Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απασφάλισε ο Warren Buffett - Οικονομικά αναλφάβητοι και αργυρώνητοι δημαγωγοί αυτοί που εναντιώνονται στις επαναγορές ιδίων μετοχών

Απασφάλισε ο Warren Buffett - Οικονομικά αναλφάβητοι και αργυρώνητοι δημαγωγοί αυτοί που εναντιώνονται στις επαναγορές ιδίων μετοχών
Η "τολμηρή ευφάνταστη λογιστική" έχει γίνει μια από τις ντροπές του καπιταλισμού, ανέφερε ο Buffett
Τις αρετές της Coca-Cola, μια προφανής σπόντα προς τον πρόεδρο Joe Biden και την απογοήτευσή του για "μία από τις ντροπές του καπιταλισμού".
Αυτά είχε η ετήσια επιστολή του Warren Buffett προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, ο οποίος εξύμνησε τις επιτυχίες της εταιρίας του.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire περιέγραψε τις νίκες της εταιρείας του όλα αυτά τα χρόνια, υπογραμμίζοντας το στοίχημα ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Coca-Cola το 1994 - αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.
Σημείωσε ότι το μέρισμα είχε αυξηθεί σε 704 εκατομμύρια δολάρια μέχρι πέρυσι, από 75 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη χρονιά, γράφοντας: "Η ανάπτυξη συνέβαινε κάθε χρόνο, τόσο σίγουρη όσο και τα γενέθλια.
Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε [ο αντιπρόεδρος Charlie Munger] και εγώ ήταν να εξαργυρώνουμε τις τριμηνιαίες μερισματικές επιταγές της Coke.
Αναμένουμε ότι αυτές οι επιταγές είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν".

Ο ρόλος των επαναγορών ιδίων μετοχών

Ο θρυλικός επενδυτής υπερασπίστηκε επίσης τις επαναγορές μετοχών.
Πέρυσι, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε φόρο 1% σε αυτές -μια καθυστερημένη προσθήκη στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού- και ο Biden έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την αύξησή του.
"Όταν σας λένε ότι όλες οι επαναγορές είναι επιζήμιες για τους μετόχους ή για τη χώρα, ή ιδιαίτερα επωφελείς για τους διευθύνοντες συμβούλους, ακούτε είτε έναν οικονομικό αναλφάβητο είτε έναν αργυρώνητο δημαγωγό (χαρακτηρισμοί που δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι)", έγραψε.
Η εταιρεία του ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ιδίων μετοχών στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια από δικές της μετοχές το 2022, 27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
"Υπάρχουν πολλοί εκατομμυριούχοι της Berkshire και, ναι, δισεκατομμυριούχοι που δεν έχουν μελετήσει ποτέ τα οικονομικά μας στοιχεία", έγραψε.
"Γνωρίζουν απλώς ότι ο Charlie και εγώ -μαζί με τις οικογένειές μας και τους στενούς μας φίλους- συνεχίζουμε να έχουμε πολύ σημαντικές επενδύσεις στην Berkshire και μας εμπιστεύονται ότι θα συμπεριφερόμαστε στα χρήματά τους όπως και στα δικά μας".

Οι απάτες των μάνατζερ

Ο Buffett έβαλε επίσης στο στόχαστρο τα οικονομικά τεχνάσματα που συχνά κάνουν οι μάνατζερ για να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.
"Ακόμα και ο αριθμός των λειτουργικών κερδών που ευνοούμε μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί από τους μάνατζερ που το επιθυμούν", προειδοποίησε.
"Τέτοιου είδους αλλοιώσεις θεωρούνται συχνά εξεζητημένες από τους διευθύνοντες συμβούλους, τους διευθυντές και τους συμβούλους τους.
Οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές υποστηρίζουν επίσης την ύπαρξή της".
Χαρακτήρισε τη δραστηριότητα αυτή "αηδιαστική", προσθέτοντας: "Δεν απαιτεί κανένα ταλέντο η χειραγώγηση των αριθμών: Απαιτείται μόνο μια βαθιά επιθυμία εξαπάτησης.
Η "τολμηρή ευφάνταστη λογιστική", όπως μου περιέγραψε κάποτε ένας διευθύνων σύμβουλος την εξαπάτησή του, έχει γίνει μια από τις ντροπές του καπιταλισμού".
Η Berkshire Hathaway κατατάσσεται μεταξύ των πιο αξιοθαύμαστων εταιρειών στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Η διοίκηση μιας τέτοιας εταιρείας φαίνεται να συσχετίζεται με τη μακροβιότητα των CEOs, και ο Buffett βρίσκεται σε αυτόν τον ρόλο για περισσότερο από μισό αιώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης