Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Πονοκέφαλος στην ΕΚΤ από τον δομικό πληθωρισμό

Handelsblatt: Πονοκέφαλος στην ΕΚΤ από τον δομικό πληθωρισμό
Ο οικονομολόγος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pictet, Frederick Ducrozet, εκτιμά πως «όσο δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ του, η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει τον ρυθμό λήψης αυστηρότερων μέτρων»
Αύξηση σημείωσε ο δομικός πλκηθωρισμός, προμηνύοντας περαιτέρω αυστηροποίηση της ενωσιακής οικονομικής πολιτικής. «Υπάρχουν ένα καλό και δύο κακά νέα: ο πληθωρισμός στη νομισματική ένωση πράγματι μειώνεται, όμως πολύ πιο αργά από ό,τι ελπίζαμε, ενώ η πίεση των τιμών φτάνει σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας, αυξάνοντας έτσι την πίεση όχι μόνο στους καταναλωτές αλλά και στην ΕΚΤ και στις αγορές ομολόγων», αναφέρει η Handelsblatt.
«Ο δείκτης του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έφτασε τον Φεβρουάριο στο 5,6%, την υψηλότερη τιμή από την αρχή της νομισματικής ένωσης.
Ακόμη, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση των τελευταίων μηνών: ενώ η άνοδος των τιμών περιοριζόταν στην ακριβότερη ενέργεια και στα τρόφιμα, τώρα επηρεάζει ολοένα και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες στη χρηματιστηριακή αξία στους τίτλους σταθερού επιτοκίου. […]
Ο οικονομολόγος της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pictet, Frederick Ducrozet, εκτιμά πως «όσο δεν υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ζενίθ του, η ΕΚΤ είναι απίθανο να μειώσει τον ρυθμό λήψης αυστηρότερων μέτρων», δίχως να αποκλείεται μια επιπλέον αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% τον Μάιο», καταλήγει η HB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης