Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P Global: Ανέκαμψε τον Φεβρουάριο 2023 η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

S&P Global: Ανέκαμψε τον Φεβρουάριο 2023 η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη
Ωστόσο οι τιμές πώλησης συνέχισαν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης άρχισε να βγαίνει από την ενεργειακή κρίση που είχε απειλήσει να την καταβάλει πέρυσι.
Σύμφωνα με την S&P Global, η flash εκτίμηση του σύνθετου δείκτη διευθυντών αγορών για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 52,0 από 50,3 τον Ιανουάριο.
Αν και ο δείκτης αυτός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από την πρόβλεψη για 52,3, υποδηλώνει ωστόσο ότι η περιοχή έχει ξεφύγει από την ύφεση που είχε προβλεφθεί ευρέως πριν από ένα χρόνο, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές της ενέργειας εκτός ελέγχου.
Οι ανακοινώσεις νωρίτερα την Παρασκευή είχαν δείξει ότι η δραστηριότητα στη Γαλλία επεκτάθηκε για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, απόλαυσε τον πρώτο μήνα επέκτασης από τον Ιούλιο.
Τα γαλλικά στοιχεία ήταν υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ τα γερμανικά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα.
"Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, ενισχυμένη από τις λιγότερες ανησυχίες για την αγορά ενέργειας, καθώς και ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν μειωθεί", δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global Chris Williamson σε ανακοίνωση που έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες  αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Φεβρουάριο.
Ενώ τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών συνέχισαν να μειώνονται, το έκαναν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η S&P Global.

Υψηλά παραμένουν οι τιμές πώλησης

Ο Williamson επισήμανε ένα σημείο ανησυχίας στο ότι οι τιμές πώλησης συνέχισαν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις στο προσκήνιο.
Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες, όπου οι αυξήσεις των τιμών τείνουν να είναι πιο επίμονες από ό,τι στη μεταποίηση, δεδομένου του υψηλότερου μεριδίου της εργασίας στο συνολικό επιχειρηματικό κόστος στον τομέα των υπηρεσιών.
Αντίθετα, η μεταποίηση αρχίζει να επωφελείται από την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας από την αρχή του χειμώνα.
Οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 2,8% τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού να μειωθεί στο 15% από 24,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης