Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Κύμα διαδηλώσεων κατά του Netanyahu - Σε χαμηλά 3ετίας το σέκελ, προειδοποιήσεις Goldman Sachs

Ισραήλ: Κύμα διαδηλώσεων κατά του Netanyahu - Σε χαμηλά 3ετίας το σέκελ, προειδοποιήσεις Goldman Sachs
Η κρίση επεκτείνεται πλέον και στο οικονομικό μέλλον του Ισραήλ και έχει ήδη πλήξει τις μετοχές και το εθνικό νόμισμα
Έντονες διαμαρτυρίες και μαζικές διαδηλώσεις αντιμετωπίζει η δεξιά κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu στο Ισραήλ, στη σκιά της νέας δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί.
Το σέκελ, το νόμισμα του Ισραήλ, υποχώρησε σχεδόν 6% τον Φεβρουάριο και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου εδώ και τρία χρόνια, καθώς η πολιτική αναταραχή αυξάνεται λόγω των αμφιλεγόμενων δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από την κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu.
Υπολογίζεται ότι 160.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι συγκεντρώθηκαν σε άλλες πόλεις, διαδηλώνοντας κατά της σχεδιαζόμενης από τον κυβερνητικό συνασπισμό νομικής αναθεώρησης, η οποία θα αποδυναμώσει σημαντικά το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ.
Μέλη της επιχειρηματικής, της ακαδημαϊκής, της νομικής, ακόμη και της στρατιωτικής κοινότητας του Ισραήλ έχουν προειδοποιήσει κατά των αλλαγών.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ehud Barak χαρακτήρισε τα σχέδια "δολοφονία της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, η οποία θα μετατρέψει το Ισραήλ σε δικτατορία" και περιέγραψε την τρέχουσα κατάσταση ως "τη χειρότερη κρίση από την ίδρυση του κράτους".
Ο πρωθυπουργός Netanyahu έχει χαρακτηρίσει τις διαδηλώσεις - οι οποίες πλησιάζουν πλέον τον τρίτο μήνα - ως μια προσπάθεια "να δημιουργηθεί αναρχία" και να προκληθούν νέες εκλογές.
Το Ισραήλ, βαθιά διχασμένο, έχει κάνει πέντε πρόωρες εκλογές από τον Απρίλιο του 2019.

Ποιες είναι οι προτεινόμενες αλλαγές;

Εν ολίγοις, η προτεινόμενη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να επανεξετάζει και να ακυρώνει νόμους που θεωρεί αντισυνταγματικούς.
Η Knesset - το κοινοβούλιο του Ισραήλ - ψήφισε την περασμένη εβδομάδα για να προωθήσει ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων.

Ουσιαστικά προωθούνται τέσσερις κύριες ρήτρες:

- Επιτρέπει στην Knesset να παρακάμπτει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 από τις 120 έδρες, ενώ, επί του παρόντος, το δικαστήριο μπορεί να μπλοκάρει κάθε νόμο που θεωρεί αντισυνταγματικό.
- Αφαιρεί της δυνατότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει τη νομοθεσία της Knesset και άλλες κυβερνητικές αποφάσεις ως προς το "εύλογο"- η αρχή αυτή ασκήθηκε στην πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου να κρίνει έναν από τους υπουργικούς διορισμούς του Netanyahu ως "άκρως παράλογο" λόγω προηγούμενων ποινικών καταδικών
- Παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο για τον διορισμό δικαστών στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντί για την τρέχουσα καθορισμένη επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων
- Επιτρέπει στους υπουργούς να διορίζουν τους δικούς τους νομικούς συμβούλους και αφαιρώντας από τους τελευταίους την εξουσία να λαμβάνουν δεσμευτικές αποφάσεις
Ο Netanyahu και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Yariv Levin λένε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποτραπεί το Ανώτατο Δικαστήριο - το οποίο δεν είναι εκλεγμένο - από το να παρεμβαίνει υπερβολικά στη λήψη αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Knesset.

Οι απαντήσεις Netanyahu

"Ο ισχυρισμός ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι το τέλος της δημοκρατίας είναι αβάσιμος", δήλωσε ο Netanyahu απαντώντας στον καταιγισμό επικρίσεων.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα για πολλές κατηγορίες διαφθοράς και άλλες κατηγορίες, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επωφεληθεί από ένα πιο αδύναμο δικαστικό σύστημα.
Υποστήριξε ότι "η ισορροπία μεταξύ των κλάδων στο κυβερνητικό σύστημα έχει παραβιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια" και ότι οι μεταρρυθμίσεις θα "αποκαταστήσουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κλάδων".
Αλλά τεράστια τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας των πολιτών, μαζί με νυν και πρώην νομοθέτες, διαφωνούν έντονα.
"Όλες οι λειτουργικές, υγιείς και ισχυρές δημοκρατίες έχουν σαφή διαχωρισμό των εξουσιών, καθώς και ελέγχους και ισορροπίες για να διασφαλίσουν ότι κανένα άτομο ή θεσμός δεν θα πρέπει να κατέχει υπερβολική πολιτική εξουσία", δήλωσε στο CNBC ο Yohanan Plesner, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ.
"Ο κύριος κίνδυνος που απορρέει από τη σχεδιαζόμενη δικαστική αναθεώρηση είναι ότι αυτό το πακέτο [στην πραγματικότητα] θα κάνει ακριβώς αυτό - θα συγκεντρώσει όλη την πολιτική εξουσία στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία ήδη αποδίδει σημαντικό έλεγχο στην Κνεσέτ, το νομοθετικό κλάδο της κυβέρνησής μας".
Ο Netanyahu λέει ότι η θέσπιση των αλλαγών αποτελεί μέρος της εντολής που κέρδισε όταν εξελέγη ξανά στην εξουσία τον Νοέμβριο.
Αλλά ο Avi Himi, επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου του Ισραήλ, είπε για τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια πρόσφατης συγκέντρωσης: "Δεν πήρατε ποτέ εντολή να αλλάξετε το καθεστώς, δεν πήρατε ποτέ εντολή να καταστρέψετε τη δημοκρατία.
Είναι δικαίωμά μας να φωνάζουμε, είναι υποχρέωσή μας να φωνάζουμε, έτσι είναι σε μια δημοκρατία".

Οικονομικές επιπτώσεις

Η κρίση επεκτείνεται πλέον και στο οικονομικό μέλλον του Ισραήλ και έχει ήδη πλήξει τις μετοχές και το εθνικό νόμισμα, με τον δείκτη αναφοράς TA-125 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ να υποχωρεί σχεδόν 4% την περασμένη εβδομάδα.
"Ενώ σημαντικό πολιτικό ασφάλιστρο φαίνεται τώρα να ενσωματώνεται στο ILS (Ισραηλινό Νέο Σέκελ), οι κίνδυνοι παραμένουν για το σέκελ βραχυπρόθεσμα", έγραψε η Goldman Sachs.
"Με την αύξηση των ανησυχιών της αγοράς γύρω από τη δικαστική μεταρρύθμιση, μια απλή άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης δείχνει ότι περίπου 8% πριμ κινδύνου φαίνεται να έχει ενσωματωθεί στο σέκελ".
Ο Zvi Eckstein, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, εξήγησε τον κίνδυνο που μπορεί να θέσει αυτό στον κρίσιμο τεχνολογικό τομέα της χώρας.
"Η οικονομία του Ισραήλ είναι πολύ ασυνήθιστη - το 17% της ισραηλινής παραγωγής, το 11% του εργατικού δυναμικού, ασχολούνται με δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας", δήλωσε ο Eckstein.
"Όλα αυτά χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό, σχεδόν το 90% αυτών", είπε.
Οι προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πλέον "τεράστια αβεβαιότητα για την οικονομία, τεράστια αβεβαιότητα για τις τοπικές και ξένες επενδύσεις στο Ισραήλ".
Ο Plesner από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ συμφώνησε.
"Οι επενδυτές, και η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, αναζητούν όχι μόνο σταθερότητα, αλλά συχνά έλκονται από χώρες με ανεξάρτητους θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη και μια ισχυρή κεντρική τράπεζα", είπε.
Ο περιορισμός της ανεξαρτησίας των θεσμών "οδηγεί σε μείωση των ξένων επενδύσεων και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας", προειδοποίησε ο Plesner.
"Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η ηγεσία του Ισραήλ κατανοεί τους κινδύνους που επιβάλλει στην ισραηλινή οικονομία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης