Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμα και οι Ουκρανοί διαφωνούν με τις ΗΠΑ: H Κίνα δεν συζητά να στείλει όπλα στη Ρωσία

Ακόμα και οι Ουκρανοί διαφωνούν με τις ΗΠΑ: H Κίνα δεν συζητά να στείλει όπλα στη Ρωσία
Αμερικάνοι αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι το Πεκίνο σχεδιάζει και εξετάζει την αποστολή όπλων
Σχετικά Άρθρα
Με ολοένα και περισσότερους Αμερικάνους αξιωματούχους να δηλώνουν βέβαιοι ότι η Κίνα ετοιμάζεται και σχεδιάζει να στείλει όπλα στη Ρωσία, κάτι που όπως υποστηρίζουν, θα είχε άμεσες και δραματικές συνέπειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα και οι Ουκρανοί κρατούν αποστάσεις, αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη από την πλευρά της Κίνας.
Σε δηλώσεις του στην Φωνή της Αμερικής, ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε πως δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις Αμερικάνων αξιωματούχων ότι το Πεκίνο εξετάζει να στείλει όπλα στη Ρωσία.
«Δεν πιστεύω ότι η Κίνα θα συμφωνήσει στη μεταφορά όπλων στη Ρωσία.
Δεν βλέπω κανένα σημάδι που να μπορεί να υποδείξει ότι έστω αυτό το θέμα συζητείται» είπε ο Budanov.

Διάψευση

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του στις αρχές Φεβρουαρίου ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken είχε εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με πιθανές παραδόσεις όπλων της Κίνας στη Ρωσία κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, ενώ πριν λίγες ημέρες και ο διευθυντής της CIA δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Πεκίνο να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης.
Ερωτηθείς για αυτές τις εκτιμήσεις ο Budanov επέμεινε στην θέση του.
«Είμαι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και βασίζονται, με όλο το σεβασμό, όχι στις απόψεις μεμονωμένων ατόμων, αλλά μόνο σε γεγονότα.
Και δεν βλέπω τέτοια γεγονότα» υποστήριξε ο Budanov.

Πιο εξελιγμένη τεχνολογία

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων, αναφέροντας πως οι συνέπειες της κινεζικής εμπλοκής μπορεί να είναι «δυνητικά άμεσες και τραγικές».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price, η Κίνα διαθέτει πιο εξελιγμένη τεχνολογία και πόρους σε σχέση π.χ. με το Ιράν που έδωσε drones στη Ρωσία.
«Συνεπώς, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε η παροχή σημαντικών ποσοτήτων θανατηφόρας βοήθειας.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλουμε να το δούμε να συμβαίνει.
Συνεχίζουμε να προειδοποιούμε ξεκάθαρα σχετικά με τις συνέπειες που θα έπλητταν το Πεκίνο, αν προχωρούσε σε αυτό το βήμα» τόνισε ο Price.

Με τη Ρωσία η Κίνα

Μάλιστα ο Price υποστήριξε πως η Κίνα έχει πάρει ξεκάθαρα τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Αν και η Κίνα επιχείρησε να διατηρήσει το προφίλ της ουδετερότητας, έχει παράσχει στη Ρωσία διπλωματική υποστήριξη, πολιτική υποστήριξη, οικονομική υποστήριξη, ρητορική υποστήριξη» είπε ο Price, αναφέροντας πως υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να αποτελέσει έναν έντιμο μεσολαβητή όσον αφορά τις προσπάθειες και το σχέδιο της να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Εάν πράγματι η Κίνα ήταν σοβαρή στην επιδίωξη της να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, θα ασκούσε την επιρροή και την πίεση της στην κυβέρνηση Μόσχα, ελπίζουμε, με έναν εποικοδομητικό τρόπο» υπογράμμισε ο Price.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης