Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εσθονία: Αν δεν μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, μόνη εγγύηση η παράδοση πυρηνικών

Εσθονία: Αν δεν μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, μόνη εγγύηση η παράδοση πυρηνικών
Ο Reinsalu, στη δεύτερη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, είπε στο Newsweek ότι η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» και η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι αρκετή»…
Σχετικά Άρθρα
Να μην αποκλείσουν την Ουκρανία από το βορειοατλαντικό σύμφωνο, με αντάλλαγμα την ειρήνη με τη Ρωσία, προέτρεψε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε, κάτι τέτοιο θα εγκλωβίσει την Ουκρανία σε μια «γκρίζα ζώνη», στην οποία το μόνο μέσο που θα έχει για πετύχει αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας θα είναι όλο και πιο καταστροφικά όπλα..
Ο Urmas Reinsalu είπε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αγνοήσει τις ενταξιακές φιλοδοξίες του Κιέβου -το οποίο είπε ότι παραμένει ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»- ενώ ο ρωσικός ρεβανσισμός αποτελεί απειλή για την Ουκρανία.
Εθνικοί ηγέτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υπερασπίστηκαν την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της συμμαχίας, απορρίπτοντας το ρωσικό αίτημα να αποκλειστεί η Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι μια μέρα το Κίεβο θα γίνει ευπρόσδεκτο στο διατλαντικό μπλοκ - αν και τονίζοντας ότι η ένταξη είναι μακροπρόθεσμος στόχος.
Ο Reinsalu, στη δεύτερη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, είπε στο Newsweek ότι η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» και η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι αρκετή».
«Αν πούμε ότι δεν θα βλέπαμε στην πράξη την Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ μετά από αυτόν τον πόλεμο, θα σήμαινε ότι φοβόμαστε -ή προβλέπουμε ότι- η Ρωσία θα επιτεθεί ξανά και τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα εμπλακούν σε παγκόσμιο πόλεμο, ή τουλάχιστον θα ξεσπάσει ένας πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο» είπε ο Reinsalu.
«Αυτό είναι ήδη παραδοχή ότι ο πόλεμος μεγάλης κλίμακας θα επαναληφθεί.
Και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο από τη δική μας οπτική γωνία, ότι ήδη παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε τιθασεύσει [τον κίνδυνο] ή δεν γνωρίζουμε αποτέλεσμα του τρέχοντος πολέμου».
Το Κίεβο ποτέ δεν απέρριψε τον στόχο του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια φιλοδοξία που κατοχυρώνεται στο εθνικό σύνταγμα και έχει επίπεδα ρεκόρ υποστήριξης μεταξύ των Ουκρανών ψηφοφόρων.
Το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας εν μέσω πολέμου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει το Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου ως μια προσωρινή συμφωνία με την οποία τα κράτη του ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τη χώρα αποφεύγοντας την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ωστόσο, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky τόνισε ότι αυτό δεν προορίζεται ως υποκατάστατο της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Ειλικρινά, η μόνη εγγύηση εκτός από το ΝΑΤΟ θα ήταν η παράδοση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία», είπε ο Reinsalu, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι αδύνατη και ανεπιθύμητη, δεδομένων των δεσμεύσεων κατά της διάδοσης των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
«Πρόκειται για μια ακαδημαϊκή παρατήρηση στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων, ποιες εγγυήσεις θα απέδιδαν πρακτικά και ποιες όχι», πρόσθεσε.
Το να αφήσουμε την Ουκρανία έξω από την ομπρέλα ασφαλείας της Δύσης, είπε ο Reinsalu, θα φέρει το Κίεβο σε αδιέξοδο και θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης