Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία παραδέχεται ότι είναι έτοιμη να εισβάλει στην Υπερδνειστερία – Αναμένει το επίσημο αίτημα της Μολδαβίας

Η Ουκρανία παραδέχεται ότι είναι έτοιμη να εισβάλει στην Υπερδνειστερία –  Αναμένει το επίσημο αίτημα της Μολδαβίας
Αποκάλυψη από τον Ουκρανό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία σχεδιάζει να ενισχύσει τη Μολδαβία στην κατάσταση γύρω από τη μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία, μεταξύ άλλων με στρατιωτικά μέσα, εάν η πρόεδρος της χώρας, Maia Sandu ζητήσει από τις αρχές του Κιέβου να παρέμβουν.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Alexey Danilov, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RBC Ukraine.
Ο Danilov σημείωσε ότι εάν η Ουκρανία λάβει το αίτημα της Sandu να βοηθήσει στην Υπερδνειστερία μεταξύ άλλων με στρατιωτικά μέσα, «μπορεί να θεωρηθεί ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι διαδικασίες και οι συνθήκες».
«Ειδικά επειδή είμαστε γείτονες», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Oleg Serebrian δήλωσε την Παρασκευή (3/3/2023) ότι οι αρχές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας δεν έχουν συνάψει συμφωνία και δεν προετοιμάζουν καμία κοινή επιχείρηση στην Υπερδνειστερία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου σχεδιάζει μια πρόκληση κατά της Υπερδνειστερίας στο εγγύς μέλλον χρησιμοποιώντας μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και εθνικιστές από το τάγμα Azov.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι το πρόσχημα για την εισβολή θα ήταν μια οργανωμένη επίθεση από ρωσικά στρατεύματα από το έδαφος της Υπερδνειστερίας.

Συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σημαντική συγκέντρωση στρατιωτικών και εξοπλισμού κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Υπερδνειστερίας.
Η Natalia Gumenyuk, εκπρόσωπος της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, παραδέχτηκε ότι μονάδες ουκρανικών στρατευμάτων ήταν συγκεντρωμένες κοντά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία.
Η Gumenyuk αργότερα πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα από το έδαφος της Υπερδνειστερίας.
Σημείωσε ότι το ρωσικό απόσπασμα στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία.
Στις αρχές Μαρτίου 2023, μιλώντας σε συγκέντρωση με αφορμή την 31η επέτειο από την έναρξη της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία,η Sandu ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή.

Zakharova: Ετοιμάζουν προβοκάτσια

Για προβοκάτσια των Ουκρανών και για επίθεση με ραδιενεργά υλικά κοντά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία προειδοποίησε η Ρωσία το προηγούμενο διάστημα.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επιστήσει την προσοχή στην πρόκληση που ετοιμάζει το καθεστώς του Κιέβου προκειμένου να κατηγορήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι πρόκειται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε επικίνδυνες για τη ραδιενέργεια εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαρροή ραδιενεργών ουσιών και μόλυνση της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή η πληροφορία είχε βαθιά απήχηση στους κατοίκους της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Το γεγονός ότι τέτοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα κοντά στην Υπερδνειστερία, όπου το καθεστώς του Κιέβου σκόπιμα κλιμακώνει τις εντάσεις, είναι αρκετά ανησυχητικό» είχε αναφέρει σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.

Ραδιενεργά υλικά μέσω Οδησσού

Σύμφωνα με τη Zakharova, υπάρχουν πληροφορίες ότι λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών, ενεπλάκησαν έτσι ώστε να παραδοθούν ραδιενεργά υλικά στην Ουκρανία.
«Έχουν περιέλθει στην αντίληψη μας, πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παράδοση ραδιενεργών υλικών στα λιμάνια της Περιφέρειας της Οδησσού.
Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι τα προαναφερθέντα λιμάνια αποτελούν μέρος της συμφωνίας σιτηρών.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει, είναι εάν αυτά τα λιμάνια και γενικά ο ανθρωπιστικός διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για κάποιον άλλο σκοπό» υποστήριξε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης