Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εγκληματίας πολέμου ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin

ΗΠΑ: Εγκληματίας πολέμου ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin
O Prigozhin έχει κατηγορηθεί στις ΗΠΑ για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Merrick Garland αποκάλεσε την 1/3/2023 «εγκληματία πολέμου» τον ιδρυτή και επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας.
Η Wagner «ευθύνεται για επιθέσεις σε Ουκρανούς στο Donbass, είπε ο Garland, υπογραμμίζοντας ότι έχει εντάξει στους κόλπους της κατάδικους τους οποίους χρησιμοποιεί ως «τροφή για τα κανόνια» στα πεδία των μαχών. «Είναι αδιανόητο και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους σταματήσουμε», συνέχισε, υποσχόμενος να βοηθήσει την ουκρανική δικαιοσύνη να διερευνήσει τα εγκλήματα.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Andriy Kostin ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη έρευνας σε βάρος του Prigozhin για «εγκλήματα πολέμου».
Ο 61χρονος Yevgeny Prigozhin – γνωστός με το προσωνύμιο «σεφ του Putin», καθώς η εταιρεία κέτερινγκ που δημιούργησε συνεργάζεται με το Κρεμλίνο – παραδέχθηκε πρόσφατα ότι το 2014 ίδρυσε τον όμιλο Wagner και ότι χρηματοδότησε «φάμπρικες τρολ» για εκστρατείες προπαγάνδας στο διαδίκτυο.
Έχει κατηγορηθεί στις ΗΠΑ για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ασκούν πιέσεις προκειμένου η Wagner να χαρακτηριστεί επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση».
Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ως «εγκληματική» οργάνωση, όπως π.χ. η ιταλική ή η ιαπωνική μαφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης