Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός καπνός: Επετεύχθη νέα συμφωνία για το Brexit μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου - Η συνάντηση Sunak - Von der Leyen

Λευκός καπνός: Επετεύχθη νέα συμφωνία για το Brexit μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου - Η συνάντηση Sunak - Von  der Leyen
Οι διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες αδιεξόδου σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των συνοριακών ελέγχων στη Βόρεια Ιρλανδία
Σχετικά Άρθρα
Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τους νέους εμπορικούς κανόνες στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο CNN, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί ένα ακανθώδες ζήτημα που τροφοδότησε τις εντάσεις μετά το Brexit στην Ευρώπη και στο νησί της Ιρλανδίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής derr Leyen έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα 27/02 για τις τελικές συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Sunak, ενώ αναμένονται δηλώσεις για τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά και σχετική συνέντευξη Τυπου.
H κα Der Leyen αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον βασιλιά Κάρολο Γ' για τσάι στο Κάστρο του Ουίνδσορ, επιβεβαίωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο μακρύς δρόμος της διαπραγμάτευσης 

Οι διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μήνες αδιεξόδου σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των συνοριακών ελέγχων στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, κράτος μέλος της ΕΕ.
Τώρα που έγινε μια συμφωνία, ο Sunak βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ολομέτωπη πολιτική αντίδραση από τους σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα του.

Η συνάντηση με τον Κάρολο

Η συνάντηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Βασιλιά έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη αν λάβει κανείς υπόψιν τις σφοδρές κριτικές που έχει δεχθεί.
«Ο Βασιλιάς είναι στην ευχάριστη θέση να συναντήσει οποιονδήποτε παγκόσμιο ηγέτη που επισκέπτεται τη Βρετανία και είναι η συμβουλή της κυβέρνησης να το κάνει», ανέφερε το Παλάτι όταν ανακοίνωσε την συνεδρίαση.
Σύμφωνα με βασιλική πηγή, η συνάντηση θα ήταν μια ευκαιρία για τον βασιλιά Κάρολο να συζητήσει θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή.
Αλλά επικρίθηκε από ορισμένες εξέχουσες συνδικαλιστικές προσωπικότητες.» Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το Νο 10 θα ζητούσε από τον HM the King να εμπλακεί στην οριστικοποίηση μιας τόσο αμφιλεγόμενης συμφωνίας όσο αυτή», έγραψε σε tweet η πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Arlene Foster. "Είναι τρελό".

Τι θα περιλαμβάνει η νεά Συμφωνία 

Μια νέα συμφωνία θα επικαιροποιούσε τις ρυθμίσεις που είναι γνωστές ως Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός Johnson, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήθηκε να αναγνωρίστούν τα λεπτά όρια που καθόριζαν Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία.
Συνήθως, η ύπαρξη συνόρων μεταξύ ενός κράτους μέλους της ΕΕ και ενός έθνους εκτός ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτούσε υποδομές όπως τα τελωνεία. Αλλά κατά τη διάρκεια της περιόδου των σεχταριστικών συρράξεων, γνωστών ως Troubles, οι θέσεις ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας έγιναν στόχος παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία.
Θεωρητικά, το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είχε σκοπό να εξαλείψει την ανάγκη για μια συνοριακή υποδομή. Συμφωνήθηκε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της ρυθμιστικής σφαίρας της ΕΕ και ότι τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία θα ελέγχονται πριν φτάσουν – επιβάλλοντας ουσιαστικά θαλάσσια σύνορα.
Αυτό εξόργισε τη φιλο-βρετανική συνδικαλιστική κοινότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία υποστήριξε ότι αποκόπτονταν από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και εξαναγκάζονταν να πλησιάσουν τη Δημοκρατία.
Οι διαφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις, εν μέρει, αποτέλεσαν εμπόδιο για την αποκατάσταση της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία έχει ανασταλεί από το 2017.
Η κατανομή της εξουσίας μεταξύ συνδικαλιστών και δημοκρατικών είναι βασικό μέρος της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής – της ειρηνευτικής συμφωνίας που σήμανε το τέλος των ταραχών.
Η διαμάχη επηρέασε επίσης το εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας σε βαθμό που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο.

Το χρονικό των επαφών 

Σε κοινή δήλωσή τους την Κυριακή 26/2, ο Sunak και η der Leyen ανέφεραν ότι «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εργασίες τους αυτοπροσώπως προς την κατεύθυνση κοινών, πρακτικών λύσεων για το φάσμα των πολύπλοκων προκλήσεων γύρω από το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία».
Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία έχει προκαλέσει από τότε επίμονες διαφωνίες. Αυτό το μέρος της συμφωνίας για το Brexit επιβάλλει ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που ταξιδεύουν στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο – με τις νέες διαπραγματεύσεις να αποσκοπούν στη χαλάρωση αυτών των κανόνων.
Τα ενωτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας – η οποία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντίθεση με τη γειτονική Ιρλανδία, η οποία είναι μέρος της ΕΕ – έχουν υποστηρίξει ότι οι έλεγχοι θέτουν ένα αποτελεσματικό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Το Πρωτόκολλο έχει επίσης επικριθεί ότι θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής – μια μακροχρόνια ειρηνευτική συμφωνία που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες θρησκευτικής βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η κυβέρνηση Sunak έχει επιδιώξει τροποποιήσεις στη συμφωνία που έχει υπογράψει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Johnson, ο οποίος ηγήθηκε των εκκλήσεων της σκληροπυρηνικής ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος να ακυρώσει τη συμφωνία που ο ίδιος διαπραγματεύτηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης