 δις. δολαρίων οι αγορές προεξόφλησαν ένα δυνατό comeback του κλάδου. Ωστόσο, αυτή τη φορά που οι τράπεζες ζουν υπό το βάρος των νέων κανόνων, οι αγορές έχουν αφήσει πίσω τους τον κλάδο. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Wells Fargo Funds Management Group, John Lynch, ο κλάδος θα είναι πλέον μέρος της αγοράς και όχι οδηγός της. Στο ίδιο πνεύμα και ο Phil Orlando της Federated Investors ο οποίος επισημαίνει ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, με τους επενδυτές να ξεχωρίζουν πλέον τις κακές και τις καλές μετοχές με βάση τα πραγματικά στοιχεία των εταιρειών.
Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών προσπαθούν να ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών τους. Ο CEO της J.P. Morgan, James Dimon προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι θα επανέλθουν οι τράπεζες στην πρότερη μορφή και ισχύ τους, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αποτινάξει και τις «ρετσινιές» των κατηγοριών περί αθέμιτων πρακτικών εις βάρος των πελατών τους.
Στην ίδια μοίρα και η Bank of America, η οποία λίαν προσφάτως κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε πλειστηριασμούς αδιακρίτως, καθώς οι υπάλληλοι της δεν εξέταζαν λεπτομερώς τις συνθήκες των αφερέγγυων δανειοληπτών. Από τον περασμένο Μάρτιο, τέσσερις από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της BofA έχουν πουλήσει πάνω από το 10% των συμμετοχών τους, ενώ η μετοχή της βρίσκεται κατά 34% χαμηλότερα από το υψηλό των 52 εβδομάδων.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι αναλυτές της Wall Street δεν προχωρούν πλέον σε ακριβείς προβλέψεις για την πορεία της κερδοφορίας των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Εκτός του ότι αναμένεται τα κέρδη από το trading να υποχωρήσουν σημαντικά, τα κέρδη από τη βελτίωση του κόστους χορηγήσεων δε θα είναι σημαντικά ώστε να καλύψουν την υστέρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης