Τελευταία Νέα
Διεθνή

Szijjarto (Ουγγαρία): Σκανδαλώδης ενέργεια η δολιοφθορά στον Nord Stream - Έρευνα του ΟΗΕ για να βρεθεί ο ένοχος

Szijjarto (Ουγγαρία): Σκανδαλώδης ενέργεια η δολιοφθορά στον Nord Stream -   Έρευνα του ΟΗΕ για να βρεθεί ο ένοχος
Η Oυγγαρία προσθέτει τη φωνή της στην Κίνα που πριν λίγες μέρες είχε ζητήσει  από τις ΗΠΑ να «εξηγηθούν στην παγκόσμια κοινότητα» σχετικά με τις κατηγορίες Hersh περί δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας του ΟΗΕ ώστε να βρεθεί ο ένοχος για τη «σκανδαλώδη» επίθεση ενάντια στους αγωγούς Nord Stream, για την οποία ο δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει υποστηρίξει ότι την έφεραν σε πέρας οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τρεις από τους τέσσερις αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία υπέστησαν δολιοφθορά τον Σεπτέμβριο του 2023, μια επίθεση που αποδίδεται σε κάποιο κράτος.
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε ένα άρθρο νωρίτερα αυτό το μήνα στο οποίο ισχυριζόταν ότι οι αγωγοί καταστράφηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ ως μέρος μιας μυστικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τις πηγές του Hersh, τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί τον Ιούνιο του 2022 από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ υπό το πρόσχημα της άσκησης του ΝΑΤΟ BALTOPS 22 και πυροδοτήθηκαν τρεις μήνες αργότερα με τηλεχειριστήριο που εστάλη από σημαδούρα σόναρ.
Μια πηγή είπε στον Hersh ότι οι συνωμότες γνώριζαν ότι η μυστική επιχείρηση ήταν μια «πράξη πολέμου», με κάποιους από τη CIA και το State Department να προειδοποιούν: «Μην το κάνετε αυτό. Είναι ανόητο και θα είναι πολιτικός εφιάλτης αν βγει».
Πριν λίγες μέρες, η Κίνα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «εξηγηθούν στην παγκόσμια κοινότητα» σχετικά με τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει σε βάρος τους ο βρανβευμένος δημοσιογράφος, και τώρα προσθέτει τη φωνή της και η Ουγγαρία ζητώντας πλήρη και σωστή έρευνα.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή υποδομή ζωτικής σημασίας δέχθηκε επίθεση. Από όποιον - αλλά δέχθηκε επίθεση», δήλωσε στο RIA Novosti ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto.
Ο Szijjarto πρόσθεσε ότι η δολιοφθορά αποτέλεσε μια «σκανδαλώδη» τρομοκρατική ενέργεια και η εύρεση της αλήθειας για το ποιος την προκάλεσε θα πρέπει να είναι υψίστης διεθνούς σημασίας.
Η Βουδαπέστη θέλει να μάθει «ποιος τη διέπραξε και γιατί», και για το σκοπό αυτό ζητά μια «περιεκτική, βαθιά, δομημένη και λεπτομερή» έρευνα που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Πιστεύω ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να δώσει ένα πλαίσιο για μια τέτοια έρευνα», είπε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί ως «πλατφόρμα για να συνομιλούν οι χώρες μεταξύ τους, οι οποίες θεωρούν η μία την άλλη ως εχθρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης