Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σύνοδος υπουργών Ενέργειας - Μεταρρύθμιση τώρα ζητούν οι Γάλλοι, αναβολή επιδιώκουν οι Γερμανοί

ΕΕ: Σύνοδος υπουργών Ενέργειας - Μεταρρύθμιση τώρα ζητούν οι Γάλλοι, αναβολή επιδιώκουν οι Γερμανοί
Αν η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί εντός του 2023 θα χαθεί πολύς χρόνος για τη βιομηχανία της Ευρώπης, που χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα, ενδεχομένως να μεταφερθεί στο εξωτερικό, υποστηρίζει η Γαλλία
Σχετικά Άρθρα
Συναντώνται τη Δευτέρα και την Τρίτη 27 και 28 Φεβρουαρίου 2023 στη Στοκχόλμη οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο θέμα τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής πολλών κρατών μελών όταν η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, λόγω της δραστικής μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, οδήγησε στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποβάλει πρόταση μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας  στις 14 Μαρτίου προκειμένου να την καταστήσει πιο ανθεκτική και να αποτρέψει τις υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ούτε επί της αρχής ούτε επί του χρονοδιαγράμματος.
Το Βερολίνο ζήτησε συγκεκριμένα την αναβολή της μεταρρύθμισης ως ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2024, ενώ το Παρίσι, μέσω του γραφείου της υπουργού Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher, επιβεβαίωσε ότι είνει αποφασισμένο «να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».
Μετά από διαβούλευση με εθνικούς φορείς του ενεργειακού τομέα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck είπε ότι η δέσμευση της Γερμανίας να αποδεχτεί τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας θα τηρηθεί μετά τον χειμώνα του 2023-2024.
Στη Στοκχόλμη, ο Pannier-Runacher υποτίθεται ότι θα συναντηθεί με τον Sven Giegold, τον Γερμανό υφυπουργό για την οικονομία και τη δράση για το κλίμα, και δεξί χέρι του Robert Habeck.
Από την άλλη μεριά όμως, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας BrunoLe Maire υποστηρίζει ότι θέλει μια μεταρρύθμιση «εντός έξι μηνών», όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Les Echos και την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υπό την ισπανική προεδρία», η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
«Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του 2024, η μεταρρύθμιση θα αναβληθεί για πολύ αργότερα», εξήγησε το γραφείο του υπουργού, δηλαδή «δύο με τρία χρόνια μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης».
«Αν η μεταρρύθμιση δεν ολοκληρωθεί εντός του 2023 θα χαθεί πολύς χρόνος για τη βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία χρειάζεται ταχεία μεταρρύθμιση για να αποφευχθεί η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η μετεγκατάστασή της στο εξωτερικό», πρόσθεσε το γραφείο του Γάλλου Υπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης