Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόλυτη αποτυχία Scholz - Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία... η Γερμανία δεν έχει στρατό

Η απόλυτη αποτυχία Scholz - Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία... η Γερμανία δεν έχει στρατό
Ο Scholz χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως "Zeitenwende" - μια εποχιακή, τεκτονική μετατόπιση - και υποσχέθηκε να ανανεώσει εκ βάθρων την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Γερμανίας
Πριν από ένα χρόνο, ο καγκελάριος Olaf Scholz ανέβηκε στο βήμα της Bundestag για να εκφωνήσει μια από τις σημαντικότερες ομιλίες στη σύγχρονη γερμανική ιστορία - μια ομιλία που διέλυσε το μεταψυχροπολεμικό καθεστώς της χώρας του.
Μιλώντας τρεις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Scholz χαρακτήρισε τον πόλεμο ως "Zeitenwende" - μια εποχιακή, τεκτονική μετατόπιση - και υποσχέθηκε να ανανεώσει εκ βάθρων την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Γερμανίας ως απάντηση.
Ο Scholz θα απευθυνθεί εκ νέου στην Bundestag την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023, για να καυχηθεί για τα βήματα που έχει κάνει η Γερμανία προς την εξαργύρωση αυτής της υπόσχεσης.
"Η κρίση έδειξε τι είναι ικανή να κάνει η Γερμανία", έγραψαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι Saskia Esken και Lars Klingbeil, συν-επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Scholz.
Η κυβέρνηση "κράτησε το λόγο της", στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, αυξάνοντας κατά πολύ τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες και τερματίζοντας την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
"Η Γερμανία κάνει τη δουλειά της", ανέφεραν.

Η πραγματικότητα

Αλλά η ομιλία Zeitenwende πριν από ένα χρόνο δημιούργησε προσδοκίες που δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα.
Όσοι ήλπιζαν σε μια νέα, πιο διεκδικητική εξωτερική πολιτική - ότι η Γερμανία θα αναλάμβανε έναν ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις ανάλογο με την τεράστια οικονομική της δύναμη - απογοητεύτηκαν.
"Αυτός ο πόλεμος είναι ένα πραγματικά βαθύ σημείο καμπής στην ιστορία μας και αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν το δικαιώνει", δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Friedrich Merz, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της αντιπολίτευσης.
"Η εντύπωση παραμένει ότι η καγκελάριος διστάζει, αναβάλλει και παίρνει αποφάσεις μόνο όταν πιέζεται να το κάνει".
Οι υποστηρικτές του Scholz λένε ότι η κριτική δεν αναγνωρίζει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την ανατροπή μιας ορθοδοξίας εξωτερικής πολιτικής που σφυρηλατήθηκε σε δεκαετίες ειρήνης και σταθερότητας - και για την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε στην αμυντική ικανότητα της Γερμανίας από χρόνια εκτεταμένων περικοπών.
"Η Γερμανία μοιάζει με πετρελαιοφόρο που προσπαθεί να στρίψει 180 μοίρες", δήλωσε ο Dietmar Nietan, βουλευτής του SPD και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag.
"Αν το κάνεις πολύ γρήγορα, μπορεί να διαλυθεί".
Η Agnes-Marie Strack-Zimmermann, φιλελεύθερη βουλευτής που είναι επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Bundestag, δήλωσε ότι "υπό τους μεγάλους συνασπισμούς της προκατόχου του Scholz, Angela Merkel, η Γερμανία επέτρεψε στην Bundeswehr να αιμορραγήσει".
Αλλά άλλοι λένε ότι ακόμη και εντός αυτών των περιορισμών, ο Scholz ενεργεί πολύ αργά.
Έγραψε στο περιοδικό Foreign Affairs τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Γερμανία θα πρέπει "να ενισχυθεί ως ένας από τους κύριους παρόχους ασφάλειας στην Ευρώπη".
Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.
Η Sophia Besch, συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ο απαραίτητος "ηγέτης του ελεύθερου κόσμου", όχι το Βερολίνο.
"Οι ΗΠΑ διαμορφώνουν τη διατλαντική απάντηση σε αυτόν τον πόλεμο, όχι η Γερμανία", είπε.
"Κάποιοι στις ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν τη Γερμανία να υιοθετεί αυτόν τον ρόλο, αλλά αυτό δεν συνέβη".

Οι πιέσεις για τον εξοπλισμό

Τίποτα δεν το συμβόλιζε καλύτερα αυτό από το ζήτημα των αρμάτων μάχης για την Ουκρανία.
Μετά από μήνες πιέσεων από τους συμμάχους, η Γερμανία ανακοίνωσε τελικά στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο και ότι άλλες χώρες με αποθέματα των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης θα μπορούσαν να στείλουν και αυτές τα δικά τους.
Σύμφωνα όμως με Αμερικανούς αξιωματούχους, το Βερολίνο κινήθηκε μόνο αφού κέρδισε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ ότι θα έστελνε και η ίδια άρματα - μια κίνηση που αρχικά είχε αποκλείσει.
"Ο Scholz δεν ήθελε να βάλει το κεφάλι του πάνω από το στηθαίο", δήλωσε ο Wolfgang Ischinger, πρώην πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ.
Αυτή η απροθυμία "προκάλεσε πολύ περιττό εκνευρισμό και ενόχληση στην Ουάσιγκτον".
Η ομιλία του Scholz για το Zeitenwende υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τον τερματισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία.
Αλλά το κύριο μήνυμά του ήταν ότι το Βερολίνο επιτέλους σοβαρεύεται όσον αφορά την άμυνα.
Ο Scholz επέμεινε ότι θα δαπανήσει πάνω από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τον στρατό, έναν στόχο του ΝΑΤΟ που εδώ και καιρό δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει.
Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου 100 δισ. ευρώ -διπλάσιο του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού- για την Bundeswehr.
Το νέο ταμείο δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο και το ένα τρίτο αυτού έχει ήδη διατεθεί για διάφορα νέα οπλικά συστήματα.
Ωστόσο, ούτε μια δεκάρα από τα 100 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη δαπανηθεί.
Άλλες υποσχέσεις που έδωσε ο Scholz στην ομιλία του Zeitenwende έχουν όμως εκπληρωθεί.
Η Γερμανία απεξαρτήθηκε με επιτυχία από τη ρωσική ενέργεια, κατασκευάζοντας νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας αποθέματα φυσικού αερίου και βρίσκοντας εναλλακτικούς προμηθευτές με εκπληκτική ταχύτητα.
Όσον αφορά την Ουκρανία, η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Έχει προμηθεύσει ένα τεράστιο φάσμα όπλων, από αντιαεροπορικά πυροβόλα, τεθωρακισμένα οβιδοβόλα και οχήματα μάχης πεζικού μέχρι συστήματα αεράμυνας τελευταίας τεχνολογίας.
Αλλά ακόμη και αυτό έχει αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι.
Η κυβέρνηση έχει επικριθεί επειδή δεν αποζημίωσε τον στρατό για το υλικό που δόθηκε στην Ουκρανία.
Ο Alfons Mais, αρχηγός του επιτελείου του στρατού, δήλωσε: "Είναι πραγματικά σημαντικό να δώσουμε σήμα ότι το υλικό που έχουμε δώσει αντικαθίσταται το συντομότερο δυνατό - ότι αυτά τα κενά δεν γίνονται απλώς αποδεκτά".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης