Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία ορόσημo: Οι ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου είπαν το «ναι» στο σχέδιο των Βρυξελλών για εξομάλυνση των σχέσεών τους

Συμφωνία ορόσημo: Οι ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου είπαν το «ναι» στο σχέδιο των Βρυξελλών για εξομάλυνση των σχέσεών τους
Ο πρόεδρος της Σερβίας φάνηκε, ωστόσο, να διατηρεί επιφυλάξεις σε ότι αφορά την πρόοδο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου
Σχετικά Άρθρα
Οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσόβου αποδέχθηκαν το ευρωπαϊκό (γαλλογερμανικό) σχέδιο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου στις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα 27/2 στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti στη συνάντηση που είχαν με το ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell και τον ειδικό απεσταλμένο για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας Miroslav Laytsak, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την υλοποίηση του σχεδίου.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων και το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν λεπτομερώς, με την αποκαλούμενη "διαμεσολαβητική διπλωματία" (shuttle diplomacy), τα επόμενα βήματα» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Josep Borrell.
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αποτελεί πλέον δημόσιο έγγραφο και θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδίκτυο, με δεδομένο ότι ο Aleksandar Vucic και ο Albin Kurti δήλωσαν πως υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν άλλες συναντήσεις για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση (ΕΕ-Σερβιας-Κοσόβου) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Josep Borrell σ' αυτήν την χώρα.
Ο Aleksandar Vucic δήλωσε ότι έθεσε στη συνάντηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελών από το 2013, η οποία προβλέπει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο.
«Δεν νομίζω ότι ο κ. Kurti είναι έτοιμος να δεχτεί κάτι τέτοιο τώρα, θα δούμε για το μέλλον. Φοβάμαι ότι μπορεί να "κολλήσουμε" σε κάτι που θα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Vucic.
Ο πρόεδρος της Σερβίας φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά την πρόοδο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου, εκτιμώντας ότι «θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη» για να επιτευχθεί κάποια οριστική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης