Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Εάν χρειαστεί, οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο - Στόχος, ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%

Lagarde: Εάν χρειαστεί, οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο - Στόχος, ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2%
Η επικεφαλής της ΕΚΤ έχει προαναγγείλει αύξηση επιτοκίων 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό αφήνει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, το ενδεχόμενο οι αυξήσεις επιτοκίων να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο, καθώς όπως διεμήνυσε όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, ενώ στόχος παραμένει η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%.
«Από τον Ιούλιο (2022), έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό και μέγεθος που δεν έχει προηγούμενο. Τα επιτόκια είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στις παρούσες συνθήκες. Υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι θα κάνουμε άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. Μετά από αυτό, θα δούμε. Εξαρτόμαστε από τα δεδομένα» δήλωσε η Lagarde μιλώντας στην εφημερίδα The Economic Times (ET). Μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε ότι θα γίνουν κι άλλες αυξήσεις, εάν χρειαστεί, για να επιστρέψει ο πληθωρισμός έγκαιρα στον στόχο του 2%. «Δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα. Έχω στόχο, που είναι στόχος όλων. Πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια σε ένα επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικό, ώστε ο πληθωρισμός να επιτρέψει στο 2% και να διατηρήσουμε τα επιτόκια εκεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εγκαίρως» είπε χαρακτηριστικά.
Η Lagarde δήλωσε ότι ο πληθωρισμός -σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των δυσχερειών στον εφοδιασμό- αναμενόταν να είναι παροδικός, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία μείωσε την προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι τιμές αυξήθηκαν.
«Πήγαμε από το lockdown του Covid με μειωμένη δραστηριότητα στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Ξαφνικά θέλατε να πάτε στο εστιατόριο ή στο μπαρ με τους φίλους σας. Υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης, που καλύφθηκε από τη συγκρατημένη προσφορά» υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης