Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο σχέδιο της Κομισιόν για το Μεταναστευτικό - Συνδέει τα εμπορικά προνόμια προς τρίτες χώρες με την επιστροφή μεταναστών

Νέο σχέδιο της Κομισιόν για το Μεταναστευτικό - Συνδέει τα εμπορικά προνόμια προς τρίτες χώρες με την επιστροφή μεταναστών
Το σύστημα των εμπορικών προνομίων θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν οι Βρυξέλλες για να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει σχέδιο με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, που συνδέει τα εμπορικά οφέλη τα οποία αναγνωρίσει προς τρίτες χώρες με το αν οι χώρες αυτές είναι διατεθειμένες να πάρουν πίσω τους μετανάστες τους - ένα σχέδιο που όμως παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σχέδιο βασίζεται στο λεγόμενο Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων (ΣΓΠ).
Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΣΓΠ στόχευε να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και να τις ενθαρρύνει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία και το περιβάλλον.
Οι διατάξεις του λήγουν στο τέλος του 2023 και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βιάζονται να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο που θα ισχύσει για τα επόμενα 10 χρόνια.
Το νέο σχέδιο της ΕΕ που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη 2/3/23 ωστόσο θα επιτρέπει προς τρίτες χώρες να εξάγουν αγαθά στην ΕΕ με χαμηλούς ή καθόλου δασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα δέχονται πίσω μετανάστες χωρίς έγγραφα.
Η σύνδεση των εμπορικών προνομίων με τη συνεργασία των τρίτων χωρών στην επιστροφή μεταναστών είναι «ασυμβίβαστη» με τους κανόνες του ΠΟΕ, υποστήριξε ο Geraldo Vidigal, πρώην δικηγόρος του ΠΟΕ και λέκτορας διεθνούς εμπορικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Η συγκεκριμένη προϋπόθεση «δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές, οικονομικές ή εμπορικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών … αλλά σε έναν πολιτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και επομένως αντίκειται στη νομική βάση του ΠΟΕ, πρόσθεσε ο Vidigal σε νομική του γνώμη που ζήτησαν δύο ΜΚΟ και κοινοποιήθηκε στο Politico.
Αν το συγκεκριμένο σχέδιο υιοθετηθεί, χώρες όπως το Αφγανιστάν ή το Μπαγκλαντές θα μπορούσαν να χάσουν τις εμπορικά τους προνόμια εάν αρνηθούν να δεχτούν πίσω αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις παραμονής στην Ευρώπη έχουν απορριφθεί.
Σχεδόν 1 εκατομμύριο μετανάστες ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη το 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και επτά χρόνια.
Υπό την πίεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης που ζητά επίμονα περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση, οι Βρυξέλλες είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς πίεσης που έχουν στη διάθεσή τους - συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών προνομίων - για να περιορίσουν τις παράνομες εισόδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης