Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπεύδουν οι τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα, καθώς εκτοξεύονται τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σπεύδουν οι τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα, καθώς εκτοξεύονται τα επιτόκια της ΕΚΤ
Η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Οι τράπεζες γίνονται οι κύριοι αγοραστές των πωλήσεων ομολόγων ορισμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, εκμεταλλευόμενες την άνοδο των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει να μειώσει την παρουσία της στην αγορά.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χρειάζονται ιδιώτες αγοραστές για να παραλάβουν περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ pρόσθετου χρέους φέτος, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν υψηλές λόγω του ενεργειακού σοκ που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η ΕΚΤ, ένας τεράστιος αγοραστής τα τελευταία χρόνια, θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα ομόλογα που κατέχει στον ισολογισμό της των 8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς αυστηροποιεί τη νομισματική πολιτική για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ποιός θα μπει στο παιχνίδι - Αποχωρεί η ΕΚΤ

Οι μεγάλες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες είχαν διατηρήσει το κόστος δανεισμού και τη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα για χρόνια, οπότε το βασικό ερώτημα τώρα είναι ποιος θα μπει στο παιχνίδι καθώς η ΕΚΤ θα αποχωρεί.
Οι πωλήσεις ομολόγων απευθείας σε τελικούς επενδυτές από τραπεζικά κοινοπρακτικά σχήματα μέχρι στιγμής φέτος δείχνουν ότι οι τράπεζες αγοράζουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους ορισμένων χωρών, σύμφωνα με στοιχεία από οργανισμούς χρέους και την IFR της Refinitiv, καθώς η άνοδος των επιτοκίων αυξάνει την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων.
"Σε πολλές συναλλαγές, είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές", δήλωσε ο Pierre Blandin, παγκόσμιος επικεφαλής των κεφαλαιαγορών κρατικού, υπερεθνικού και οργανισμών χρέους στην Credit Agricole CIB, η οποία έχει οργανώσει πολλές από τις φετινές συμφωνίες.

Μεγάλη ζήτηση

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι τραπεζικοί θησαυροφύλακες αγοράζουν συνήθως ομόλογα που λήγουν σε διάστημα έως και 10 ετών, αλλά είναι τέτοια η ζήτηση που έχουν γίνει οι κύριοι επενδυτές σε πωλήσεις χρέους πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.
Ήταν οι κορυφαίοι αγοραστές στην πώληση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον μήνα, αγοράζοντας σχεδόν το 50% ενός επταετούς ομολόγου και το 35% ενός 20ετούς ομολόγου.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αγόρασαν το 26% ενός πενταετούς ομολόγου και το 21% ενός 30ετούς, πολύ πίσω από τους διαχειριστές κεφαλαίων που βρίσκονταν στη δεύτερη θέση.
Οι τράπεζες πήραν επίσης το 39% της πώλησης 20ετούς χρέους από την Ιταλία τον Ιανουάριο, ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων πήραν το 25%.
Σε μια δημοπρασία 16ετούς χρέους πέρυσι, οι τράπεζες αγόρασαν το 29%.
"Η ζήτηση από τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια στις συμφωνίες είναι στην πραγματικότητα ακόμη ισχυρότερη από ό,τι φαίνεται στις στατιστικές, καθώς γενικά τους διατίθεται ένα χαμηλότερο (μερίδιο) των παραγγελιών τους από ό,τι σε ορισμένους άλλους επενδυτές", δήλωσε ο διευθυντής του βελγικού Maric Post.
Τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια πήραν το 30% μιας πώλησης 30ετούς βελγικού χρέους τον Φεβρουάριο, έναντι 10% πριν από ένα χρόνο.
Τα στοιχεία δεν δίνουν ανάλυση για το ποιες ακριβώς τράπεζες συμμετέχουν, αλλά οι τράπεζες τείνουν να αγοράζουν το κρατικό χρέος της χώρας τους.
Η δεξαμενή κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση στη ζώνη του ευρώ, η οποία ανερχόταν σχεδόν στο 50% της αγοράς τον Ιανουάριο του 2022, έχει εξαφανιστεί καθώς τα επιτόκια αυξάνονται απότομα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών.

banks1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης