Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Lukashenko στην Κίνα, η επίσκεψη προπομπός μίας νέας εποχής - Γιατί οι ΗΠΑ δέχθηκαν καίριο πλήγμα

Ο Lukashenko στην Κίνα, η επίσκεψη προπομπός μίας νέας εποχής -  Γιατί οι ΗΠΑ δέχθηκαν καίριο πλήγμα
Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping χαιρέτησε τον Lukashenko στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, μετά την οποία συζήτησαν την εμβάθυνση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης παντός καιρού» των χωρών τους
Σχετικά Άρθρα
Η εκστρατεία πίεσης της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την Κίνα από το να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Μόσχα εκμηδενίζεται και η έλλειψη επιρροής των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πλήρως την Τετάρτη (1/3/2023) καθώς ο Λευκορώσος πρόεδρος Alexander Lukashenko και στενός σύμμαχος του Putin ταξίδεψε στο Πεκίνο σε επίσημη επίσκεψη.
Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping χαιρέτησε τον Lukashenko στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, μετά την οποία συζήτησαν την εμβάθυνση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης παντός καιρού» των χωρών τους.
«Η φιλία Κίνας-Λευκορωσίας είναι άρρηκτα δυνατή», είπε o Xi στον Lukashenko, σύμφωνα με το Xinhua.
Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο Xi εξασφάλισε την τρίτη θητεία του πέρυσι, σημείωσε το CNN.
«Η Κίνα και η Λευκορωσία είναι οι από κοινού εγγυητές της διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε ο Xi.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας

Στη συνάντηση ο Lukashenko φέρεται να επαίνεσε το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «υποστηρίζει πλήρως» την πρωτοβουλία.
Ο Xi κατά τη διάρκεια της επίσκεψης περιέγραψε το «έγγραφο θέσεων» ως εξής: Ο πυρήνας της θέσης της Κίνας είναι η προώθηση της ειρήνης και των συνομιλιών.
Πρέπει να μείνουμε στην κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης, να εγκαταλείψουμε όλη τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να σεβαστούμε τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών και να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Ο Xi επέκρινε επίσης τη Δύση χωρίς να αναφερθεί σε χώρες.
Κατηγόρησε επίσης «ορισμένες χώρες» - μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Δύση - για «πολιτική και εργαλειοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας» κατά τη διάρκεια της «ουκρανικής κρίσης», καλώντας τις να «δεσμευτούν πραγματικά σε βήματα που ευνοούν μια κατάπαυση του πυρός και ειρηνική ανάλυση.
Επιπλέον, «ο Xi δεν έκανε καμία αναφορά στην έκκληση του Zelensky για συνάντηση».

Βιομηχανική συνεργασία

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε διατυπώσει την ιδέα μιας προσωπικής συνάντησης με τον Κινέζο ηγέτη, ενώ είπε ότι είναι χαρούμενος που το Πεκίνο μιλά επιτέλους για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τρόπους επίτευξης ειρήνης. Ένα άλλο βασικό αποτέλεσμα της συνάντησης της Τετάρτης μαζί με την υπογραφή συμφωνιών οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας, ήταν η πρόταση Lukashenkο για μια ενιαία βιομηχανική πολιτική Ρωσίας-Κίνας-Λευκορωσίας
Είναι σημαντικό, ορισμένοι από αυτούς τους τομείς μπορεί να περιλαμβάνουν ανάπτυξη τεχνολογίας διπλού σκοπού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αμυντική βιομηχανία.
Αυτό είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει την προσοχή του Πενταγώνου και της κυβέρνησης Biden , ειδικά αφού την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επανέλαβε προειδοποιήσεις εναντίον της Κίνας να μη συνεργαστεί στρατιωτικά με τη Ρωσία.
Αλλά τώρα φαίνεται ότι ο Lukashenko ζητά ακριβώς μεγαλύτερο συντονισμό σε αυτόν τον τομέα, υπό την κάλυψη της βιομηχανίας.
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο λέγεται ότι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια κοντινή μελλοντική επίσκεψη του Xi στη Ρωσία - η οποία θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην Ουάσιγκτον, δεδομένου του συμβολισμού που συμβαίνει καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης