Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα ενεργεί ως ειρηνοποιός στην Ουκρανία, αλλά διακινδυνεύει τις διεκδικήσεις της στην Ταϊβάν

Η Κίνα ενεργεί ως ειρηνοποιός στην Ουκρανία, αλλά διακινδυνεύει τις διεκδικήσεις της στην Ταϊβάν
Τι θα κάνει η Κίνα αν συγκρουστεί με την Ταϊβάν - Θα εφαρμόσει όσα προτείνει σε Ρωσία - Ουκρανία;
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα υπέβαλε πρόταση δώδεκα σημείων σε μία προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση, ωστόσο την ίδια ώρα θέτει σε κίνδυνο τις διεκδικήσεις της όσον αφορά την Ταϊβάν, σημειώνει σε ανάλυσή του το Eurasian Times. 
Κανένας στρατιωτικός/πολιτικός διανοούμενος δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε περισσότερο από ένα χρόνο.
Στον πόλεμο έχουν ήδη σημειωθεί τεράστιες απώλειες και καταστροφή υποδομών, ιδίως στην Ουκρανία.
Η πρόταση δώδεκα σημείων της Κίνας θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική αρχή για να τερματιστεί ο φονικότερος πόλεμος μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, η Κίνα μπορεί να έχει επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της όσον αφορά την Ταϊβάν, σημειώνουν οι αναλυτές.
Η Ουκρανία, αναγνωρίζοντας την κινεζική πρωτοβουλία, χαρακτήρισε την πρόταση «γενικόλογη»
Ωστόσο, μια απόρροια της πρότασης ήταν η δημόσια δήλωση του προέδρου Zelensky ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον πρόεδρο Xi.
Το πιθανό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί εάν και εφόσον η συνάντηση καρποφορήσει.

Τι θα κάνει η Κίνα αν συγκρουστεί με την Ταϊβάν

Απομακρυνόμενοι από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και τις πιθανές επιπτώσεις/αποτελέσματα της κινεζικής πρότασης, αναδύεται ένα ενδιαφέρον ζήτημα.
Το πρόβλημα είναι το εξής: "Είναι η Κίνα πρόθυμη να τηρήσει αυτές τις 12 προτάσεις/θέματα σε περίπτωση συνεχιζόμενης έντασης/σύγκρουσης με την Ταϊβάν;".
Τρεις από τις 12 προτάσεις επηρεάζουν άμεσα το τι πρέπει να κάνει η Κίνα όσον αφορά την επίλυση του αδιεξόδου με την Ταϊβάν.

Ερµηνεία συγκεκριµένων προτάσεων

Το πρώτο ζήτημα αφορά την κινεζική πρόταση "Σεβασμός της κυριαρχίας όλων των χωρών".
Αποδέχεται η Κίνα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα;
Η αυστηρή τήρηση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως προτείνεται από την Κίνα, θα περιορίσει άμεσα την Κίνα από τη λήψη επιθετικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ταϊβάν. Διότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών αντιτίθεται ρητά, αντί να καταδικάζει, στη χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε έθνους και την περιλαμβάνει στην επικράτειά του.
Το καθεστώς της Ταϊβάν ως ανεξάρτητου έθνους από το 1949 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, παρά τους κινεζικούς ισχυρισμούς.
Η κινεζική πρόταση προσθέτει ακόμη ότι "η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, μεγάλων ή μικρών, ισχυρών ή αδύναμων, πλούσιων ή φτωχών, είναι ισότιμα μέλη της διεθνούς κοινότητας".
Η κινεζική πρόταση καταλήγει σταθερά και απερίφραστα: "Πρέπει να προωθηθεί η ισότιμη και ομοιόμορφη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ τα διπλά πρότυπα πρέπει να απορριφθούν".
Το δεύτερο θέμα αφορά την κινεζική πρόταση "Εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας".
Ενώ με την αυστηρή έννοια, η Κίνα δεν ήταν μέρος του πάλαι ποτέ Ψυχρού Πολέμου του 20ου αιώνα μεταξύ της τότε ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, η Κίνα έχει γίνει μέρος ενός συνεχιζόμενου Ψυχρού Πολέμου με τις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα, με στόχο να γίνει το νούμερο ένα έθνος, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
Η κινεζική πρόταση αναφέρει: "Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να επιδιώκεται εις βάρος των άλλων".
Εάν η ίδια αρχή εφαρμοστεί στην Ταϊβάν, η Κίνα δεν θα έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να εξαναγκάσει την απρόθυμη Ταϊβάν να εξαναγκαστεί να ενταχθεί στην Κίνα.
Το τρίτο ζήτημα αφορά την Άρση των μονομερών κυρώσεων.
Θα το εφαρμόσει αυτό η Κίνα στην περίπτωση της Ταϊβάν; Η κινεζική πρόταση αναφέρει: "Οι μονομερείς κυρώσεις και η μέγιστη πίεση δεν μπορούν να λύσουν το ζήτημα- δημιουργούν νέα προβλήματα. Η Κίνα αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".
Θα άρει η Κίνα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε πολυάριθμους πολίτες και βιομηχανίες της Ταϊβάν;
Αυτές πράγματι δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η φύση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν είναι πλέον μεταξύ δύο εθνών.
Ο πόλεμος έχει αποφασιστικά πάρει μια νέα και (ίσως) καταστροφική τροπή, όπου ο χαρακτήρας του πολέμου έχει αλλάξει σε Ρωσία εναντίον ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά έθνη υποστηρίζουν την Ουκρανία, διοχετεύοντας στρατιωτικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ειρηνοποιοί.
Το επικρατούν παγκόσμιο σενάριο αφήνει την Κίνα και την Ινδία να ενεργήσουν ως ειρηνοποιοί (μεσολαβητές).
Ας ελπίσουμε ότι η Κίνα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο.
Ευτυχώς οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν θα παράσχουν τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητά η Ουκρανία.
Η Ινδία παρέχει εξ ορισμού οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, αγοράζοντας ρωσικό αργό σε πολύ φθηνότερες τιμές από τη διεθνή αγορά. Ενώ το κάνει αυτό, η Ινδία έχει πει στα δυτικά έθνη με επικεφαλής τις ΗΠΑ με σαφήνεια ότι η Ινδία θα αποφασίσει τι είναι καλύτερο για την ίδα και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό αργό για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, παρά τις κυρώσεις των δυτικών εθνών κατά της Ρωσίας.
Πιστεύεται ότι η Ινδία μπορεί να έχει εξοικονομήσει μέχρι στιγμής περίπου 30.000 crore INR.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, επέλεξε να παραμείνει ουδέτερη.

Η Κίνα ως ειρηνοποιός

Η απόφαση της Κίνας να ενεργήσει ως ειρηνοποιός πηγάζει από δύο ζωτικούς τομείς κινεζικού ενδιαφέροντος.
Πρώτον, η Κίνα έχει θεωρηθεί ως ένα έθνος που αρπάζει εδάφη, είτε πρόκειται για τις διεκδικήσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είτε για τα πολυάριθμα νησιά της στην περιοχή αυτή, είτε για τη διεκδίκηση ινδικών εδαφών. Και δεύτερον, η Κίνα έχει την ευκαιρία να εξουδετερώσει/ελαχιστοποιήσει την επιρροή των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον πόλεμο.
Αναλαμβάνοντας όμως το ρόλο του ειρηνοποιού, η Κίνα μπορεί να έχει ακούσια διασφαλίσει την ασφάλεια της Ταϊβάν, διότι κάθε ισχυρισμός της Κίνας σχετικά με την υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα έχει εφαρμογή σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία.
Έχει εγγυηθεί η Κίνα την ασφάλεια της Ταϊβάν; Σίγουρα οι Κινέζοι ηγέτες έχουν ακούσει για το "κάνε πράξη αυτό που κηρύττεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης