Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «γκάφα» Βασιλιά Καρόλου ή Ursula von der Leyen; - Η συνάντηση στη σκιά της νέας συμφωνίας Brexit

Νέα «γκάφα» Βασιλιά Καρόλου ή Ursula von der Leyen; - Η συνάντηση στη σκιά της νέας συμφωνίας Brexit
Τόσο το BBC όσο και η Daily Mail ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες, οι οποίοι έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν, θα συζητούσαν την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη της βασιλείας του, ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής καταιγίδας για το Brexit.
Η συνάντηση του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen - την ημέρα που επιτεύχθηκε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για να λήξει η πολύμηνη διαμάχη για το εμπόριο μετά το Brexit - προκάλεσε την ταχεία οργή των ευρωσκεπτικιστών πολιτικών, οι οποίοι την είδαν ως μια ωμή προσπάθεια να τους υποχρεώσουν να υποστηρίξουν μια συμφωνία.
"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το No10 θα ζητούσε από την Α.Μ. να εμπλακεί στην οριστικοποίηση μιας τόσο αμφιλεγόμενης συμφωνίας όπως αυτή", έγραψε στο Twitter η πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Arlene Foster.
Η "χοντροκομμένη" αυτή κίνηση, όπως είπε, θα "δεν θα αρέσει καθόλου" στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο ηγεμόνας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι, σύμφωνα με το άγραφο βρετανικό σύνταγμα, προορισμένος να εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα και να μένει μακριά από την πολιτική (αν και ως πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος φάνηκε να πλέει κόντρα στον άνεμο).
Τόσο η Downing Street όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισαν ότι η επίσκεψη της von der Leyen ήταν ανεξάρτητη από τις συνομιλίες για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Τόσο το BBC όσο και η Daily Mail ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες, οι οποίοι έχουν συναντηθεί και στο παρελθόν, θα συζητούσαν την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συνάντηση της von der Leyen με τον βασιλιά "δεν αποτελεί μέρος" των συνομιλιών για το πρωτόκολλο του Brexit, αλλά αντίθετα βρίσκεται σε "ξεχωριστά κομμάτια συζήτησης".

Οι αντιδράσεις

Όμως η κίνηση αυτή ήρθε σε μια ημέρα εξαιρετικά χορογραφημένου πολιτικού θεάτρου, συμπεριλαμβανομένης μιας κοινής συνέντευξης Τύπου μεταξύ του πρωθυπουργού Rishi Sunak και της von der Leyen στο Ουίνδσορ, όπου βρίσκεται η βασιλική κατοικία Ουίνδσορ Πάλας.
Οι Brexiteers έσπευσαν να κάνουν αυτό που είδαν ως σύνδεση και έστρεψαν τα πυρά τους στο Νο 10.
"Νομίζω ότι ο βασιλιάς θα πρέπει να εμπλέκεται μόνο όταν τα πράγματα έχουν ολοκληρωθεί και έχουν γίνει αποδεκτά", δήλωσε ο Jacob Rees-Mogg, πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου, στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο GB News το πρωί της Δευτέρας.
"Ο βασιλιάς δίνει τη συγκατάθεσή του σε πράξεις του κοινοβουλίου όταν το κοινοβούλιο έχει συμφωνήσει- δεν εκφράζει την άποψή του για τις πράξεις του κοινοβουλίου όταν αυτές περνούν από τη διαδικασία.
Νομίζω ότι ισχύει το ίδιο, ότι η μεγαλειότητά του δεν πρέπει να εμπλακεί μέχρι να υπάρξει πλήρης υποστήριξη για τη συμφωνία αυτή", ανέφερε.
Ο Nigel Farage, πρώην ηγέτης του κόμματος Brexit και πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι είναι "απολύτως επαίσχυντο" να "ζητείται ακόμη και από τον βασιλιά να εμπλακεί σε κάτι που είναι απροκάλυπτα πολιτικό με κάθε τρόπο".
Πριν από την επίσημη ανακοίνωση, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος Sammy Wilson χαρακτήρισε την ιδέα - που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Sky News το βράδυ της Παρασκευής - ως "κυνική χρήση ή κατάχρηση του βασιλιά" που θα ανέβαζε μόνο το θεσμόμετρο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τη Δευτέρα, καθώς επιβεβαιώθηκε η συνάντηση, οι αντιφατικές μαρτυρίες σχετικά με το είδος της συνάντησης έπεσαν στο κενό.

Απορρίπτουν τις κατηγορίες Παλάτι και Downing Street

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε ότι ο βασιλιάς "είναι στην ευχάριστη θέση να συναντήσει οποιονδήποτε ηγέτη εάν επισκέπτεται τη Βρετανία" και τόνισε ότι είναι "η συμβουλή της κυβέρνησης να το κάνει".
Η Downing Street επισήμανε ότι η συνάντηση με τη von der Leyen ήταν "κατά βάση" απόφαση του παλατιού του Μπάκιγχαμ, αλλά αρνήθηκε να πει ποιος ζήτησε τη συνάντηση.
Ο πρωθυπουργός "πιστεύει ακράδαντα ότι είναι αρμοδιότητα του βασιλιά να λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους κατά την καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Νο 10.
"Δεν είναι ασυνήθιστο για την Αυτού Μεγαλειότητα να αποδέχεται προσκλήσεις να συναντήσει ορισμένους ηγέτες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ακροάσεις του Καρόλου με τους προέδρους της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Η πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου - και στενή σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Borris Johnson - Nadine Dorries αμφισβήτησε τις δικαιολογίες.
"Είτε το No10 λέει ψέματα είτε το παλάτι του Μπάκιγχαμ", έγραψε στο Twitter.
"Ξέρω σε ποιο από τα δύο ποντάρω τα λεφτά μου", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης