Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall, με το βλέμμα στα μάκρο – Στο -0,30% ο Dow, o Nasdaq -0,1%

Ήπια πτώση στη Wall, με το βλέμμα στα μάκρο – Στο -0,30% ο Dow, o Nasdaq -0,1%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Αρνητικά πρόσημα σημείωσαν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα αμερικανικά μάκρο.
Επισημαίνεται πως, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης, παρατηρείται ένα επενδυτικό rotation, από τις μετοχές ανάπτυξης, στις μετοχές αξίας...
Ο Φεβρουάριος «θα μείνει στην ιστορία ως ο μήνας κατά τον οποίο η αγορά υποχώρησε για να αφομοιώσει ένα πολύ δυνατό ράλι, το οποίο είδατε στα τέλη Δεκεμβρίου και στο μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments, Adam Sarhan.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,70%, στις 32.656 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500  υποχώρησε -0,30%, στις 3.970 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε μείωση -0,1%, στις 11.455 μονάδες.
Καταγραφή_86.JPG
Στα μάκρο, άνοδο 5,8% στις τιμές κατοικιών κατέγραψε ο δείκτης S&P/Case Schiller στις ΗΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση.
Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο πανεθνικός δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τα ακίνητα σημείωσε ένα ετήσιο άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο, μετά από μια αύξηση 7,6% τον Νοέμβριο.
Για όλο το 2022, το 5,8% ήταν η 15η καλύτερη επίδοση στην 35χρονη ιστορία του δείκτη, αλλά ήταν πολύ κάτω από το 18,9% του 2021.

Ο σύνθετος δείκτης 20 αμερικανικών πόλεων σημείωσε άνοδο 4,6% σε ετήσια βάση, από 6,8% τον προηγούμενο μήνα.
«Η προοπτική σταθερών ή υψηλότερων επιτοκίων σημαίνει ότι η χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων παραμένει αντίθετος άνεμος για τις τιμές των κατοικιών, ενώ η οικονομική αδυναμία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ύφεσης, μπορεί επίσης να περιορίσει τους πιθανούς αγοραστές» δήλωσε ο Craig J. Lazzara, διευθύνων σύμβουλος της S&P. DJI.
«Δεδομένων αυτών των προοπτικών για ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τιμές των κατοικιών μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να αποδυναμώνονται».


Στο μεταξύ, σε χαμηλό τριών μηνών διολίσθησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 102,9 το Φεβρουάριο από 106 τον Ιανουάριο, σε ένα νέο σημάδι ότι οι καταναλωτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την πορεία της οικονομίας εν μέσω του υψηλού και επίμονου πληθωρισμού.
Η μέτρηση του Conference Board για το πώς νιώθουν οι καταναλωτές για την οικονομία αυτή τη στιγμή σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών στο 152,8 από 151,1 τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, ο δείκτης για το πώς βλέπουν την οικονομία σε έξι μήνες από σήμερα, κατρακύλησε σε χαμηλό επτά μηνών στο 67,9 από 76. Μετρήσεις κάτω από το 80 συχνά δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ύφεση μέσα στο επόμενο έτος.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, o DAX -0,11%


Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα κέρδη της Δευτέρας.
Για πρώτη φορά οι traders βλέπουν τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% το 2024, στη σκιά της αιφνίδιας ανόδου του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία.
Επίσης, οι επενδυτές επεξεργάζονται τη νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την ανακοίνωση των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,11% στις 15.365 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,74% στις 7.876 μονάδες.
Στις 7.267 μονάδες με απώλειες 0,4% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακές μεταβολές στις 27.478 μονάδες.

Στα μάκρο, οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας ρεκόρ, καθώς το κόστος των τροφίμων και των υπηρεσιών ενισχύθηκε ενώ στην Ισπανία σημείωσε άνοδο 6,1%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η άνοδος του πληθωρισμού στη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα εδραιώσουν την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50% που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και θα ενισχύσουν τους αξιωματούχους που λένε ότι χρειάζονται περισσότερες μεγάλες κινήσεις πέραν αυτού για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης