Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις Βρυξέλλες Vucic και Kurti - Στο τραπέζι η ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσσόβου

Στις Βρυξέλλες Vucic και Kurti - Στο τραπέζι η ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσσόβου
Οι πολιτικές ηγεσίες Σερβίας και Κοσόβου καλούνται να αποφανθούν οριστικά για την ευρωπαϊκή πρόταση ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων
Σχετικά Άρθρα
Η κρισιμότερη συνάντηση, υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας για το Κόσοβο, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti καλούνται να αποφανθούν οριστικά για την ευρωπαϊκή πρόταση ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων.
Την συνάντηση που θα ξεκινήσει νωρίς στο απόγευμα θα συντονίζουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrel και ο ειδικός απεσταλμένος για το θέμα του Κοσόβου Miroslav Laytsak.
Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων αξιωματούχων από την συνάντηση Vucic - Kurti είναι μεγάλες.
Ο Josep Borrel δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να υπογράψουν οι δύο πλευρές την συγκεκριμένη πρόταση.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni απέστειλαν, το περασμένο Σάββατο, κοινή επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic και στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti με την οποία τους ενθαρρύνουν να αποδεχθούν το ευρωπαϊκό σχέδιο. Το ίδιο αίτημα εξέφρασε και ο ανώτατος σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Dereck Sole σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας αποτελεί σήμερα την μοναδική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο του, επίσημα, δεν έγινε γνωστό, υπήρξαν ωστόσο διαρροές σύμφωνα με τις οποίες προβλέπει:
  • την αποδοχή, αμοιβαία, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας Κοσόβου και Σερβίας,
  • την δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας όπου όλες οι διαφορές θα επιλύονται ειρηνικά, με διάλογο και χωρίς την χρήση ή την απειλή χρήσης βίας.
Η Σερβία δεν υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, δεσμεύεται ωστόσο ότι δεν θα εμποδίσει την ένταξη του στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης