Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yakov and Partners: Μακροπρόθεσμα θα δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής

Yakov and Partners: Μακροπρόθεσμα θα δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής
Η απουσία εγχώριων πετρελαϊκών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί κινδύνους για το 20% της παραγωγής έως το 2030
Η σημερινή ανθεκτικότητα της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής στις διεθνείς κυρώσεις θα δοκιμαστεί μακροπρόθεσμα από την έλλειψη υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Yakov and Partners.
Η παραγωγή της χώρας, η οποία σήμερα διατηρείται σταθερή ακόμη και μετά την ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών και το ανώτατο όριο τιμών της G-7, θα μειωθεί κατά 5% έως 20%, καθώς η αποχώρηση των διεθνών εταιρειών υποβαθμίζει την ικανότητα της ρωσικής βιομηχανίας να αξιοποιεί τεχνικά δύσκολους πόρους, αναφέρει σε έκθεσή του ο σύμβουλος με έδρα τη Μόσχα.
Στην τελευταία περίπτωση, η παραγωγή θα μειωθεί σε 409 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου 8,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα.
46a09ef80489be64cf240a1260e4ef6b.webp
Η απουσία τεχνογνωσίας

"Η απουσία εγχώριων πετρελαϊκών υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί κινδύνους για το 20% της παραγωγής έως το 2030", δήλωσαν οι Andrey Streltsov και Gennady Masakov, αναλυτές της Yakov, η οποία περιλαμβάνει πρώην συνεργάτες από τις τρεις μεγάλες εταιρείες συμβούλων μετά την αποχώρησή τους από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Πέρυσι, η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας υπέστη δραματικές αλλαγές, καθώς πολλές διεθνείς μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και πάροχοι υπηρεσιών αποχώρησαν από τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Προς το παρόν, η αποχώρησή τους δεν είχε αντίκτυπο στις συμβατικές ρωσικές γεωτρήσεις, επειδή οι εγχώριες εταιρείες είναι σε θέση να καλύψουν το κενό.
Η απουσία των διεθνών παρόχων γίνεται πιο έντονα αισθητή σε συγκεκριμένους τομείς, σύμφωνα με την Yakov and Partners.
Εταιρείες από τις χώρες που η Μόσχα θεωρεί "μη φιλικά κράτη" αντιπροσωπεύουν περίπου το 52% της υδραυλικής ρωγμάτωσης, ενώ το 90% των πλωτών γεωτρύπανων και το 80% του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την υπεράκτια παραγωγή εισάγονται, σύμφωνα με την έκθεση.
Καθώς τα παραδοσιακά αποθέματα της Ρωσίας εξαντλούνται, το μερίδιο του δύσκολα ανακτήσιμου πετρελαίου στη συνολική παραγωγή θα αυξηθεί.
Θα πρέπει να διανοιχθεί μεγαλύτερος αριθμός γεωτρήσεων, ενώ θα χρησιμοποιούνται συχνότερα μέθοδοι όπως η οριζόντια γεώτρηση, σύμφωνα με την έκθεση.
Για να επιτευχθεί αυτό, η Ρωσία θα πρέπει να αναβαθμίσει τον στόλο της που αποτελείται από περίπου 1.500 γεωτρύπανα, εκ των οποίων το 40% είναι σοβαρά πεπαλαιωμένο.
"Ο εξοπλισμός πρέπει να αναβαθμιστεί σημαντικά για να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι ρυθμοί γεώτρησης", δήλωσαν οι Streltsov και Masakov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης